• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De schoonmaak bij olierampgebied bij Jan Kok is in drie fasen verdeeld. Dat is in overleg met het ministerie van Milieu en Natuur, Raffinaderij Isla, CPA en Carmabi gisteren besloten. Vorige week is fase twee al gestart: het schoonmaken van het kustlijn van Rif St. Marie met behulp van Isla-werknemers.

Het overleg vond gisteren plaats bij het kantoor van de Haveninspectie. Carmabi meldt, in een update over de schoonmaak van het met olie vervuilde gebied Jan Kok, dat er besloten is om de opruimwerzaamheden in drie fasen te verdelen. De eerste fase, de grove opruimwerkzaamheden met behulp van bulldozers en containers, zijn vorige week afgerond. De werknemers van de Isla zijn op dit moment bezig met handmatig schoonmaken van de kustlijn.

Dieren
Naast de werkzaamheden die door Isla- werknemers worden verricht, zijn verschillende vrijwilligersgroepen begonnen met het handmatig schoonmaken van de mangroven en kleine strandjes. De verzorging van gewonde en besmeurde dieren wordt ook voortgezet onder leiding van dierenarts Odette Doest. Naar verwachting wordt fase twee morgen afgerond en stat vrijdag fase drie.

Vrijwilligers
In fase drie worden de opruimwerkzaamheden voornamelijk door verschillende vrijwilligers organisaties en -groepen voortgezet, onder coördinatie van Uniek Curacao.  Gedurende fase twee en drie worden de saliña en het kustgebied vrijwel dagelijks gemonitord door vrijwilligers, waaronder Ryan de Jongh, Uniek Curacao en medewerkers van het ministerie. De Isla heeft inmiddels geld beschikbaar gesteld voor de aanschaf van 200 zakken van het schoonmaakproduct ‘Bestabsorp’.

Sluis
Een milieurapport van de schade in het hele gebied wordt opgemaakt door het ministerie van Milieu en Natuur, met eventuele ondersteuning van Carmabi en Volksgezondheid. Het ministerie wil ook een systeem ontwikkelen om de ingang van Rif st. Marie af te kunnen sluiten ter bescherming van het gebied bij toekomstige oliedreigingen, bijvoorbeeld middels een sluis.

Kaart
Een eerste versie van de kaart die met een onbemand vliegtuig is gemaakt van een gedeelte van het aangetaste gebied is hier beschikbaar.

Bekijk de schoonmaakwerkzaamheden in beeld:

www.versgeperst.com