CURAÇAO – Het hele demissionaire kabinet moet vertrekken. Dat hebben parlementariërs gisteravond besloten in een eigen vergadering. De parlementariërs hebben moties aangenomen waarin ze onder meer demissionair premier Gerrit Schotte en zijn ministersploeg naar huis sturen.

Verder wil het ‘meerderheidsparlement’ dat de democratie in het land wordt hersteld, de financiële situatie wordt verbeterd, evenals de relaties binnen het Koninkrijk en de criminaliteit wordt effectiever bestreden. Op Curaçao heeft deze week een meerderheid van het parlement zich afgesplitst omdat ze vinden dat parlementsvoorzitter Ivar Asjes ‘dictatoriaal gedrag’ vertoont en nieuwe vergaderingen verbiedt.

Uitgejoeld
De vergadering van de meerderheid van volksvertegenwoordigers vond plaats in het Plaza hotel. Eerder op de dag wilden ze vergaderen in het parlementsgebouw, maar daar werd de toegang geweigerd omdat de vergadering niet volgens de regels zou zijn aangevraagd. Buiten het gebouw werden de parlementariërs uitgejoeld door demonstranten. Daarbij werd ook flink geduwd en zijn enkele klappen gevallen.

Onduidelijk
De politieke situatie op Curaçao is volstrekt onduidelijk. Een minderheid van de parlementariërs steunt de ‘oude’ voorzitter en wil van geen verandering weten. Ook de regering heeft vertrouwen in het oorspronkelijke parlement en erkent het nieuwe parlement niet.

Volksvertegenwoordiging
De twaalf parlementariërs die een meerderheid vormen en nu de moties hebben aangenomen stellen dat zij de enige echte volksvertegenwoordiging vormen. Volgens Asjes en de regering handelen ze echter ‘illegaal’. Asjes heeft een aanklacht tegen de parlementariërs ingediend.

© ANP, alle rechten voorbehouden

10 reacties op “Parlement stuurt regering weg”

 1. ja, Nardy de wens was de vader van de gedachte.
  maar je hebt gelijk het is een meerderheid van 12 tegen 9…..
  dus ze moeten uiteindelijk wel erkent worden.
  maar onder tussen is Schotte in de wijken bezig stemmen te winnen.
  een ander spreekwoord is:
  waar 2 honden vechten om een bot loopt de 3e er mee weg.
  in dit geval een sluwe vos….of een gladde slang….

 2. @totekki, in nederland staat echt dat de statenvoortzitter is afgezet door het parlament!

 3. Welcome to the jungle

 4. @Nardy, je moet toch eens leren lezen. De Nederlandse kranten maken melding van “het gebeuren” op ons eiland, nergens staat dat zij ons nieuwe parlement erkennen. Daarbij komt dat alleen twee regeringen elkaar kunnen erkennen. Zou me nog maar eens over mijn huiswerk buigen als ik jou was.

 5. Tijd om het leger in te zetten

 6. @jeroen

  Nos mes por.

 7. Ik pleit voor een Nederlandse Rijkscommissaris die hier het bestuur volledig overneemt met een Nederlandse staf medewerkers. Zou de effectiviteit van het bestuur veel goeds doen.

 8. Nu is het weer wachten of Frits “Langzaamgedrag/ Vluchtgedrag”

 9. Wat een modderfiguur slaan we toch onder dit dictatoriaal regime. Weg er mee en zo snel mogelijk.

 10. Het is heel simpel, we willen een democratie, dat betekent een parlement en regering van het volk, door het volk, voor het volk.

  Ons nieuwe parlement is gelukkig weer een afspiegeling hiervan. En ook de Nederlandse kranten erkennen ons nieuwe parlement. En de moties van wantrouwen:

  http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/14/parlement-curacao-stuurt-demissionair-kabinet-naar-huis

  http://www.telegraaf.nl/binnenland/12942962/__Regering_Curaao_weg__.html

  Zo hoort het ook, lang leve onze democratie!