• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De VVD van premier en lijsttrekker Mark Rutte is net als twee jaar geleden de grote winnaar van de Tweede Kamerverkiezingen. De VVD staat nadat ruim 92 procent van de stemmen is geteld op 41 zetels en laat daarmee de PvdA van Diederik Samsom twee zetels achter zich.

Rutte boekt daarmee een enorme winst van tien zetels en brengt de VVD op het hoogste niveau ooit, drie zetels meer dan het oude record van Frits Bolkestein (38 zetels) in 1998.

Vertrouwen
Rutte eiste de overwinning rond 3.00 uur (Nederlandse tijd) op, nadat hij door Samsom telefonisch was gefeliciteerd. “Wij zullen het vertrouwen niet beschamen”, hield Rutte zijn aanhangers voor. Hij wilde nog niet ingaan op een bijna onvermijdelijke samenwerking met de PvdA. Rutte zei de uitslag eerst goed te willen analyseren.

Formatie
De fractievoorzitters van de in de Kamer gekozen partijen komen morgen voor het eerst bij Kamervoorzitter Gerdi Verbeet bijeen om de procedure te bespreken nu de Kamer de koningin buitenspel heeft gezet in het formatieproces. Hoe dan ook krijgt Rutte het initiatief in de formatie.

Race
Behalve de VVD profiteert ook de PvdA van de premiersrace, nadat Samsom de afgelopen weken SP-leider Emile Roemer had afgelost als uitdager van Rutte. Waar de PvdA een maand geleden nog op een dieptepunt van vijftien zetels stond, is Samsom er in geslaagd om dat verlies van vijftien zetels om te buigen in een winst van negen.

Uitslag
VVD en PvdA zijn met deze uitslag tot elkaar veroordeeld in een kabinet onder leiding van opnieuw Mark Rutte als premier. Samsom heeft altijd gezegd als fractievoorzitter in de Tweede Kamer te blijven als zijn partij niet de grootste is. Het lijkt voor de hand te liggen dat zowel CDA als D66 toetreedt tot een coalitie.

Verlies
Waar VVD en PvdA de grote winnaars werden, zijn PVV, CDA en GroenLinks de grote verliezers. De PVV van Geert Wilders lijdt een onverwacht fors verlies van negen zetels en komt terug met vijftien in de Kamer. De SP stond deze zomer in de peilingen nog op 38, maar komt uiteindelijk uit op 15 zetels, hetzelfde als nu in de Kamer.

Titanenstrijd
Het CDA werd bij de vorige verkiezingen gehalveerd en verliest nu acht van de 21 zetels. De christendemocraten houden er dertien over, waar ze er in 2006 nog 41 zetels hadden. D66 stond maandenlang op forse winst in de peilingen, maar wordt ook het slachtoffer van de klassieke titanenstrijd tussen links en rechts. D66 houdt een winst over van twee zetels en komt op twaalf.

Opkomst
GroenLinks-leider Jolande Sap lijdt het al verwachte, maar daarom niet minder dramatische verlies en houdt slechts drie van de huidige tien zetels over. De ChristenUnie blijft op vijf zetels. Nieuwkomer 50PLUS komt van niets ineens met twee zetels in de Kamer. De SGP wint een zetel en komt op drie, de Partij voor de Dieren blijft op twee zetels. De opkomst blijft net onder de 74 procent. Dat is lager dan de 75,40 procent bij de verkiezingen van juni 2010.

© ANP, alle rechten voorbehouden

7 reacties op “Rutte maakt VVD opnieuw grootste partij”

 1. Fijn dat de VVD gewonnen heeft? Het VVD initiatiefwetsvoorstel personenverkeer van Curaçao naar NL zal er dan wel komen. André Bosman verwachtte al voor deze verkiezingen dat de wet zonder veel problemen in NL zou worden aangenomen omdat de rijkswet Personenverkeer door Curaçao wordt tegengehouden. Het idee is dat kanslozen, die geen Nederlands spreken en geen kans maken op de arbeidsmarkt ook niet meer vanuit Curaçao simpel naar NL kunnen.

 2. Wie haat de PVDA nou niet…. Maar goed, makkelijke som, VVD, PVDA met D66 als verbindende factor. Andere opties zijn niet reël

 3. Slecht nieuws voor Schotte en Wiels..

 4. PvdA-hater Kamp wordt verkenner van de formatie. Ben je dan klaar.

 5. De Nederlandse regering kan de gouverneur niet ontslaan.

 6. Mooi, hopelijk gooit de nieuwe regering in Nederland Frits Lafgedrag eruit.

  We hebben een gouverneur nodig met ballen.

 7. Daar is het land klaar mee geld weg halen bij de arbeiders om het aan de rijke te geven en lekker geld blijven geven aan Brussel en aan Griekenland.