CURAÇAO – Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft tussen 1 januari 2010 en 31 augustus 2012 580.588 euro uitgegeven aan reiskosten van ambtenaren naar Caribisch Nederland. Dat antwoordt minister Liesbeth Spies (Koninkrijksrelaties) op Kamervragen van Ronald van Raak (SP).

Van Raak wil van Spies weten hoeveel geld de verschillende ministeries vanaf 1 januari 2010 hebben uitgegeven aan kosten voor ambtenaren die van Nederland naar Saba, Sint Eustatius en Bonaire reizen. De minister antwoordt dat zij geen overzicht van de totale reiskosten van alle departementen kan verschaffen, maar alleen die van haar ministerie.

Saba
De SP-politicus zet vraagtekens bij veel reizen van ambtenaren naar Caribisch Nederland, en neemt daarbij de reis van enkele ambtenaren naar Saba als voorbeeld. De ambtenaren waren op het eiland voor de implementatie en controle van regels met betrekking tot tv-media, terwijl dit eiland helemaal geen tv-media heeft. “Dit is inderdaad het geval geweest bij de reis van het Commissariaat voor de Media. Bij de eilandbestuurders van Saba bestonden vragen over distributie en jurisdictie van televisie op het eiland. Er is inmiddels afgesproken met het commissariaat om andere manieren van communicatie te benutten”, aldus Spies.

Noodzakelijk
De minister deelt niet de mening van Van Raak dat veel reizen naar de BES-eilanden niet noodzakelijk zijn geweest. “Gezien de taken en verantwoordelijkheden die departementen hebben sinds 10 oktober 2010, is het nodig dat er af en toe door Rijksambtenaren naar Caribisch Nederland wordt gereisd”, zegt Spies. “Het is ook niet zo dat de gemaakte reiskosten ten koste gaan van de middelen die beschikbaar zijn voor Caribisch Nederland.”

4 reacties op “‘Reizen naar Caribisch Nederland noodzakelijk’”

  1. Spies zal al die vragen en Curacao wel zat zijn, maar haar einde in de regering nadert snel en is ze er van af.

  2. Wiels zegt dat ook.. Reizen naar Nederland noodzakelijk!

  3. Kom op Schotte en co, dat bedrag kunnen jullie makkelijk overtreffen! Ik vermoed dat ze binnen 1 jaar dit al bereikt hebben, in plaats van 2.5 jaar bij de Nederlandse bureaucraten.

  4. Blijven snoepreisjes