CURAÇAO – “Curaçao is langzamerhand onleefbaar geworden voor burgers in het algemeen en zakenmensen in het bijzonder”, zegt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) als reactie op de moord van een echtpaar maandag. “De VBC betuigt haar medeleven aan de familie van de slachtoffers.”

Met ‘grote afschuw’ heeft de VBC kennisgenomen van berichtgeving in de media over de zoveelste overval waarbij een echtpaar op gruwelijke wijze door de daders is doodgeschoten. “Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat hardwerkende burgers en ondernemers het slachtoffer worden van overvallen, berovingen alsook steek- en schietpartijen met dodelijke afloop”, zegt de vereniging.

Criminaliteit
Het gevoel dat de autoriteiten de ontwikkelingen op het gebied van criminaliteit en overvallen die steeds bruter en gewelddadiger worden niet meer kunnen beheersen, neemt volgens de VBC steeds meer toe. “In ieder geval is de geloofwaardigheid en het vertrouwen in de gepresenteerde plannen en oplossingsrichtingen van de minister van Justitie en de politie sterk aan het afnemen. Veel burgers en ondernemers geloven er niet meer in en voelen zich steeds meer bedreigd.”

Herstel
Volgens de vereniging is het duidelijk dat op zeer korte termijn de situatie van ‘law and order’ moet worden hersteld. “Niet alleen kan hierbij gedacht worden aan invoering van maatregelen zoals meer politie op straat, ‘zero tolerance’ optreden, intensievere communicatie politie en buurt (wijkagenten) en betere afstemming politie en beveiligingsbedrijven. Er moet ook gedacht worden aan hulp en expertise inroepen van buiten Curaçao en uiteraard ook stoppen met het gebruik van verbaal en fysiek geweld in het politiek gebeuren.”

Bescherming
Bestuurders en parlementariërs moeten volgens de VBC het goede voorbeeld geven. “Goed voorbeeld doet goed volgen, helaas bestaat echter de indruk dat het geven van een slecht voorbeeld de overhand heeft. Zichzelf beschermen door gewapende bodyguards in te huren op kosten van de gemeenschap is een oneerlijke en eenzijdige optie. Een ieder in de gemeenschap heeft namelijk recht op gelijke bescherming door de overheid”, benadrukt de VBC.

26 reacties op “VBC: ‘Curaçao is onleefbaar geworden’”

 1. Onleefbaar is een groot woord, maar lekker gaat het zeker niet! Ook de wereld heeft dat door. Zie onderstaand citaat..Dat is zeker geen fijn investeringsklimaat, en daar moeten we het toch van hebben, want het geld groeit niet [meer] aan de bomen.

  “Het vestigings- en investeringsklimaat van Curaçao is duidelijk minder aantrekkelijk dan van het naastgelegen Aruba. Dit kan worden geïllustreerd uit de omvang van de inkomende buitenlandse investeringen op beide eilanden. Zo bedroeg de gecumuleerde waarde van alle directe buitenlandse investeringen op Curaçao ultimo 2011 volgens de UNCTAD 596 miljoen US dollar, tegenover bijna 4,3 miljard US dollar in Aruba.

  Een andere illustratie van het uiteenlopende vestigings- en investeringsklimaat tussen Aruba en Curaçao betreft het monetaire beleid, aldus economisch analisten. Volgens het IMF heeft Aruba een goed trackrecord bij bewerkstelliging van macro-economische stabiliteit (o.a. zorgen voor prijsstabiliteit). Bij Curaçao daarentegen bestaat, aldus de EIU, flinke onzekerheid over het monetaire beleid. In juni 2011 besloot het parlement om de centrale bank van Curaçao en Sint Maarten op te heffen. Het is echter nog altijd onduidelijk of Curaçao een eigen munt invoert of overstapt op de US dollar (zoals Sint Maarten). Een jaar na de opheffing was nog geen voortgang geboekt bij het opzetten van een eigen centrale bank, aldus EIU.”

