CURAÇAO – Journalist en eigenaar van de krant Independiente verzamelde vanavond een kleine 200 mensen voor het Paleis van de Gouverneur. Cooper houdt daar een wake om zo duidelijkheid van Gouverneur Frits Goedgedrag te krijgen over de politieke situatie.

 

De actievoerders kwamen vrijwel allemaal in het wit en droegen een kaarsje bij zich. De golf van geweld die de laatste week met zich meebracht, was voor veel mensen de reden om vanavond naar de wake te komen.

Eigen leven
Dat de wake politiek getint is vindt Cooper zelf niet zo vreemd. “Mijn idee was simpel”, legt hij uit. “Ik wilde vanavond in het wit gekleed met een kaars voor het huis van de Gouverneur gaan staan in de hoop dat hij naar buiten zou komen om te vragen wat er aan de hand is. Ik zou hem dan een aantal vragen stellen. Het verhaal is zijn eigen leven gaan leiden en mensen creëren een eigen verhaal over de bedoeling van vanavond. De bedoeling was dat ik vanavond alleen zou zijn: er zijn nu allemaal mensen hier dus het is nu al een groot succes.”

Spreken met het volk
Volgens Cooper heeft Curaçao iemand nodig die zegt dat alles in orde is. “Vroeger was er een gezaghebber, een soort moeder, maar nu moet de Gouverneur die rol invullen. We leven onder stress en onzekerheid. Ik denk dat het helpt als de Gouverneur de samenleving toespreekt en vanavond tegen het volk zegt dat we rustig kunnen gaan slapen. We hebben vragen waar antwoorden op nodig zijn.”

Gesprek Cooper en Gouverneur
De Gouverneur liet zich vanavond tijdens de wake niet zien. Wel kreeg Cooper zelf de kans even met de adjuct van de Gouverneur te spreken. Iets meer dan een uur nadat de wake van start ging, gingen de deuren van het paleis open en kon Cooper naar binnen. De menigte moest echter buiten blijven wachten.

Waken tot 06.00 uur
Na een kort gesprek kwam Cooper naar buiten met het nieuws dat hij morgenochtend om 06.00 uur een petitie zou mogen aanbieden met een kleine delegatie. “Ik blijf hier waken tot 06.00 uur”, vertelt Cooper. “Ik blijf hier met mijn kaarsen aan de waterkant zitten en in de loop van de ochtend ga naar de Gouverneur. De actievoerders mogen blijven, maar als het rustig wordt, doe ik even een dutje op de rand van de kade”, aldus Cooper.

 

Foto’s door Bea Moedt

14 reacties op “Wake Yves Cooper gaat vannacht door”

 1. @Sander
  “te hoog geschoold” bedoel je hopelijk met enig sarcasme 🙂
  Iemand met een beetje scholing kan gewoon een normale zin schrijven in correct Nederlands. R.Willems wil inderdaad hoog geschoold klinken, maar valt steeds weer door de mand door het verkeerd gebruiken van moeilijke woorden (die hij zelf helaas niet begrijpt) in totaal onsamenhangende zinnen.

 2. even een berekening van de heer maaskant:

  iets waar mensen nog even over na moeten denken voor ze weer op deze maffia regeerders gaan stemmen.

  Curacao is Mexico gepasseerd op het gebied van moorden..

  Als we de gegevens van de eerste 7 maanden van 2012 voor Curaçao extrapoleren verwachten we 30 moorden dit jaar. Bij 150.000 inwoners is dat 20 per 100.000 inwoners.

  Mexico rapporteerde 18,6 moordslachtoffer per 100.000 inwoners in 2010.

  De USA staan op 4.6 per 100.000.
  Dominica, Peru en Canada zijn binnen de OAS het beste af met minder dan 1,6 moorden per 100.000 inwoners. (ongeveer het Europees gemiddelde).

  Nederland zit op 1 moord per 100.000 inwoners per jaar.

  Curaçao komt met 20 per 100.000 op het niveau van Mexico, Brazilië,
  Peru en Panama. We gaan helaas steeds beter passen in de regio.

  http://www.scribd.com/doc/106059884

 3. meneer R. Willems is een te hoog geschoold mens om nog iets van de werkelijkheid te begrijpen.
  anderen kunnen hem ook niet begrijpen, dus hij moet wel een heel eenzaam mens zijn geworden.

  en dan ook nog in Belgie moeten wonen….
  triest….

 4. R. Willems,

  Wat kan jij een onzin uitkramen! De regering is in Nederland ook gevallen demissionair zijn ze doorgegaan maar niet in de huidige samenstelling omdat ze geen meerderheid meer hadden. VVD heeft met andere partijen een begroting gemaakt en de verkiezingen waren ook 2 maanden later! Dat noemen ze democratie! Hier is precies hetzelfde gebeurd maar de minderheid van de coalitie wil de macht houden en hen plannen doorvoeren! Leg mij eens uit waarom 11 statenleden geen meerderheid zijn?

 5. @ R. Willems,

  Wil je nog dat mensen je stukken gaan lezen? Schrijf het in 1 zin.. want daarna stop ik sowieso al met lezen en ik vermoed velen net zoals mij…

 6. BL ik snap jouw ergenis, alleen ik denk dat het 1 hangt met het andere samen. Was de politiek op curaçao stabiel en duidelijk geweest waren er geen slachtoffers en deze wake niet eens nodig geweest.

  Persoonlijk zou ik het ook niet zo doen maarrre ik vind het een zeer goede actie van Cooper eindelijk iemand wie de nek uitsteekt.

