• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) heeft Kamervragen beantwoord die leden Ineke van Gent (Groenlinks) en Wassila Hachchi (D66) stelden aan haar ministerie en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Van Gent en Hachchi willen meer duidelijkheid over de olievervuiling bij Bullenbaai en Jan Kok.

De leden willen weten of het waar is dat er al een week lang olie is weggelekt en dat exploitant Petroleos de Venezuela S.A. (PdVSA, de Isla) pas actie ondernam toen milieuorganisatie Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) aan de bel trok. Hierop antwoordt Spies dat demissionair premier Gerrit Schotte een onderzoek heeft laten doen naar de gang van zaken. Vervolgens zegt Spies dat de PdVSA in een persverklaring heeft laten weten dat het verwerkingsproces na ontdekking van het incident op 18 augustus meteen is stilgelegd en dat de haveninspectie werd ingelicht. Daarnaast zegt de minister dat de haveninspectie de dag erna bij Bullenbaai een inspectie heeft uitgevoerd en dat de dagen die erna volgden de PdVSA verdere acties heeft ondernomen.

Oorzaak
Spies kan echter geen antwoord of duidelijkheid verstrekken op de vraag of de olieramp is veroorzaakt door de PdVSA. “Dat kan ik niet beoordelen. Het door de Minister-president van Curaçao aangekondigde onderzoek zou hier mogelijk meer duidelijkheid over kunnen geven.” Tot slot stellen de leden de vraag of de ministers de mening delen dat de maat met de PdVSA vol is. Hierop antwoord Spies dat het aan de regering van Curaçoa is om leiding te geven in het kader van de olieramp omdat het een autonoom land is binnen het Koninkrijk. “Het is tevens aan de regering van Curaçao en PdVSA om passende maatregelen te nemen opdat incidenten in de toekomst worden voorkomen”, aldus Spies.

[scribd id=106468102 key=key-9d29hy7ekkjsrh8kszp mode=scroll]

5 reacties op “‘Regering Curaçao en Isla moeten maatregels nemen’”

 1. Mevrouw Spies heeft een beetje rook in de ogen door het Isla rookgordijntje.

 2. Met andere worden er gebeurd dus niks.

 3. wederom zal er u weer wat op de mouw gespeld worden hahahaha

 4. Zijn ze nu echt dom daar? Curacao doet al jaren niets.. Isla betaald de partijen geld en ze doen niets!

 5. De regering van Curacao neemt n ooit maatregelen tegen de Isla.
  Cooper (de hele MAN) wordt betaald door deze stinkfabriek.
  de rest van de regering krijgen steekpenningen, dus die gaan echt niets doen.
  Nederland kan niks doen, want Curacao is een zelfstandig land.
  alleen de rechters kunnen iets doen, maar deze is ook niet zuiver.
  ons kint ons….
  dus de olie mag in zee blijven stromen en de mensen mogen door de rook vergiftigt worden, want op dit eiland mogen mensen gewoon stikken in de rook.
  wat betekent 18 doden per jaar als je ziet wat er verdient wordt door venezuela en onze pastechi regeringen.
  met regering bedoel ik alle partijen die deze fabriek blijven steunen.