 2. @Answer, jij bent nog niet aan de beurt geweest. maar ook jij zal aan de beurt komen als dit zo doorgaat. mensen moeten alarminstallaties nemen, tralies plaatsen rond hun huis, hoge muren bouwen en grote honden nemen en nog ben je niet veilig.

 3. Meestal heb ik een bepaalde positieve binding met de uitspraken en het verweer van de VBC. Een club van intelligente mensen die het beste voor hebben met economie, mens en kapitaal. En vaak komen ze over als een sterk tegengewicht, waarmee niet valt te sollen. Maar al te vaak wordt de kritiek van de VBC door deze corrupte overheid echter direct weggeschoven richting prullenbak. Zo gaat dat in een land waarin democratie nu eenmaal anders gespeld wordt. Iets van dictatuur of zo…

  Na de uitspraak ‘Curaçao is onleefbaar geworden’ neem ik deze denktank voor het bedrijfsleven niet langer meer serieus. Ik vind het namelijk veel te kort door de bocht. O N L E E F B A A R ?? Dan denk je aan het voortdurend plaatsvinden van overvallen, corruptie, mishandeling en moord. Die kan gaan we wel op, maar de kreet Onleefbaar zou ik zeker nog niet willen gebruiken. Ik kom nog steeds zonder bibberende knieën bij Kooyman of Albert Heijn, drink een biertje bij de Snek en haal wat spulletjes bij de Chinees om de hoek.

  Als een eiland echt Onleefbaar zou zijn, zou het toerisme per direct helemaal instorten. Zijn er al cijfers bekend van een significante terugloop van het aantal toeristen? Nee, (nog) niet gezien. En het bedrijfsleven zelf produceert nog steeds een volle ochtendspits; men gaat vrolijk naar zijn werk; de scholen ontvangen alle leerlingen en het hotelpersoneel bedient met verve hun gasten. Niks aan de hand. Die term Onleefbaar is echt overdreven.

  Geachte VBC: zover zijn we gelukkig nog niet! En natuurlijk is G. Schotte zich ervan bewust dat het gevaar is toegenomen dat de samenleving volledig gaat instorten en dus neemt hij ontslag…

 4. @the dude. ja heel gezellig die sneks.. alleen moeten die mannen daar niet al om 10 uur in de ochtend bier drinken en gaan ze weg met spaanstalige dames naar veeris resort terwijl thuis vrouw en kinderen zitten zonder vader en geen geld voor onderwijs en eten!

 5. @ruwensly. Klopt. Een Curacaoenaar zegt dat het mes hem gesneden heeft ipv dat hij zich met een mes snijdt. Altijd de schuld aan een ander of iets geven en zelf nies doen om het op te lossen. Kijk naar Wiels met zijn grote mond. Alleen maar mensen uitkafferen met zijn rascistisch en fascistische uitlatingen maar zelf niet de verantwoordelijk nemen en in het kabinet gaan zitten. In mijn ogen niets minder dan faalangst en frustratie. Hij heeft niet voor niks zoals meerder familieleden van hem in Caprileskliniek gezeten. Dat is een feit. Daarnaast kan het niet anders dat een groot deel van de bevolking een sympathisant van criminaliteit is aangezien alleen criminelen op iemand met een strafblad kunnen stemmen.

 6. @Ergernis

  Verpesten van woonwijken? Jij hebt zeker nog nooit bij de snek gezeten? Erg gezellig en erg sociaal. Zo heb ik de meeste mensen uit mijn wijk leren kennen.

 7. 1 woord –> AVONDKLOK

 8. @ruwensly,

  sorry, ik maakte een fout met je naam te spellen..

