• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De premiersrace tussen Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) heeft beide partijen een enorme winst gebracht bij de verkiezingen van vandaag. Maar wie van hen de premier levert, zal nog wel een paar uur onduidelijk blijven, omdat de twee partijen elkaar maar één zetel ontlopen.

De VVD staat in de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos Synovate in opdracht van NOS en RTL vanavond (Nederlandse tijd)op 41 zetels, een winst van tien ten opzichte van de verkiezingen van juni 2010. Ook de PvdA boekt tien zetels winst en volgt de PvdA op de voet met 40 zetels. In percentages haalt de VVD 26,7 procent van de stemmen en de PvdA 26,0.

Onvermijdelijk
Dat VVD en PvdA samen in een kabinet komen is nu onvermijdelijk, maar onduidelijk is in de nek-aan-nekrace nog steeds wie de premier gaat leveren. De liberalen en sociaaldemocraten hebben samen een ruime meerderheid in de Tweede Kamer, maar hebben toch nog zeker een coalitiepartner nodig om in de Eerste Kamer op een meerderheid te kunnen bogen.

Premiersrace
Het geweld van de premiersrace tussen Rutte en Samsom is ten koste gegaan van een aantal andere partijen. De PVV van Geert Wilders lijdt een onverwacht groot verlies van elf zetels en komt terug met dertien in de Kamer. De SP van Emile Roemer die deze zomer in de peilingen nog op 38 stond, maar gedurende de campagne enorm verloor aan de PvdA van Samsom, komt uiteindelijk uit op vijftien zetels, dezelfde score als twee jaar geleden.

Fors omlaagHet CDA werd bij de vorige verkiezingen gehalveerd en verliest nu weer fors: acht zetels. De christendemocraten houden er dertien over. In 2006 haalde toenmalig CDA-lijsttrekker Jan Peter Balkenende nog 41 zetels. D66 stond de afgelopen maanden op forse winst in de peilingen, maar houdt daar niet meer dan een winst van twee zetels aan over en komt op twaalf.

Zetels
GroenLinks lijdt het al verwachte maar niet minder dramatische verlies en komt op vier zetels, waar de partij nu nog tien zetels in de Kamer bezet. De ChristenUnie verliest één zetel en komt op vier. Nieuwkomer 50PLUS komt van niets ineens met drie zetels in de Kamer. De SGP stijgt een zetel en komt op drie. De Partij voor de Dieren houdt de twee zetels die zij nu heeft in de Kamer.

Opkomst
De opkomst komt volgens de exitpoll uit op 73 procent. Dat is fors lager dan de 75,40 procent bij de verkiezingen van juni 2010. Dat percentage lag lager dan de opkomst van de verkiezingen in november 2006, toen 80,35 procent van de kiesgerechtigden zijn stem uitbracht.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “Nek-aan-nekrace tussen PvdA en VVD”

  1. Even uitleggen voor de onwetende meerderheid op ons eiland: VVD tegen PvdA, da’s Jan Sofat tegen Souax, Chardonnay tegen Polar en Audi A4 tegen Kia Picanto.

  2. Nederland is populisme goed zat, dat blijkt dus wel.
    Nu Curacao nog en dan kunnen we eens echt wat gaan doen voordat dit land helemaal de grond in gaat.

  3. Zelfs dat is hier een onmogelijkheid, omdat MFK-mensen niet door de screening komen en de PAR geen veroordeelden accepteert. Maar goed dat we Helmina Lucifer Wiels hebben, die het met 12 zetels helemaal alleen gaat doen.