• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Middenstraat is vrijdag feestelijk vernoemd en draagt nu de naam  Hanchi Angel Job. Stichting Pro Monumento vindt de naamswijziging afbreuk doet aan de historie van Punda. Versgeperst.com vroeg aan voorbijgangers hoe zij hierover denken.

 
“Ik vind het goed dat ze namen wat lokaler maken”, antwoordt de 46-jarige Mirjam. “Hanchi klinkt toch veel tropischer dan Middenstraat. Dat past helemaal niet bij Curaçao. Voor toeristen lijkt het me alleen maar leuker om lokale namen op straatbordjes te zien in plaats van namen die je in den Haag ook tegenkomt.”

Geschiedenis
De 31-jarige Godfried vindt dat er meer onderzoek gedaan moet worden naar straatnamen. “Waar komt Middenweg vandaan en hoeveel waarde heeft deze straat daadwerkelijk? Het maakt deel uit van de Curaçao als Hollandse kolonie: dit is iets wat onze geschiedenis is en waar we trots op moeten zijn. Langzaam wordt alles wat Nederlands is weggedreven, maar niemand staat erbij stil dat we onze eigen geschiedenis, onze voorouders in de prullenmand gooien. De Middenstraat is ook deel van onze, Curaçaose geschiedenis.”

Meer geëerd
“Curaçaoënaars mogen best meer geëerd worden”, antwoord de 30-jarige Chantella. “Er worden weinig straten vernoemd naar Curaçaoënaars terwijl dit wel Curaçao is. Er moet worden stilgestaan bij lokale helden.” Ook de 28-jarige Freddie vindt de verandering geen slecht idee. “Er zijn genoeg Nederlandse straatnamen en deze man heeft iets goeds gedaan voor het eiland. Hij verdient dit.”

12 reacties op “‘Middenstraat is deel van onze geschiedenis’”

 1. Elke keer als iemand van de rest van de bevolking beweert dat men een minderwaardigheidscomplex heeft, weet ik: “Nog zo’n minderwaardige. Zonder complex.”

 2. Het verleden moet je niet uitwissen, maar koesteren.
  uit het verleden vallen heel veel lessen te leren.

  Lessen die geleerd zouden moeten zijn:

  als ik zie hoe Wiels bezig is dan denk ik toch echt aan Hitler.
  zo is Hitler ook begonnen met haat zaaien naar bepaalde volkeren, zodat er een 2 kamp ontstaat met de groepen Wij en Zij.
  dat is het doel van dit soort mensen, zodat zij aan de macht kunnen komen.

  dit soort volksmenners vinden altijd een voedingsbodem bij de onderkant van de sameleving, deze mensen zijn gefrustreerd en denken dat ze hun grote leider gevonden hebben.

  Het is in het verleden bewezen, dat dit zeer gevaarlijk is voor een land in opbpouw.
  dit kan alleen maar leiden tot een vernietiging van een land.
  zie Haiti, zie Rwanda, zie noord en zuid korea, zie oeganda met Amin
  zo zijn er tientellen landen te noemen waar dictators een moord en haat bewind hebben gevoerd en nnog voeren.
  een hele grote groep landen worden bestuurd door dit soort volks menners.
  met als resultaat oorlog en wanorde.
  angstcultuur en 2 strijd tussen deze volkeren onderling.

  het enig dat werkt is samen werking onderling en met andere landen.
  Vrijheid van godsdiens en respect voor elkaars mening.
  democratie werkt niet altijd prettig, maar er is even niets anders dat beter werkt.

  Ik zie duidelijk dat dit land aan het afgleiden is in een situtie die straks niet meer terug te draaien valt zonder geweld en ellende.
  De groep die nu achter Wiels aanhobbelen, denken dat ze toch niets te verliezen hebben.
  maar daar gaan ze dan nog wel achter komen.

