CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, een knallend evenement of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Ingezonden brieven zijn bij Versgeperst.com welkom. Felix Pinedo deelt vandaag zijn kijk op de situatie binnen het parlement van Curaçao.

 
Zoals ik reeds op 12 september op de de Vergeperst.com heb vermeld ben ik sterk onder de indruk dat de gouverneur onder invloed van het advies van de twee adviseurs, dhr. Ivar Asjes, voorzitter van de Staten, op een gedekte manier suggereert om de door de statenleden aangevraagde statenvergadering te honoreren. Indien dhr. I. Asjes volhardt en de vergadering steeds uitstelt, ben ik benieuwd wat gouverneur dan zal doen. Dhr. Asjes volhardt namelijk dat hij conform het Reglement van Orde van de Staten handelt.

De gouverneur zal dan met heel gegronde redenen het geclaimde gelijk van Asjes weg moeten nemen. Zal hij dan weer twee andere of dezelfde adviseurs inhuren of zal hij nu wel op advies van de eigen kabinetadviseurs een beslissing nemen? Het advies geeft nergens aan dat het ingenomen standpunt van de Statenvoorzitter niet legitiem is. Indien weer (andere) externe adviseurs binnengehaald worden zal voordat er weer een advies op tafel ligt de verkiezingen (bijna) voorbij zijn.

Het advies van de twee juristen zinspeelt op een mogelijk ingrijpen van de gouverneur als rijksorgaan, waardoor een Maatregel van Rijksbestuur als ultimum remedium gedekt geadviseerd wordt, indien de Staten zelf niet lukken om uit deze penibele situatie te geraken. Dit is een onheuse standpunt van de twee adviseurs zolang zij niet uitspreken dat de Statenvoorzitter wel of niet legitiem bezig is. Althans voor zover het gepubliceerde advies voor complete te beschouwen is.

Volgens mij dient dhr. Asjes gewoonweg de vergadering op te roepen. Indien de statenleden met moties van wantrouwen tegen de individuele ministers komen, dan wordt weer de positie van de gouverneur op de proef gesteld. De ministers hebben namelijk reeds hun ontslag ingediend dat geaccepteerd werd door de gouverneur. Naar mijn mening dient de gouverneur het verzoek tot ontslag van de individuele ministers dan als niet ontvankelijk te beschouwen. Dit heb ik reeds een tijdje geleden in mijn reactie op Prof. dr. mr. Kunneman en mr. Karel Frielink vermeld.

Trouwens artikel 35 van de Memorie van Toelichting van onze Staatsregeling stelt duideliijk dat ‘ook in geval van tussentijds ontslag of tussentijdse benoeming is het contraseign van de minister-president vereist’. Het contraseign van de min-pres tot ontslag van de ministers is reeds geschied en ingediend bij de gouverneur, die het ontslag van de ministers heeft ingewilligd. De vraag is ook of en wanneer de zittende min-pres de benoeming van de eventuele nieuwe ministers van een interim kabinet zal ondertekenen. Er staat nameliijk nergens vastgelegd dat de min-pres moet tekenen of wanneer hij dient te tekenen. Het dispuut hieromtrent zal tot na de verkiezingen voortduren.

Ik hoop dat dhr. Asjes die uitdaging aangaat om tevens te voorkomen dat hij de geschiedenis ingaat met de ‘label’ een ondemocratische voorzitter te zijn. Hij loopt wel de kans om uit de stoel van voorzitter gelicht te kunnen worden, maar als hij en zijn coalitiegenoten er van overtuigd zijn dat de partijen van de huidige demissionaire regering weer de meerderheid zullen behalen tijdens de aanstaande verkiezingen, zal hij na de verkiezingen weer op die stoel geplaatst kunnen worden.

Indien de Statenvoorzitter Ivar Asjes deze uitdaging aangaat of niet, een ding is zeker en dat is dat hij de positie van de gouverneur als hoofd van de regering en koninkrijksorgaan flink op de proef stelt.

6 reacties op “Ingezonden: Gedekte waarschuwing richting Ivar Asjes”

 1. De tegenhanger van Democratie is al eeuwen lang: Het recht van de sterkste….. Dus: oppakken die hele poppenkast en deporteren!!

