CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Liesbeth van Kouwen deelt vandaag haar brief aan koningin Beatrix.

 
Lieve Koningin,

Hierbij een brief uit Curaçao van een zeer, zeer ongeruste burger.

Ik woon bijna mijn hele leven op Curaçao. Als klein kind ben ik hier, samen met mijn ouders, broer en zusjes, naar toe gekomen en nooit meer weg gegaan. Als familie hebben we hier ons geluk gevonden: ons leven ligt hier.

Lieve Koningin, daarom schrijf ik u nu ook een brief. Ik maak mij ernstige zorgen over ons Dushi Kòrsou en ik weet dat u ons Dushi Kòrsou ook een warm hart toedraagt.

Het einde is zoek hier op Curaçao. In oktober 2010 schreef ik een stuk in de krant waarin ik mij afvroeg of we ons nu, als het leukste eiland van de Caribbean konden gaan neerzetten. Ik had echt de hoop dat we het zouden gaan waarmaken. Mijn Dushi Kòrsou zou het Dushi Kòrsou worden van de hele wereld. Idealistisch misschien, maar als het voor de helft was gelukt, zou dat al geweldig zijn geweest.

Lieve Koningin, het tegenovergestelde is waar: sinds oktober 2010 is het hier alleen maar slechter geworden. Onze gezagdragers gooien alleen nog maar met modder naar elkaar. Het lijkt wel of zij hun verstand hebben verloren, of er geen werkelijkheid meer is. Is dit het voorbeeld dat zij aan ons, het volk willen geven? Is dit het GOEDE voorbeeld? Het is gewoon schandelijk wat er hier gebeurd.
Voor de burgers is niet meer duidelijk wat er werkelijk speelt, wie we nog kunnen vertrouwen, wie er eerlijk is.

Er zijn nu twee staten, maar er is niet eens voldoende geld voor één regering. Hoe kan dat? De inwoners van dit Dushi Kòrsou moeten machteloos afwachten! Wie is goed? Wie is fout? En vooral: waar is en waar gaat ons geld naartoe? Wat is er waar van de verhalen in de media? Er zal niet voor niets een financieel toezicht zijn opgelegd.

Lieve Koningin, hoe diep moeten we nog zakken? U en ik begrijpen beiden dat het vallen veel sneller gaat dan weer opklimmen. Als kleine peiler van onze economie maak ik mij grote zorgen. Na jaren hard werken en sparen, zie ik het nu allemaal met rasse schreden minder worden. De afgelopen twee jaar zijn de bewindvoerders druk geweest met reizen, lintjes knippen en voor elkaar zorgen, maar men is daarbij het allerbelangrijkste, namelijk de zorg voor de burgers van ons Dushi Kòrsou, vergeten. Hoe is dat mogelijk? Wij betalen toch een belangrijk deel van het geld dat door de regering wordt uitgegeven? Dan hebben wij ook recht op fatsoenlijk en eerlijk bestuur.

Lieve Koningin, wat zou er in Nederland gebeuren indien u zich zou opstellen zoals onze regering dat de afgelopen twee jaar heeft gedaan? Wat zou er gebeuren als u en uw kinderen ruzie zouden maken via de pers? Elkaar zouden beschuldigen van leugens? Dat u iets zou beloven en een van uw kinderen dat weer teniet zou doen, of andersom.

Lieve Koningin kunt u ons alstublieft helpen? Ik begrijp dat u het niet zelf kunt doen, maar u kunt wel de opdracht geven. U kunt de orde laten herstellen. U kunt mij en mijn medeburgers op ons Dushi Korsou helpen.
Alvast Masha Danki lieve Koningin om ons te helpen.

18 reacties op “Ingezonden: Brief aan de koningin”

 1. @ Ekster. Heb je een andere manier voor burgers om hun ZEER GROTE bezorgdheid en misschien zelfs wanhoop onder woorden te brengen. Zou het kunnen zijn, dat je een boberano bent?

 2. Ik krijg een misselijk makend gevoel van de enorme naieve schrijven. Gisteren stond het ook nog eens in de Amigoe, bah!

 3. @ rita. koninging kan niets doen zij is zelf rijk door slavernijg eworden.
  daarom onafhankelijk! geen koninging meer en wij onafhankelijk rijkdommen van curacao voor curacao

  Kan een aanhanger van die idioot en psychopaat nog dommer zijn? Lees toch eerst 100 keer wat je van plan bent hier neer te kwakken en besluit dan nog om het niet te doen.

 4. Een naief schrijven over een serieus probleem. Alleen in sprookjes lost de goede koningin alle problemen voor het arme volk op. In de realiteit moet het volk hard werken om de eigen problemen op te lossen. Dus geen gehuil bij een verre koningin, maar de handen uit de mouwen en met hard werken de problemen die we nu hebben proberen op te lossen.

 5. Rita, Kun je enkele van de veronderstelde “Curacaose rijkdommen ” noemen.?

 6. @Josh Ik ben blij voor onze mati’s. Maar je moet dus ook weten dat ambtenaren die in het verleden met de dure Surinaamse guldens (1 Surinaamse gulden was 3 Hollandse guldens waard) hun pensioen hebben opgebouwd nu nog maar een schijntje krijgen. Een hogere ambtenaar heeft een pensioen van Usd 500 per maand. Vele mati’s moeten doorwerken en dat is precies wat hier ook zal gaan gebeuren. Langer doorwerken en minder ontvangen aan het einde van de rit. En verder de rest van het rijtje.

