CURAÇAO – De werkloosheid op Curaçao is bijna niet veranderd ten opzichte van oktober 2009. Dit blijkt uit resultaten van het Arbeidskrachtenonderzoek (AKO) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat vorig jaar in september en oktober werd uitgevoerd.

 
Het werkloosheidspercentage steeg met slechts 0,2 procent.  In 2009 was dit namelijk 9,6 procent; in oktober 2011 was het percentage 9,8 procent. Rond de 6700 mensen zijn op zoek naar een baan. Dit aantal is daarmee met 400 gestegen ten opzichte van 2009. De situatie van de jeugdberoepsbevolking en de jeugdwerkloosheid blijven ongewijzigd: bijna 25 procent van de jongeren tussen de vijftien en 24 jaar heeft geen werk.

Cijfers
Het AKO omvatte een steekproefonderzoek in verschillende huishoudens op Curaçao, met het doel om ontwikkelingen op de arbeidsmarkt te meten. De cijfers gaan, naast over werkloosheid, ook over de participatiegraad, de omvang van de werkende bevolking en de omvang van de werkzoekende bevolking. De metingen zijn het resultaat van de ontwikkelingen tussen oktober 2009 en oktober 2011.

Bevolking en werk
Curaçao is ongeveer 2100 inwoners van vijftien jaar en ouder rijker ten opzichte van 2009. Uit de resultaten van het AKO blijkt dat deze toename ten goede is gekomen aan de beroepsbevolking. Deze steeg namelijk met 4,5 procent naar 68.700 personen. De totale participatiegraad, ofwel de verhouding van de beroepsbevolking tot de totale bevolking, steeg van 44,9 naar 46,5 procent. Een iets groter deel van de totale bevolking is nu dus aan het werk.

Later
De resultaten van AKO zijn negen maanden later verschenen dan oorspronkelijk gepland, omdat het vaststellen van de precieze bevolkingsomvang langer duurde dan verwacht. Deze gegevens werden uiteindelijk op 31 juli 2012 definitief vastgesteld.


6 reacties op “Werkloosheid Curaçao nauwelijks veranderd”

 1. de berichtgeving klopt niet.

  immers de leerplicht is nu tot 18 jaar. jammer dat de jongeren kind van de rekening zijn.

  ook zal je eens moet kijken hoeveel buitenlanders bij de ISLA werken

 2. Mensen, stem op Schotte want als hij niet terug komt als premier verliezen 10 bodyguards en een fotoslaaf hun baan.

 3. wat zielig de mensen hebben ook geen hersens,

  als ik op die partij stem geven ze mij of mijn kind later een baan

  DOEN ZE NIET STELLETJE BOBO’S!

 4. Nou nou wat doet de regering Schotte weer goed werk.. werkeloosheid is gewoon gestegen.. geen nieuwe investeerders komen er meer naar het eiland..

 5. Heerlijk om een artikel te schrijven waarvan de resultaten alweer 9 maanden oud zijn!
  Dan mogen ze nu alvast beginnen voor de resultaten van 2013.

 6. “Bijna 25 procent van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar heeft geen werk.”

  In Nederland is dat voor “Antilliaanse en Arubaanse” jongeren 27%.
  Voor de hele “Antilliaanse en Arubaanse” bevolkingsgroep in NL ligt dat op 15%.
  Van de 100.000 “Antilliaanse en Arubaanse” bevolkingsgroep wordt gesteld 70.000 tot de beroepsbevolking [zou moeten] horen. 10.000 Daarvan zijn daar dus niet aan de bak.

  http://www.forum.nl/Home/Publicatiedetail/NewsListId/32/NewsItemId/2513