CURAÇAO – Atleet Churandy Martina steunt de facebookpagina Sushi Kòrsou. De pagina is door fotograaf Bea Moedt opgezet om de bevolking bewust te maken van het afval dat wordt gedumpt op het eiland. “Churandy wil graag  zijn eiland schoon zien. Hij is het helemaal eens met Sushi Kòrsou”, zegt Moedt.

De facebookpagina heeft als slogan: ‘Van Sushi Kòrsou naar Dushi Kòrsou’. Demissionair minister Nasser el Hakim (Economische Ontwikkeling) ziet de pagina, in tegenstelling tot Martina, liever verdwijnen. De minister heeft zelfs de fotograaf opgebeld, om te vragen of zij de pagina uit de lucht wil halen. Volgens Hakim is ‘Sushi Kòrsou’ slechte reclame voor het eiland en dat kan de toeristische sector schaden. Moedt weigert de pagina te verwijderen.

Foto: Bea Moedt

9 reacties op “Churandy Martina steunt ‘Sushi Kòrsou’”

 1. Tja als je in Singapore loopt kan je van de straat eten zo schoon. maarja op het gooien van propje op straat krijg je stokslagen. De ydk heeft eenmaal extra opvoeding nodig wat ze thuis niet krijgen,

 2. Bea en Churandy: ere wie ere toekomt. Ik heb veel, veel respect en bewondering voor jullie houding. Ik weet dat het niet makkelijk is om op Curacao tegen de stroom in te zwemmen. Ik hoop dat je je gesteund voelt door veel mensen zoals ik die jullie 100% steunen. HOPI BON!

 3. @ Joane. Wat heb je bereikt? Zo te zien niets, want de illegale vuilstort wordt steeds erger. Vroeger werden er vriendelijke spotjes gemaakt om te waarschuwen voor vuurwerk. Toen dat niets hielp werden de spotjes wat realistischer en harder en kijk dat hielp wel.

 4. Keiharde confrontatie en JA SCHAAM je MAAR DOOD want deze troep MAKEN WE ZELF !!!
  @Bea, wees niet bang deze manier maakt misschien eindelijk eens duidelijk wat voor soort PORKO’s er op dit eiland wonen !!!!!
  HAKIM stop je energie in SCHOONMAAKACTIE en verstop je niet achter smoesjes !!!

 5. @ Joane,

  Ik geloof dat je het nog niet helemaal begrijpt. Deze website bezorgt het eiland geen slechte naam, dat doen de mensen die het vuil overal maar neerdonderen.
  Het komt mij voor dat je meer van het principe ‘vermoord de boodschapper maar omdat de boodschap je niet aanstaat’.
  Reeds eind jaren 80 bestond er al een programma op de scholen om de kinderen een besef van een schoon milieu bij te brengen. Dan praten we dus over meer dan 20 jaar geleden en wat denk je ? Heeft het geholpen ? Niet echt.
  Gisteren stond ik nog bij een snack op weg naar Westpunt (vlak voorbij Grote Berg) en komt er een auto met 3 jongeren aanrijden. Halen wat te drinken en wat te eten in van die foam bakken. Gaan in de auto zitten en nadat ze de boel voor de helft op hebben kieperen ze de troep gewoon uit het raam (dus gewoon op de parkeerplaats) en rijden weg.

  En kom me AUB niet vertellen dat zij een uitzondering zijn of dat dit soort lui overal voorkomen, want dat is simpelweg niet waar. De foto’s van Sushi Korsou laten zien (en wanneer je gewoon even buiten op straat kijkt dan zie je het zelf) dat dit de algemene wijze van handelen is. Ga voor de lol even kijken op de stranden aan het eind van een zondagmiddag…………..alsof er een bom ontploft is.
  Spijt me, maar ik vind dat gedrag niet normaal en wanneer opvoeden niet helpt……….dan maar drastischere maatregelen. Dus via een website of het liefste nog via torenhoge boetes van de politie. Een boete van NAF 500 voor weggooien van een plastic beker lijkt me een hele goede manier om mensen dit belachelijke gedrag af te leren.
  Andere manier zou zijn om de tuin van een vervuiler ook eens vol te kieperen met een aantal sushi trucks van Selikor.

  Ik snap ook dat het met het gevoel van minderwaardigheid te maken heeft. Op het moment dat je je asociaal gedraagt voel je je een heel stuk belangrijker, maar grenzen moeten worden gesteld.

 6. Er zijn ook andere manieren om bewustwording te promoveren. Ik geloof niet in je vuile was buiten ophangen. Ik maak bijvoorbeeld notities van trucks die vuil storten bij st Joris, dat heb ik wel eens doorgegeven. Maar ik ga natuurlijk niet fotos maken van troep en die op de world wide web plaatsen. Zo’n foto met Churandy vind ik veel persoonlijker, leuker en educatiever. Bewustwording gebeurt niet door de groep die van toerisme leven te benadelen of door ons land negatief in het nieuws te brengen. Intern aanpakken en effectieve dingen bedenken om de mindset te doen veranderen of meer vuilnisbakken steun ik, in plaats van altijd maar dat negatieve en het belerend vingertje.

 7. heel goed..
  maar alsjblieft Churandy, doe het jezelf en je gezin niet aan om nog eens met Schotte op de foto te gaan.
  en zeker niet hand in hand met hem gaan lopen..

 8. dat dacht ik nie churandy gooit wel degelijk zijn ouwe schoenen weg voor dat ie nieuwe schoenen koopt or no ??

 9. Heel goed initiatief!! Dank je Bea, dank je Churandy voor je steun!! Het draait om bewustwording en mentaliteits verandering. En die ga je niet bereiken door het ‘onder de mat te vegen’ 😉
  Die mentaliteits verandering kan er alleen komen door de confrontatie aan te gaan.
  Dit in tegenstelling tot wat Hakim ‘voorstelt’.