 7. @R.Willems

  AUB.
  Korte. Duidelijke. Zinnen. In. Goed. Nederlands.
  Wanneer. Ga. Je. Dit. Eens. Begrijpen?

 8. WAKE VOOR DUIDELIJKHEID, NIET OP ZIJN PLAATS!
  Het kan niet zo zijn, dat de gouverneur in welke vorm dan ook, verantwoording aan dhr. Cooper of wie dan ook verschuldigd is. In deze zaak, vanaf het beginne toen de gouverneur het ontslag van het kabinet aanvaardde, behoorde de zaak afgesloten te zijn geweest. Indien anderen nu respectloos de genomen beslissing van de gouverneur moedwillig onder druk wil zetten met allerlei zaken die niet relevant kunnen zijn om het kabinet Schotte te wreken, dan zitten zij met een ei, en niet de gouverneur.
  De huidige minderheid (8+1+1), al lopen er, bij wijze van spreken nog negen volksvertegenwoordigers over, dus een rekenkundig totaal van 19 zetels, dan nog bestaat het niet, dat zij zonder de democratische wil van het volk aan legale constitutionele mandaten kunnen geraken, omdat Constitutionele mandaten om een meerderheid te vormen, berusten niet op listige geïmproviseerde suggestieve handelingen, maar uitsluitend op het democratische volkswil om door openbare verkiezingen een meerderheid te bepalen, door als vrije democratische kiezers hun stem uit te brengen. Een meerderheid anders bepaald dan door de volkswil, dus door geen openbare verkiezingen, is zonder meer een zwendel en schending van de democratie. Immers democratie houdt in: het volk regeert zichzelf door het aanstellen van legale volksvertegenwoordigers als resultaat van vrije openbare verkiezingen.
  Bij conflicten, zij het met de regering, zij met het parlement, zij het met beiden, waarbij mogelijk de gevormde meerderheid in opspraak komt, is en was men altijd aangewezen op nieuwe verkiezingen met vorming van een nieuwe constitutionele democratische meerderheid.
  Bij het functioneren van democratische verkiezingen, komt de gouverneur helemaal niet van pas omdat het een volk aangelegenheid is en moet daarom met rust gelaten worden: de huidige minderheid bij gebrek aan fatsoen en respect voor de gouverneur, proberen verwarring te zaaien om hoe dan ook een spook-meerderheid bij de gouverneur los te peuteren, zonder te beseffen, dat niet de gouverneur over die macht voor meerderheidsvormen beschikt, maar het volk door legale verkiezingen te houden en als vrije burgers te gaan stemmen. I.p.v. nu onderling als volwassen mensen hun problemen onderling oplossen, probeert men op louche wijze iets te forceren bij de gouverneur waarover hij absoluut niet over beschikt.
  Indien de gouverneur zo wijs is en voorlopig ‘niet thuis’ afkondigt, dan zal deze zaak zichzelf moeten oplossen, maar geeft hij toe aan recidive pathologie, dan heeft hij inderdaad onnodig zware problemen, waaraan hij alleen veel misère zal hebben.

 9. Ik las in het AD dat Frits Lafgedrag de belastingbetaler 3 miljoen euro per jaar kost. 3 MILJOEN EURO!

  Wat een bedrag voor dit heerschap dat terwijl het land in brand staat niets anders doet dan het aflopen van borrels en recepties.

  Wat een schande. Schaamteloos.

 10. De sfeer was goed, en blij ben ik ermee dat er toch veel mensen zijn gekomen. Eenheid maakt macht, en dat moeten we nu hebben.

 11. Vreemd dat er geen Wiels off andere partijen van de coalitie aanwezig waren. Shame on them.

 12. Hele goede aktie van Cooper, en met fatsoen en waardigheid die we zo gemist hebben in de politiek sins 10 10 10.

  Jammer dat Lafgedrag het weer liet afweten, wat is die man de afgelopen weken door de mand gevallen en in no time allecrespect verloren.

  Maar hulde Cooper!

 13. Nu begrijp ik enigsinds waarom mensen weg zijn gebleven. Ik persoonlijk was gegaan puur om stil te staan bij het geweld wat er wederom heeft plaatsgevonden en dan als de druppel de dubbele moord.

  Van de gouverneur hoef je niks te verwachten, aangezien het iemand is die contact gestoord is.

  Ik hoop dat er sowieso nog een soort van stille tocht gehouden gaat worden, mooiste route zal zijn langs het huis van Wilzoe(k). Misschien dat zn huis bestromd kan worden als hij thuis is, dan voelt hij een btje wat de normale Curacaoenaar elke avond voelt als die thuis zit.

  Wat een zooi is Curacao toch (geworden)….

 14. Er was een sprake van een WAKE, zonder politieke bedoelingen. Helaas constateer ik dat Yves Cooper dit anders ziet en van de gelegenheid gebruik maakt om er iets politieks van te maken.
  Yves weet je de betekenis van een wake?
  ——————————-
  wake

  •een bijeenkomst om een overledene te herdenken Na haar overlijden werd er een wake gehouden.
  • wekken
  • wakker worden , ontwaken .
  Bron: nl.wiktionary.org
  ——————————————————–

  Ik heb mensen gesproken voor en na de door jou gebruikte term WAKE.
  Deze mensen waren boos, heel boos.
  De mensen wonen kort in de omgeving waar deze trachise geschiedenis zih heeft afgespeelt, ze gingen uit respect voor de overledenen, niet voor een politieke bijeenkomst waar je nu O ZO trots op bent.

  Ik ben er niet trots op zeker niet voor de mensen die ik stuurde met de boodschap om met de WAKE hun respect aan de overledene te tonen.