CURAÇAO – Minister Maxime Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft Kamervragen beantwoord over de stijging van stroom op Bonaire. Kamerleden Ineke van Gent (Groenlinks), André Bosman en René Leegte (VVD) en Wassila Hachchi (D66) willen weten waar deze stijging aan te wijten is.

“Een van de redenen was dat WEB (leverancier en netbeheerder) in de veronderstelling was niet het volledige tarief hoefde te betalen dat door Ecopower (elektriciteitsproducent op Bonaire) in rekening werd gebracht.” WEB weigert al jaren rekeningen volledig te betalen en wijst op eerdere afspraken over lagere kosten. Omdat de exploitatiekosten voor Ecopower al jaren hoger uitvallen dan voorzien, mag volgens de arbitragecommissie Ecopower wel alle kosten doorberekenen aan WEB. Hierdoor kunnen de stroomprijzen met 50 procent stijgen.

Duurzame energievoorzieningen
De Kamerleden willen weten of er wordt geïnvesteerd in betaalbare en duurzame energievoorzieningen voor de BES-eilanden. Ook zijn zij benieuwd in hoeverre er gebruik wordt gemaakt van beschikbare subsidieregelingen. Hierop antwoordt Verhagen dat hij het voornemen heeft de energievoorziening op de bovenwindse eilanden te verduurzamen door het plaatsen van een aantal windturbines op elk van de eilanden.

Prijsstijging exorbitant
Daarnaast willen de Kamerleden weten of de minister de mening deelt dat deze prijsstijging exorbitant te noemen is. “Ik heb mij door het bestuurscollege laten informeren dat WEB inmiddels een voorstel heeft gedaan voor kostendekkende tarieven”, zegt Verhagen. “Deze tarieven liggen inderdaad aanzienlijk hoger dan de huidige tarieven. Het Openbaar Lichaam Bonaire is verantwoordelijk om over de hoogte van de nieuwe tarieven een besluit te nemen.” Een besluit is echter nog niet genomen waardoor de minister geen informatie kan geven over de nieuwe prijs per kWh. “Wel kan ik u aangeven dat in het kader van de totstandkoming van een regulerend kader mijn collega van I&M (Infrastructuur en Milieu) en ik voornemens zijn om in de wet vast te leggen dat tarieven voor de elektriciteit- en watervoorziening op een efficiënte en kostendekkende wijze tot stand moeten komen. Daar komt ook toezicht op”, aldus minister Verhagen.

[scribd id=105800576 key=key-suukmj6jlimig4swxyf mode=scroll]

3 reacties op “Kamerleden vinden prijsstijging Bonaire buitensporig”

  1. En subsidie regelingen voor alternatieve stroom heb je alleen in het ‘echte’ Nederland en niet hier. Dwing het WEB tot het accepteren en ook daadwerkelijk implementeren van stroom terugleveren door particulieren en geef eenmalig een mega subsidie op aanschaf solar oplossingen

  2. Dit gaan we straks ook krijgen op Curacao. AQ moet dan verplicht stroom krijgen van een van de Schotte bv’s en moet dan de hoofdprijs betalen.

  3. “Wel kan ik u aangeven dat in het kader van de totstandkoming van een regulerend kader mijn collega van I&M (Infrastructuur en Milieu) en ik voornemens zijn om in de wet vast te leggen dat tarieven voor de elektriciteit- en watervoorziening op een efficiënte en kostendekkende wijze tot stand moeten komen. Daar komt ook toezicht op”, aldus minister Verhagen.”

    Oftewel: we doen er voorlopig niets aan.