 9. @ruwnesly,

  dat is ook een behoorlijk probleem.
  uit ervaring weet ik dat een curacaoenaar nooit iets fout doet.
  als er iets mis is gegaan, dan is het de schuld van die andere jongen.
  terwijl ik weet dat, dat niet zo is.
  in NL wordt het gewaardeerd, als je eerlijk zegt sorry, maar ik heb een foutje gemaakt.
  hier schijnt het een soort schande ter zijn.
  een schande die tot ver in het 3e nageslacht nog aan gerekent kan worden
  dat is ook een van de cultuurverschillen tussen NL en Curacao.
  men is hier veel relaxter dan in NL, maar niet op het gebied van een foutje maken.
  iedereen kan fouten maken.
  mij is geleerd: als je niets doet kan je ook geen fouten maken.
  spreekwoord: waar gehakt wordt vallen spaanders.
  dus mensen die werken, maken fouten en die los je dan op…niks aan de hand.

 10. How about een stoppen met overal maar winkels, minimarkets en snacks en al die zaken zich maar overal laten vestigien. Alleen nog maar in centra die ook makkelijker te beveiligen zijn. Stop het verpesten van onze woonwijken!

 11. @sander, dat is het probleem van ons eiland. Merendeel blijft iedereen maar de schuld tegeven en we doen zelf niets verkeerd. Altijd is er iemand anders. Zo leven mensen nog in de slaventijd en de sobernanos in de zgn 16 jaar PAR. Niemand van hun die zegt kijk we hebben net NU in onze eigen handen dus laten we hard werken aan Curacao.

 12. een moeilijk woord: statistisch…

 13. even wat stistische cijfers van de heer Maaskant:
  ik doe dit even bij een paar andere berichten toe voegen omdat ik vind dat deze cijfers gelezen moeten worden.
  nos mes por…

  Curacao is Mexico gepasseerd op het gebied van moorden..

  Als we de gegevens van de eerste 7 maanden van 2012 voor Curaçao extrapoleren verwachten we 30 moorden dit jaar. Bij 150.000 inwoners is dat 20 per 100.000 inwoners.

  Mexico rapporteerde 18,6 moordslachtoffer per 100.000 inwoners in 2010.

  De USA staan op 4.6 per 100.000.
  Dominica, Peru en Canada zijn binnen de OAS het beste af met minder dan 1,6 moorden per 100.000 inwoners. (ongeveer het Europees gemiddelde).

  Nederland zit op 1 moord per 100.000 inwoners per jaar.

  Curaçao komt met 20 per 100.000 op het niveau van Mexico, Brazilië,
  Peru en Panama. We gaan helaas steeds beter passen in de regio.

  http://www.scribd.com/doc/106059884

 14. @Kwame,

  dat er geen toiletpapier op de scholen zijn is de schuld van Nederland?
  had ik ergens gelezen….iemand die dat beweerde….
  nos mes por… tristu

 15. @yena, gratis onderwijs door het leegroven van overheids nv en het kwaliteit blijft slecht. er is niet een wc papier op de scholen!!!
  en volgens mij is het juist de VBC die veel mensen in dienst neemt! niet de overheid! die jaagt juist investeerders weg!

  Wat heeft regering schotte gedaan in 2 jaar behalve zakken vullen? inderdaad NIETS! alles is maar duurder geworden! geen nieuwe banen! geen werk! alleen maar priveriesjes!

  en de sfeer wordt niet beter door het opzetten van haat en racisme door regering Schotte!

 16. @Edgar, ter aanvulling is het misschien nuttig te vermelden dat men in veel gevallen neit eens het vermogen heeft om te kunnen leren, dus heeft scholing ook weinig zin.
  Dwangarbeid in een afgesloten omgeving is precies goed voor al het luie werkschuwe volk.

 17. Yena Saku

  Ik geloof dat nog steeds niet door hebt dat de daders van dit soort criminaliteit in het geheel niet zijn geïnteresseerd in scholing en werk.
  Ze kunnen immers in zeer korte tijd veel meer geld bij elkaar jatten dan dat ze ooit zouden kunnen verdienen met eerlijk werk.

