• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De spanning op Bonaire loopt razendsnel op. Vorige week werd bekend dat het Openbaar Ministerie (OM) doorgaat met het onderzoek in de fraudezaak tegen UPB-gedeputeerde Burney El Hage en UPB-leider Ramoncito Booi. El Hage weigert echter het verzoek van de oppositie om op te stappen.

In de zogenoemde Zambezi-zaak worden de oud-politicus Booi en huidig gedeputeerde van economische ontwikkeling El Hage verdacht van fraude en corruptie. Zij worden momenteel officieel vervolgd, zo heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie bepaald.

Hoger beroep
Fundashon Bon Gobernashon (Stichting Behoorlijk Bestuur) in Bonaire had om onderzoek gevraagd in de Zambezi-zaak. De stichting publiceerde in 2007 een ‘zwartboek’ dat in 2009 aanleiding gaf tot een grootscheeps onderzoek door het OM en de Rijksrecherche. Er werden invallen gedaan bij de verdachten en veel documenten zijn in beslag genomen. Tot ieders verbazing werd de zaak eerder geseponeerd. Fundashon Bon Gobernashon ging daartegen in beroep en met succes: het onderzoek wordt hervat.

Opstappen
Naar aanleiding van het vonnis van vorige week, eisen de oppositiepartijen op Bonaire dat El Hage zich terugtrekt en zijn functie als gedeputeerde neerlegt. Dinsdag schreven zij de Tweede Kamer, de minister van Koninkrijkszaken Liesbeth Spies en het bestuur van de BES-eilanden dat, wanneer El Hage niet binnen 48 zou opstappen, zij andere mogelijkheden zouden zoeken om dit te bereiken. De deadline is verstreken, maar El Hage is niet opgestapt.

Hillen op Bonaire
Inmiddels heeft demissionair minister van Defensie Hans Hillen een bezoek gebracht aan het eiland. Volgens Extra is dit bezoek bevestigd door Rijksdienst Caribisch Nederland, maar was de overnachting van de minister niet gepland. Ook een ontmoeting met El Hage en Richard Hart stond niet op het programma maar vond toch plaats. Beiden worden genoemd in het onderzoeksdossier, dat bij het Hof van Justitie lag terwijl Hillen op Bonaire was.

2 reacties op “Spanning Bonaire rond fraudezaak loopt op”

  1. @peter bon, Op curacao hebben we ook van deze lieden die zich minister noemen en niet opstappen

  2. In deze gevallen houdt men meestal de eer aan zichzelf en stapt hangende het onderzoek op.
    Om dat te doen moet je wel “eer” hebben.