• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) wordt de afgelopen maanden geconfronteerd met veel politiek getinte aangiftes. Het OM is uiterst terughoudend: “Als het OM de rol van scheidsrechter op zich moet nemen, bestaat het gevaar dat de onpartijdigheid van het OM ter discussie wordt gesteld.”

Het gaat daarbij met name om aangiftes van belediging, smaad en smaadschrift vanuit de politieke arena, gedaan door bezorgde burgers, politici en belangengroeperingen.

Onderzoek
De aangiftes die worden aangeboden aan het OM, worden wel zonder uitzondering door een officier van Justitie beoordeeld. Dit heeft in een aantal gevallen ook geleid tot een politie-onderzoek of een onderzoek door de Landsrecherche. Dit laatste kan bijvoorbeeld het geval zijn indien sprake is van een aangifte van omkoping in een politieke setting, bedreiging en opruiing.

Overheidsorgaan
Het OM gaat bij haar afweging ook rekening houden met het gevaar van beïnvloeding in het politieke krachtenveld die opsporing- en vervolgingshandelingen teweeg kunnen brengen, met name in de aanloop naar de verkiezingen. Dit kan ertoe leiden dat bepaalde handelingen worden uitgesteld. Het OM benadrukt tenslotte dat zij een overheidsorgaan is, belast met criminaliteitsbestrijding door het doen opsporen en vervolgen van overtreders van de wet. “Zij streeft ernaar om Curaçao een veiliger eiland te maken voor al haar burgers, ongeacht politieke voorkeur of overtuiging”, aldus OM-persvoorlichter Norman Serphos.

14 reacties op “OM en politiek getinte aangiftes”

 1. Maar het bedreigen van een schooldirectrice dat ze aan haar haren zal worden weggesleurd en dat ze nooit een baan op Curacao krijgen noem ik geen onderdeel van de poltiek. bv Mw Leeflang kan wel tegen een stootje maar mw van Lamoen doet haar werk naar eer en geweten en daar zou het OM wel hard moeten optreden. of zijn we de Nieuwstraatrellen vergeten?

 2. een jaar geleden wilde wiels nog een onderzoek over het functioneren van het OM nu hoor ik hem er niet meer over, misschien is dit het moment om 1 van de beloftes waar te maken.

 3. @ Samuel. Een heel slecht voorbeeld. Ramon Chong werd geen minister, want hij is veroordeeld en David Dick niet.

 4. @ Rignald. Je beschrijft, dat een rechter inderdaad een soort scheidsrechter is, want een scheidsrechter straft ook bij overtreding van de regels.

 5. O.M. deed destijds haar werk.Het vervolgde een Par politicus.Deze politicus,David Dick,
  werd een paar maanden later minister van justitie.Kunnen jullie nu begrijpen waarom het
  O.M. haar vingers niet aan deze zaken wil branden?

 6. @zorro, nee een rechter is geen scheidsrechter. Een rechter straft mensen als ze stout zijn. en hij spreekt recht. dus als er in de wet staat je mag niet frauderen dan moet hij volgens de wet die persoon naar bon futuro sturen

 7. @Sander

  Golf vriendjes?
  Ik ben een regelmatg golfer maar heb nog nooit iemand van die figuren gezien hoor Sander.
  Wel kom je ze tegen in allerlei restaurants waar ze op kosten van de bevolking zich volstampen en drinken en mensen uitnodigen.

 8. ik vergeet nog wat:
  de MOT meldingen van Schotte 800.000NAF.
  daar is het OM ook nooit achter aan gegaan.
  het dodelijk ongeluk dat Schotte veroorzaakt heeft door 120 km per uur te rijden.
  dat is toen ook netjes in de doofpot terecht gekomen.
  met behulp van zijn netwerk vriendjes.
  als ze dat niet gedaan hadden toen, zaten we nu niet met deze maffia bende opgescheept.

 9. Het blijkt wel uit allerlei zaken zoals Bientu en ook de zaken die Nardy noemt.
  Dat het OM te laf is geworden of ook omgekocht zijn door de Maffia regering.
  het is in mijn ogen een grote kliek van golf vriendjes en ons kent ons typetjes.
  ik hoop dat er gauw de bezem door gehaald wordt.

 10. Een rechter is toch een soort scheidsrechter en moeten ze het commentaar zoals van WSiels maar naast zich neerleggen.

 11. Dat verklaard waarom de criminele bende die zich regering Schotte noemt nog steeds niet in Bon Futuro zit!

 12. Mmm opmerkelijk.Ik heb (in prive) vorig jaar 2 aangiftes wegens doodbedreigingen met bewijzen op tape, email en sms aangeleverd, nimmer meer iets op vernomen.

  Werkt het OM uberhaupt nog wel?

 13. OM moet haar werk doen. Er zijn verschillende meldingen van corruptie. Dat is van belang dat dit wordt onderzocht en indien de persoon andere personen beticjt van corruptie dan dient deze persoon te worden opgesloten te worden als hij liegt.
  Verder snap ik niet dat de zaak Bientu nog niet is afgerond.

 14. met andere woorden wij doen nks met de aangiftes!!!