• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Met grote verontrusting en afgrijzen constateren wij dat de politieke crisis aan het escaleren is. Er is sprake van zeer grote onduidelijkheid op bestuurlijk gebied. In feite is het stadium van onbestuurbaar bereikt”, vindt de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC).

“Deze chaotische en absurde toestand is het directe gevolg van een al dan niet afgezette voorzitter van de Staten”, gaat de vereniging verder. Statenvoorzitter Ivar Asjes werd maandag afgezet door een meerderheid van het parlement, dat zich heeft afgesplits van het huidige parlement. Asjes meent echter dat het handelen van de meerderheid tegen de wet is en weigert af te treden.

Samenspanning
“In plaats dat de al dan niet afgezette premier Gerrit Schotte Statenvoorzitter Asjes op zijn onverantwoordelijk en ondemocratisch gedrag aanspreekt, wijst alles in de richting dat sprake is van samenspanning”, zegt VBC. Curaçao is daarmee volgens de vereniging in een situatie beland waar de beginselen van de trias politica niet langer worden nageleefd en de democratische rechtstaat onderuit is gehaald. “Deze handelingen duiden erop dat een coup is gepleegd”, waarschuwt de VBC.

Verbaal geweld
De VBC heeft ook kennis genomen van de aanval op de nieuwe vice-voorzitter van het parlement, Anthony Godett: “De ontwikkeling van gebruik van verbaal geweld en plegen van obstructie gevolgd door toepassing van fysiek geweld is zeer bedreigend en onacceptabel.” De VBC pleit voor snel herstel van de democratie, stabiliteit en rust waarbij de hoofdregel van een democratische rechtstaat te weten, de meerderheid bepaalt, weer gerespecteerd wordt. “Wellicht dat toepassen van artikelen 2:41 en 2:42 wetboek van strafrecht in dit proces behulpzaam kan zijn.”

Ingrijpen
“Als de lokale bestuurders en parlementariërs er niet op zeer korte termijn, binnen 24 uur, samen uit kunnen komen dan moet de Koninkrijksregering maar ingrijpen. Desnoods met het afkondigen van een Algemene Maatregel van Rijksbestuur die van toepassing is totdat bestuurbaarheid bereikt is”, aldus de VBC.

17 reacties op “VBC: ‘Politieke crisis escaleert’”

 1. VBC wat let jullie dan om op te hoepelen van het eiland? Zijn jullie zakken nog steeds niet genoeg gevuld?
  Wegwezen we zijn jullie politieke bemoeizucht voor persoonlijk belang meer dan zat. Ophoepelen, wegwezen!

 2. dus

  witte zakdoekjes op het forti plein

  algehele en algemene staking

  kruispunten bezetten

 3. @Hotel Foxtrot Kilo

  Danki!

 4. @Marie @Yvonne @allen

  http://ebookbrowse.com/nieuw-wetboek-van-strafrecht-curacao-pdf-d268359867

 5. Dames en heren van de VBC: de 24 uur zijn voorbij. Wellicht is het voorstel van de heer Mossel iets voor u?

 6. @Marie Montreux:

  Artikel 2:41
  Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vergadering van de Staten of van hun
  krachtens het reglement van orde gevormde of benoemde commissies uiteenjaagt of tot het nemen of niet nemen van enig besluit dwingt of een lid, een minister of een staatssecretaris uit die vergadering verwijdert of opzettelijk verhindert die bij te wonen of daarin vrij en onbelemmerd zijn plicht te vervullen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie.

  Artikel 2:42
  De samenspanning tot het in artikel 2:41 omschreven misdrijf wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twaalf jaren of geldboete van de vijfde categorie.

 7. @anna, OOK niet.. dus je geeft al toe dat Schotte en Wiels niet fris zijn!

 8. de VBC kan binnen één dag het hele zooitje weg hebben, gooi alle winkels maar eens dicht voor twee dagen,te beginnen in de binnen stad,moet je kijken hoe snel ze door het volk uit Forti gegooid worden,VBC het kost een paar centjes maar het heeft wel doel geloof mij maar?

 9. @Marie

  Je kunt het boek kopen bij de Bruna. Ik heb geprobeerd een download versie te vinden maar die zijn allemaal betalend (ook via Scribd).
  Ik ga er vanmiddag even naar kijken.

 10. @ anna. VBC, laat mij niet lachen, dat zijn ook niet van de eerlijke lui.

  Ach, heb je ala Wiels weer een ballonnetje met gebakken lucht gevonden.

 11. Wie kan me de inhoud van artikelen 2:41 en 2:42 wetboek van strafrecht vertellen? bvd

 12. VBC, laat mij niet lachen, dat zijn ook niet van de eerlijke lui.

 13. Het lijkt mij verstandig als de VBC het niet bij deze woorden laat, maar zelf in actie komt als ‘het probleem’ niet binnen 24 uur, d.w.z. op 17 september a.s. om 14:08 is opgelost. De oplossing moet namelijk uit Curaçao zelf komen. Vanuit de politiek is geen oplossing te verwachten. De gouverneur heeft het te druk met oriënterende besprekingen en vanuit Nederland kunnen wij op korte termijn geen ingrijpen verwachten. Iemand moet actie ondernemen en u, als VBC, heeft beslist wel capabele mensen in de organisatie die, zoals zovele Curaçaoënaars, inzien dat het zo niet langer kan en ook weten hoe te handelen. Dus VBC, doe wat!

 14. Ook wel weer een geruststellende gedachte dat als nieuwe vice-voorzitter voor de Saten van het zgn nieuwe parlement Anthony Godett op het podium staat…NOT!

 15. Helemaal mee eens! Als het mogelijk is dan kunnen we ook de verkiezingen vervroegen. Verkiezingen naar 1 oktober en de regering en parlement verplicht met vakantie sturen. Die twee weken zonder bestuur komen we wel door.

 16. Helemaal eens.
  Een uiterst onacceptabele toestand. Een land, zo niet elk land onwaardig.

 17. Asjes en de medeverantwoordelijke samenzweerders dienen strafrechtelijk vervolgd te worden op grond van artikel 2:41 van het wetboek van strafrecht.
  Indien blijkt dat hun Nederlandse jurist/adviseur hieraan heeft bijgedragen geldt dat ook voor hem. De BAK in met dat tuig!