 3. We hebben allemaal een mening, maar vaak is deze zo emotioneel dat het geheel uit de context wordt gehaald. Voor de mensen die weten wie Angel Job “El Gordito de Oro” was en wat hij in zijn tijd heeft gedaan is m.i. uniek en waardig. Tijdens de North Sea Jazz Festival is hij door enkele buitenlandse ‘soneros’ geëerd voor het promoten van de salsa op het eiland, toen deze muzieksoort nog maar een regionale bekendheid had. Ook stond hij bekend voor het promoveren van de bokssport op het eiland en had jarenlang een variashow op de lokale televisie. De vraag of Middenstraat naar hem vernoemd moest worden is te betwisten. De winkel “Tik Tak” van zijn zoon Mocky, gelegen in de Middenstraat (eerder een steeg), is een begrip in de binnenstad. Ik kan daarom begrijpen waarom de Middenstraat de juiste plek is om Angel Job te eren. Mijn probleem is, waarom moet een nieuwe straatnaam de historische benaming verdrijven? Het kan toch ook Hanchi Angel Job, voorheen Middenstraat (of iets dergelijks heten). Waarom heeft Stichting ProMo altijd kritiek op veranderingen, terwijl het niet aan een tussenweg wil denken of een beleid hiervoor wil uitlokken om deze incidenten te voorkomen? Veranderingen zullen altijd plaatsvinden en wij dienen open te staan voor deze veranderingen, weliswaar zonder onze eigen geschiedenis te willen uitwissen. Dat is namelijk de andere kant van de medaille, waar ook ik veel moeite mee heb. Laten we eerlijk zijn, zijn Colombusstraat, de Ruyterkade en Gomezplein historische benamingen? Ik pleit ervoor om winkeliers en entrepreneurs van oudsher, zoals Charles Fuhrmann en J. Lopez Penha, te eren in de binnenstad. Hierdoor wordt ook onze historie in leven te houden en of dat via een straatnaam, huldigingbord, straattegels (Walk of Fame) of standbeeld gaat doet mij er niet toe, maar ik verweer me wel tegen ongegrond kritiek en denigrerende meningen over lokale trendsetters.

 4. Ik vind deze hele naamsverandering in het gedeelte van een eeuwen oude deel van een binnenstad erg dom.De Amerikanen zullen hun wallstreet nooit vernoemen naar bv Obama straat. Je geschiedenis mag je nooi vervalsen,alleen een volk met een minderwaarigheidscomplex doet aan deze praktijken.het is ook een signaal voor wat Curacao te wachten staat, als deze regering weer macht krijgt zullen ze Curacoa een gemeente maken van Venezuela.

 5. als je iemand wilt eren om een straat naar hem/haar te benoemen vind ik geweldig maar doe dat dan in een nieuwbouwwijk of 1 van de naamloze straten op curaçao.

  als ik het goed heb mag deze naamsverandering niet het is tegen de regels van unesco om dat punda op de werelderfgoedlijst staat.

  ach ja, op curaçao is het heel normaal dat wij geld nemen en schijt aan de regels en afspraken hebben, waarom klinkt dit zo bekend in de oren???

 6. Het is al eerder gesuggereerd, alles maar dan ook alles wat met de koloniale geschiedenis te maken heeft plat gooien en alles opnieuw opbouwen met leemen hutjes of iets dergelijks. En om Angel Job nou onder onze helden te rangschikken ?

 7. Er zijn genoeg straten die nog geen naam hebben. Waarom die niet gebruiken voor lokale mensen die iets voor de gemeenschap hebben gedaan? Het is niet slim ons verleden op deze manier weg te gooien.

 8. Tegen dit soort domheid heeft zelfs Veeris geen kruiden.

 9. Laten we straten noemen naar integere Curacaoenaars. Ik dacht aan de Benkomproeweg, de Richardsalasweg en de Giovannivanierlandsteeg.

 10. Kunnen we de weg naar Bon Futuro niet herbenoemen in de Kaya Asjes of Kaya Schotte?
  lijkt me wel toepasselijk….

 11. Chantella, is ook lekker slim. genoeg straten die naar YDK zijn vernoemd blijkbaar komt zij nergens?

  Mirjam lijkt me ook een domme tante.. Toeristen komen juist naar Curacao om het verleden. Juist omdat Curacao dat Nederlands/Europese heeft wat men niet in eigen land heeft. Moeten we de handelskade ook maar afbreken van Mirjam want dat is te Nederlands? Dan zetten we er wat tropisch neer.. sommige mensen..

 12. Oh ja, het Brionplein gaan we toch ook nog van naam veranderen? Niemand weet straks nog wat iemand bedoelt. Stop deze BELACHELIJKheid!! Zoek een psychiater op, dat helpt beter. Is getekend, Napoleon, haha, vanuit CRIMICAO.