  Het verhaaltje over scholing en werk is slechts een dooddoener, waar velen nog intrappen.
  En geloof je me niet dan zou ik je willen adviseren om eens op uitzendinggemist.nl te gaan zoeken naar de documentaire over ‘jeugdbendes in Nederland’. Daar zitten verrassend veel Antillianen tussen en die geven onomwonden toe dat criminaliteit veel meer loont dan normaal werken.
  Ze geven ook eerlijk toe dat ze uberhaupt niet van plan zijn om ooit te gaan werken, omdat ze met gewoon werk niet de levenstijl kunnen handhaven die ze nu hebben (snelle auto’s, gouden sierraden, veel vrouwen etc).

 18. Curaçao is langzamerhand onleefbaar geworden voor burgers in het algemeen en zakenmensen in het bijzonder.

  Inderdaad. Zodra je iets te halen hebt, kan je de klok er op gelijk zetten dat je overvallen wordt of tenminste dat er ingebroken wordt.

 19. FANATIEKE (!) MILITAIRE POLITIEdienst oprichten, die voortdurend en overal strenge (persoons)controles uitvoert EN GEZAG UITSTRAALT. VLIEGENDE BRIGADE. Veel politie en vrijwel alle beveiligingspersoneel : sorry lachwekkende watjes, die met van alles bezig behàlve waarvoor ze zijn aangenomen 🙁

 20. TE LAAT,ik kies wel voor een andere bestemming dan curacao..als de regering de VEILIGHEID van zijn EIGEN BURGERS NIET kan WAARBORGEN,,heb ik er als toerist niets meer te zoeken,,zit nl NIET te wachten op ONVEILIGHEID tydens mijn vakantie…

 21. Curacao is Mexico gepasseerd op het gebied van moorden..

  Als we de gegevens van de eerste 7 maanden van 2012 voor Curaçao extrapoleren verwachten we 30 moorden dit jaar. Bij 150.000 inwoners is dat 20 per 100.000 inwoners.

  Mexico rapporteerde 18,6 moordslachtoffer per 100.000 inwoners in 2010.

  De USA staan op 4.6 per 100.000.
  Dominica, Peru en Canada zijn binnen de OAS het beste af met minder dan 1,6 moorden per 100.000 inwoners. (ongeveer het Europees gemiddelde).

  Nederland zit op 1 moord per 100.000 inwoners per jaar.

  Curaçao komt met 20 per 100.000 op het niveau van Mexico, Brazilië,
  Peru en Panama. We gaan helaas steeds beter passen in de regio.

  http://www.scribd.com/doc/106059884

 22. De VBC zou eens actie moeten ondernemen ipv langs de zijlijn staan en commentaar leveren. Denk bijv. aan www.sire.nl of in samenwerking met de overheid televisiespotjes maken.(http://vooreenveiligthuis.nl/)
  Ook zou de VBC eens aan haar leden kunnen vragen, om voorwaarden te stellen aan de kranten waar men advertenties in plaatst. Bijvoorbeeld geen fotoos meer plaatsen van bloederige scenes etc.
  Handen uit de mouwen dus.

 23. @yena saku, zonder bedrijven geen werk. Verder is de VBC geen politieke partij dus komt deze ook niet aan de macht. Maw wat een onzin!!

 24. @Yena Saku,

  Het gaat om goede scholing, niet om gratis scholing…. blijf de Curacaoenaar verwennen en ze blijven slachtofferrol aanhouden…. Wordt eens zelfstandig, dan klinkt het ook serieuzer als men om onafhankelijkheid schreeuwt….

  Dus anti gratis onderwijs is zo slecht nog niet 😉 denk gewoon na!

 25. Nee VBC je snapt het nog steeds niet, je wilt het niet snappen. De oplossing is werk en scholing.

 26. Dat zegt de VBC die zelf pro werkloosheid is en en anti gratis onderwijs.
  Wat heeft de VBC in al die jaren voor Curacao gedaan behalve eigen zakken villen?

  En het doordrammen om zonder toeStemming van de bevolking aan de macht te komen maakt het de sfeer niet beter.op.