• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Advocaat Geert-Jan Knoops meent dat de veroordeling van twee jongens voor een dubbele moord op Bonaire onterecht was en diende een herzieningsverzoek in. Het Openbaar Ministerie vond dit te ver gaan en pleitte voor een nieuw politieonderzoek. In het tussenvonnis werd besloten gehoor te geven aan het verzoek van het OM.

Het gemeenschappelijk hof van de Antillen besloot vandaag dat er een zogenaamd ‘cold case’ onderzoek moet komen: dit houdt in dat politie en justitie zich opnieuw over de zaak gaan buigen. “De zaak gaat nu naar de Rechter Commissaris”, legt woordvoerder van het OM Norman Serphos uit. “Deze beslist vervolgens of de zaak zal worden herzien. Het is dus niet zeker of de zaak heropend wordt.”

Tevreden
Advocaat Knoops liet aan NOS weten tevreden te zijn met de uitspraak, hoewel hij niet helemaal gekregen heeft wat hij wilde. “Dit is meer dan we een paar maanden geleden konden denken. Het is weliswaar geen volwaardige heropening, maar er komt wel onderzoek onder leiding van een nieuw team.”

Vrijlaten
Nozai Thomas en Kabes Melan werden in 2005 veroordeeld voor een dubbelmoord op Bonaire. Thomas zijn straf zit er inmiddels op, maar Melan verblijft nog in hechtenis. Als besloten wordt de zaak te heropenen, wordt ook Melan vrijgelaten in afwachting van het onderzoek.

 

[scribd id=105842023 key=key-28o2uuvqh5dgzeafb7bt mode=scroll]

8 reacties op “Tussenvonnis ‘onterechte’ veroordeling”

 1. Ik beweer ook helemaal niet dat heer Melaan een “lieverdjes” was en alle zaken hebben wij ook voor ons liggen. Maar veroordeeld worden voor een moord is wel even wat anders. We hebben in de vele jaren dat we als MKK werken zeer veel gevallen op ons dak gekregen en elk geval was het dat ze nog heiliger waren als de ander. Maar er zijn enkele gevallen waar duidelijk is dat het goed mis is gegaan en die vechten we dan ook aan. Als een “waarheidsvindingen” een zaak opnieuw wil uitzoeken en dan een mr. Knoops de zaak wil aanpakken GRATIS wil zeggen dat er duidelijke aanwijzingen zijn. Wij zijn blij dat er nog mensen bestaan die niet alles over een kam scheren maar elke zaak als een losstaande zaak kunnen zien. Het is dan ook geweldig mooi om met deze kantoren samen te werken en geloof me het is geweldig te zien en mee te maken wat er achter justitie en recht allemaal gaande is.

 2. @ Eric, hele leuke vergelijking Schotte’s touch van Soemanta’s telelens 🙂
  Ook ik heb veel respect voor wat John voor de Curacaose samenleving doet, en ook zijn boek vond ik heel interessant. Ik kan me echter ook vaak niet (helemaal) vinden in zijn mening, maar dit is eentje waar ik het 100% mee eens ben:

  Als deze jongens dit niet hebben gedaan -ook al waren ze misschien geen lekkertjes- dan hoorden ze hiervoor NIET in de gevangenis. Ons rehtssyteem dient zuiver te blijven. Heel moeilijke taak, soms ook moeilijk te accepteren als iemand weer vrij rondloopt terwijl hij wel iets heeft gedaan, maar mensen opsluiten voor iets wat ze niet hebben gedaan, dat past gewoon niet. Is zelfs stuitend onrechtvaardig. Vind ik….

  Ook denk ik niet dat John dit ter meerder glorie van zichzelf heeft gedaan, maar gewoon omdat John John is, hij kan niet tegen onrechtvaardigheid. En vecht voor eerlijkheid en rechtvaardigheid. En dat siert hem. Vind ik …

 3. Salina, lach maar om je eigen plan maar zo gek is het niet.

  Zijn we meteen ook af van het leger ratvocaten op dit eiland dat megasalarissen verdient met het op straat houden van criminelen. Marije Vaders is zonder twijfel de ergste met Peppie Sulvaran een goede tweede.

 4. Laten we dan ook meteen alle veroordeelden alsnog levenslang geven. Sterker nog, we gooien alle rechters er uit. Hebben we niet nodig, we voelen gewoon of iemand schuldig is. Onguur uiterlijk, broek te laag, nooit misdienaar geweest? Dan weg ermee! Ja……… Slim plan.

 5. @EB, Ik snap wat je zegt over deze mensen: En gezien dit dossier is het vrij waarschijnlijk dat vooral die Melaan dingen op zijn kerfstok heeft waaroor hij niet gestraft is. Maar besef je wel dat als deze mensen onterecht vastzitten er dus nog schuldige (ook criminelen) niet vast zitten

 6. Beste John, ik heb respect voor wat jij voor de Curacaose samenleving doet maar ik heb toch echt het idee dat je je nu ter meerdere eer en glorie van jezelf in een zaak aan het vastbijten bent die de moeite niet waard is. Je zou meer respect afdwingen als je je voor de slachtoffers van deze heren zou inzetten maar die blijven anoniem en ongenoemd.

  En ik geloof echt niet dat deze heren achter de tralies zitten omdat ze vals gezongen hebben in de kerk.

  Als ministerpresident Schotte het gevang in gaat omdat hij Ramsay Soemanta onzedelijk zou hebben betast weten we dat dat niet waar kan zijn. Maar weten we ook dat hij een waslijst van misdaden op zijn naam heeft waarvoor hij niet gestraft is, zoals een dodelijk verkeersongeluk door grove, heel grove schuld. En dan kan ik er mee leven dat hij formeel vastzit omdat hij aan de telelens van Ramsay Soemanta heeft gezeten.

 7. Heer Berden
  Heer Nozai Thomas had TOTAAL geen strafblad! En heer Andy Melaan was allen veroordeelt voor kleine delicten. Er is NIET EEN BEWIJS dat hun de dubbele moorden hebben gepleegd en dat gaat nu allemaal opnieuw bekeken worden omdat de 3 rechters nu werkelijk zijn gaan twijfelen aan zeer veel zaken. Maar ik hoop dat uw zoon of dochter (of u zelf ) NOOIT te maken gaat krijgen met een rechtelijke dwaling want dan zult u blij zijn als u op ons terug kan vallen.

 8. Wat een drukte om 2 jongens met een strafblad lang genoeg om de weg naar Westpunt mee te bedekken.

  Zelfs als ze onterecht veroordeeld zijn, zijn ze voor genoeg criminele daden niet veroordeeld waar dat wel had gemoeten.

  Bovendien is de samenleving met deze lieden achter tralies beter af dan met hun op straat. Of dacht u dat ze wanneer ze vrij komen misdienaar worden?