 2. @Ferd, ik zie je naam wel vaker voorbij schuiven op deze informatieve website en ik ben het niet altijd met je eens, maar als dit alles waar is, dan begin ik het langzamerhand te begrijpen! De politiek van Schotte en Asjes is dus niets anders dan vriendjespolitiek en ‘wij helpen elkaar’. Te vergelijken met het Sicilië in de jaren negentig.
  Wij wonen nu vijf maanden op dit pirateneiland en ik begrijp nu pas goed waarom ik op de meest vreemde plaatsen jeuk krijg bij het lezen van al die politiek gevoelige informatie. En ik geloof helemaal niet dat Goedgedrag (de man die zichzelf gouverneur mag noemen) die nare jeuk kan wegnemen. Sterker nog, het kan zelfs chronisch worden. Tenzij…
  Asjes 2x ontslag neemt en tuna-fisher wordt op de Oostzee van Japan. Maar goed, dat is een utopie, want we leven nu eenmaal SAMEN op deze mooie klip. Helaas heeft Asjes geen weet van samenleving…

 3. @ dank Felix Pinedo en ook Ferd Jansen voor jullie uiteenzettingen.
  Tot zover het cv van Schotte & Trashjes…

  Ik zing het nogmaals: alles schuld van PAR 🙂 !

 4. Probleem van Asjes is dat hij altijd de schijn van totaal integer tegen zich zal hebben, omdat hij de hoofdpersoon is geweest in talloze smerige stinkende zaken.

  Ik noem zijn creditcardfraude bij het CTB, zijn door de rechter teruggedraaide politieke benoeming tot directeur bij Selikor, het 13,000 K baantje dat hij voor zichzelf al gereserveerd heeft als hij uitgegraaid is in de politiek en alle baantjes die hij heeft geregeld voor zijn vrouw Tara die als verwend dochtertje er als food and beverage manager een puinhoop van maakte in het bedrijf van haar vader. Desalniettemin wilde Asjes haar benoemen op een niet bestaande functie bij CPA, waar het CPA personeel met hulp van de pers een stokje voor stak. Dus regelde Asjes voor zijn niet bijster bekwame egs allerlei vage maar goed betaalde adviesfuncties bij de overheid, waaronder bij Kas di Kultura.

  Dat laatste heeft Asjes overigens afgekeken van onze MAVO3 premier die niet zo geinteresseerd is in zijn vrouwen (daar heeft hij immers een reeks bysides voor) maar wel in de louche schoonfamilies die hij aantrouwt. Zo was daar eerst de verschrikkelijk foute zakenman Richard Salas wiens dochter Schotte het hof maakte maar toeb zijn bedrijven op de fles gingen vond hij de van der Dijsjes als schoonfamilie toch geschikter. En beloonde zijn nieuwe vrouw Cicely, die het aan capaciteiten ontbreekt om zelf een baan op niveau te vinden, met maar liefst 4 commissariaten bij de overheid. Kassa! En dat terwijl ik vernomen heb dat de mede RvC leden van Cicely vaak lachend onder de tafel liggen van het totale gebrak aan dossierkennis van Cicely.

  Ja, de families Asjes en Schotte zorgen goed voor zichzelf. Om vervolgens huichelachtig op radio en tv te verkondigen dat alles wat ze doen voor het volk is. Het volk dat Asjes of Schotte heet ja.

  Maar de Curacaose kiezer, niet gehinderd door bovenmatige intelligentie, krijgt een concert en krijgt een Blackberry en zag dat goed was.

 5. Dhr Asjes zal de geschiedenis ingaan als de heer Jasjes, ASSjes en trashjes. What comes around goes around. Hij mag zijn borst natmaken voor na de verkiezingen. Reken maar dat het pastechi baantje van hem niet doordaat.

 6. Waar maakt iedereen zich nu zo druk om. Of er nu wel of niet een parlement is, het functioneert toch niet op Curaçao. Hetzelfde geldt voor een regering.
  Wees eerlijk noem mij 1 ding dat op Curaçao functioneert wanneer Curaçaoeer aan de knoppen zitten. Het trieste is dat dit “volk” onmeetelijk dom, verdeeld en onkundig is.
  Nog een vraag : waar leeft Curaçao van? Waar komt het geld vandaan? Wel eens een Curaçaoer iets zien verdienen, in de zin van geld genereren ? In feiten functioneert maar weinig wat de regering in heden en verleden zou moeten regelen: het onderwijs is zeer slecht; de wegen zijn slecht; de civil service is slecht; het milieu is ongezond , relaties met het ‘buitenland ‘ zijn er niet, de gezondheidszorg is slecht , de politie bestrijdt geen misdaad.
  Dat is nu en was altijd het geval .
  Curaçao heeft de regering die het verdient. Toch?