 7. Vanaf 2019 moeten we het geleende geld van Nederland terug betalen (en is er geen influx meer van Nederlands geld richting Curacao), de grandfather regeling voor de offshore komt te vervallen en het ISLA kontrakt loopt af. Daarbij moet worden meegenomen dat op elke gepensioneerde nog maar 3 slechts werkende zijn (of te wel we hebben een hele grijze bevolkingcurve). En daarbij komt ook nog eens dat het aantal buitenlandse investeringen sterk is afgenomen, waardoor de deviezenvoorraad heel erg is verslechterd. Aangezien er geen vertrouwen is in onze economie zal er ook geen verandering in komen.
  Maar ik ben het eens met sommige reacties dat zich nu al vele problemen uit het genoemde rijtje zich voordoen. Maar wat we nu zien is slechts een tipje van de ijsberg.
  Wanneer er niet snel gezorgd wordt voor een beter investeringsklimaat en wanneer de komende regeringen geen pas op de plaats maken en slimmer met ons belastinggeld omgaan en we nu niet al met zijn allen de broekriem aantrekken zijn we straks met zijn allen de sigaar. De “spending habit” die er nu is kan echt niet meer.

 8. koninging kan niets doen zij is zelf rijk door slavernijg eworden.
  daarom onafhankelijk! geen koninging meer en wij onafhankelijk rijkdommen van curacao voor curacao

 9. @WaarGaatDitEilandNaarToe

  Even een kleine correctie. Suriname staat goed op de kaart momenteel. Het toerisme naar de binnenlanden is booming, veel Belgen, Duitsers en Amerikanen die jungle tochten maken. Het IMF heeft nauwelijks kritiek, Ratingbureau Moody’s heeft Suriname positief beoordeeld en de rating verhoogd naar Ba3.
  We zijn net 2 weken geleden teruggekomen na een super-vakantie van 1 maand bij familie. We hebben genoten. Je ziet de vooruitgang. Daar moeten we hier nog heel wat jaren voor knokken.

 10. @WaarGaatDitEilandNaarToe bedoelt vermoedelijk 2013 gezien zijn eerdere reacties…?

 11. jongens verkoop je huis en vertrek. er zijn leukere plaatsen op de wereld. ga kijken bv naar barranquilla, daar wordt onderwezen in het frans duits spaans. ze hebben amerikaanse en engelse int scholen.en de economie is bloemig. het binnenland is zooooo mooi. riviertjes met helder water waar je in kan zitten. en raad es…ik vertrek

 12. Hartverscheurend.

 13. En hoe kan zij orde herstellen?

 14. je hoeft niet te wachten op het jaar 2019. de situatie is al slecht op dit eiland, criminaliteit is al schrikbaarend hoog. werkloosheid wordt ook met de dag erger als je nu een baan hebt moet je blij wezen en deze ook houden. er zijn vele bedrijven die er niet langer over zullen nadenken en hun hoofdkantoor naar Aruba verplaatsen. Dit gebeurt heus eerder dan 2019 mocht deze regering weer aan de macht komen na de verkiezingen in Oktober. de nederlandse volk heeft Wilders massaal laten stikken, hopelijk gebeurt dit ook hier op Curacao dat men Wiels massaal laat vallen. Wiels is een gevaarlijke figuur en Schotte is corrupt.

 15. @WaarGaatDitEilandNaarToe

  2019? Al die punten die je noemt zullen de komende jaren gaan gebeuren als er niet snel iets veranderd. Het is een cliche, maar goed, zo is men hier.
  En veel van die PS mensen denken echt dat ze al arm zijn. Nou, het kan nog _veel_ armer.

 16. Hier sluit ik me helemaal bij aan! Help!

 17. Ja ik denk dat vele zich zo voelen en zichzelf min of meer in deze brief terug herkennen. Goed verwoord Liesbeth van Kouwen.

 18. Lieve koningin,

  We zitten op een glijbaan richting de verdoemenis. Het jaar 2019 wordt voor ons een heel kritisch jaar. We hebben helemaal niets aan dit politieke geharrewar. We hebben politici nodig die dit eens gaan inzien en wanneer er geen goede strategie gevolgd wordt dan zal in de jaren na 2020:
  – de ziektekostten onbetaalbaar zijn;
  – zal de pensioengerechtige leeftijd worden opgetrokken naar 70 jaar;
  – zullen mensen moeten inleveren op hun pensioen;
  – zal de belastingdruk verder toenemen;
  – zullen alle economische activiteiten verder afnemen;
  – zal er grote werkeloosheid ontstaan;
  – zal er weer een grote exodus plaatsvinden richting Nederland;
  – zal de huizenmarkt helemaal instorten;
  – zal er echte armoede ontstaan;
  – zal de criminaliteit schrikbarende vormen gaan aannemen;
  – zal de gulden devalueren;
  – zal Curacao een slechtere situatie gaan krijgen dan Suriname nu.
  Alleen door nu een goed bestuur neer te zetten kan het tij gekeerd worden.