CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag richt Henk Pasman een aantal vragen aan gouverneur Frits Goedgedrag over de huidige politieke situatie op ons eiland.

Geachte Excellentie,

Nogmaals vraag ik uw aandacht voor ons Statuut artikel 43:

1. Elk der landen draagt zorg voor de verwezenlijking van de fundamentele menselijke rechten en vrijheden, de rechtszekerheid en de deugdelijkheid van het bestuur.
2. Het waarborgen van deze rechten, vrijheden, rechtszekerheid en deugdelijkheid van bestuur is aangelegenheid van het Koninkrijk.

De gemeenschap zit nu al een paar weken met de vraag wie is de voorzitter van onze Staten? Deugdelijkheid van bestuur kan natuurlijk nooit toestaan dat we gedurende langere tijd geen oplossing kunnen aandragen voor dit probleem. Geen enkel orgaan in onze gemeenschap laat iets van zich horen om dit probleem van twee voorzitters op te lossen:
– Geen Statenleden
– Geen gouverneur
– Geen Openbaar Ministerie
– Geen Hof van Justitie
– Geen minister van Justitie

De gemeenschap verwacht op dit moment duidelijkheid van de gouverneur in deze en de vraag is vrij simpel: vertel de gemeenschap of de gouverneur kan aangeven met wie hij praat als voorzitter van de Staten, is dat Asjes of Rozier? Als de gouverneur daar geen antwoord op kan geven, vertel dit dan aan de gemeenschap! Voor mij is dan de weg open om een kort geding aan te spannen tegen de beide zogenaamde voorzitters van onze Staten en zal ik de rechter om een uitspraak vragen.

Als niemand dit kan of wil oplossen dan blijft mij als burger van onze maatschappij alleen nog de rechter over. Als de rechter mij niet ontvankelijk verklaart dan kom ik weer terug bij de gouverneur maar dan in zijn hoedanigheid als orgaan van Het Koninkrijk der Nederlanden en vraag dan in te grijpen op basis van artikel 43 lid 2: het waarborgen van deugdelijkheid van bestuur.

Nogmaals excellentie het verzoek om duidelijkheid naar de gemeenschap toe. Tevens gaarne het verzoek of ik mede kan aanschuiven bij het gesprek dat u zal hebben met de heer Yves Cooper, die afgelopen nacht gewaakt heeft bij uw paleis.

8 reacties op “Ingezonden: Wie is de voorzitter van onze Staten?”

 1. Er zijn geen overlopers. Statenleden worden in principe gekozen voor 4 jaar. Elk gekozen statenlid heeft de kiesdeler aan stemmen dus 3540 stemmen bij de vorige verkiezingen. In een discussie moet je duidelijk twee dingen onderscheiden, ten eerste wat zijn de huidige regels en ten tweede wat zou je daar aan willen veranderen in de toekomst. Waar het nu om gaat zijn de huidige regels. Alleen een kabinet is demissionair en niet de Staten. De Staten blijven tot de dag dat er nieuwe staten zijn hun volledige verantwoordelijkheid dragen en dat is controle op de ministers. Als een meerderheid dus beslist om ministers direct naar huis te sturen dan kan dat punt uit.
  De voorzitter moet een openbare Statenvergadering binnen 14 dagen beleggen als meer dna drie leden dit hebben aangevraagd. De Statenvoorzitter mag en kan geen oordeel vellen over het onderwerp, punt uit. De voorzitter zit dus fout. DE minister president zegt dat zijn handtekening nodig is voor het ontslaan van ministers. Dit is weer één van zijn leugens. In artikel 35 staat duidelijk dat de nieuwe minister president het landsbesluit tekent.
  wil je het een en ander controleren van deze regels, ga naar akshonsivil.com en kijk onder wetten. Aan veronderstellingen hebben we niets, dan blijf je oneindig land discussieren en kom je er nooit uit.

 2. @R.Willems, inderdaad en regering schotte heeft 9 leden en oppositie 12 dus moet Schotte weggaan! dat is democratie! En laten we ook de stemmen meteen tellen..

  in totaal waren er 74340 geldige stemmen in 2010. Regering Schotte had in totaal 36370 stemmen (MAN 6531, PS 13886 en MFK 15953) dus dat is dus minder dan de helft de bevolking!

 3. @ Willempie. niet anders ook niet door overlopers.

  Ik weet niet over welke democratische rechtstaat jij het hebt, maar in ons Koninkrijk is dat anders geregeld dus hou het daarbij.

 4. @Kwame Kilpatrick
  Constitutionele Meerderheid wordt bepaald door stembusresultaten, niet anders ook niet door overlopers. Geen meerderheid, geen bevoegdheden om anderen naar huis te sturen!

 5. @Philippe
  Dus de Gouverneur loopt ook gevaar om 30 jaar de bak in te gaan wanneer hij niet snel handelt omtrent de voorzitter van de Staten. Hij kan dus ook voor obstructie van de Staten worden vervolgd.

 6. Asjes is afgezet door de meerderheid. Ze hebben zelf gezegd dat democratie meerderheid is dus heel simpel!

 7. Ja we hebben geen constitutionele rechtbank, dus dat wordt niks bij de rechter.
  Verder spelen Schotte en Asjes het slim. Ze doen geen al te gekke dingen die de mensen direct raken. Nederland en de Gouverneur gaan pas ingrijpen bij overheids razzia`s bijvoorbeeld.
  Verder hopen we maar dat de Gouverneur de zaak stillegt door niets meer te tekenen wat de regering hem moet voorleggen. Iedereen hoopt dat het met een maand voorbij is.
  Justitie mengt zich er niet in om de actuele politieke verhoudingen niet te beïnvloeden.
  Maar ik heb een donkerbruin vermoeden dat NA de verkiezingen er wel eens een paar figuren kunnen worden aangepakt. Asjes maakt toch m.i. een goede kans om vervolgd te worden voor obstructie van de Staten. Daar staat 30 jaar op! Als dat nu wordt aangekondigd zou dat de verkiezingen kunnen beïnvloeden en daar moet Justitie inderdaad voorzichtig mee zijn.

 8. De rechter zal zich zeer waarschijnlijk niet bevoegd achten.