CURAÇAO – “Het is de meerderheid die beslist in het parlement. Er is geen sprake van een staatsgreep of coup”, vindt oud PvdA-politicus Ed Gumbs. De actie van de Groep van Twaalf was volgens Gumbs niet tegen de staat gericht. “Ivar Asjes is veel, maar zeker geen staat, noch een staatsleider.”

Asjes heeft volgens Gumbs niets meer of minder gedaan dan het innemen van de positie die hij heeft gekregen bij de opening van het parlement op 10-10-10. “Nu heeft een nieuwe meerderheid in het parlement hem van die positie afgezet. Ik geloof niet dat iemand op Curaçao kan ontkennen dat het parlement een nieuwe meerderheid kent.” Elf Statenleden hebben maandagavond op eigen houtje Asjes afgezet als Statenvoorzitter.

Ontslag
Het argument van Asjes, dat de meerderheid van de Staten hem twee jaar geleden hebben gekozen als voorzitter, slaat volgens de oud-politicus ‘nergens op’. “Het is de meerderheid van vandaag die beslist in het parlement. Wanneer dit verandert en je de meerderheid in het parlement verliest, dat dien je als regering je ontslag in”, zegt Gumbs.

Meerderheid
In het algemeen zal de gouverneur het parlement consulteren om te kijken of een nieuwe meerderheid is voor het vormen van een nieuwe regering. “Maar je kunt er voor ook kiezen, zoals demissionair premier Gerrit Schotte heeft gedaan, om je ontslag in te dienen en tegelijk gebruik te maken van artikel 53, het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven.”

Stemmen
Desondanks blijft het parlement volgens Gumbs als hoogste instituut in functie tot na de verkiezingen, wanneer een nieuw parlement is gekozen en ingezworen. Ondertussen blijven alle parlementaire regels gelden. “Inclusief het recht van parlementariërs om hun voorzitter te kiezen met meerderheid van stemmen. Voor Curaçao zijn dat ten minste elf stemmen. Dus gebruik niet het woord coup of staatsgreep, maar accepteer dat het parlement met meerderheid haar eigen zaken heeft geregeld”, besluit Gumbs.

13 reacties op “Gumbs: ‘Geen sprake van een coup’”

 1. @John Baselman
  amen

 2. Het feit dat een minderheidspartij als PS zijn aanhang oproept om een statenvergadering op te roepen en de politie en beveiligers het merendeel van onze volksvertegenwoordigers de toegang ontzeggen, duidet echter wel op een coup door PS. Mensen open uw ogen: PS laat zijn ware kleuren zien. Wat zij onder een souvereine staat verstaan wordt dus duidelijk een politiestaat. Stop de dictatuur van de mnderheid, stop PS!

 3. De kern van Goedgedrag was hetzelfde: de meerderheid beslist.

 4. Het was heer Frielink die duidelijk aan gaf in zijn interview dat het om een coupe ging terwijl hij het met vele woorden probeerde te verbloemen. Maar wat belangrijker is is dat heer Asjes gewoon ge-misbruik van de kleine regeltjes en mazen in de regels en wetten die opgesteld zijn destijds door de regerende PAR en PNP-FOL. Ik ben heer Schotte en heer Asjes dankbaar voor de laatste twee jaren waar hun hebben laten zien hoe een zwak reglement, zwakke wetten zij in elkaar geflanst hebben om die 10-10-10 te halen! Het is niet deze regering die gefaald is maar de vorige machtsmisbruikers! Deze regering laat zien dat je langs de screening kan komen (wassen neus is) en dat zowel de wetten en regels OVERAL rammelen. Dank u heren Schotte en Asjes. Job well done!

 5. @Lionfish, kan je dat even nader toelichten? Wat is er morgenochtend om 08.00u op het Brionplein?

 6. Gumbs for president, en wel vanaf morgenochtend 8 uur Brionplein ! Allemaal komen. En laten we tegelijk Asjes en zijn hele kliek wegens terrorisme opsluiten.

 7. eindelijk iemand die verstandig is ! Misschien wil mijnheer Gumbs zitting nemen in een nieuwe regering ? Dit soort verstandige personen kunnen we goed gebruiken.

 8. Bedankt Ed voor de heldere uiteenzetting. Mischien dat je nog even langs de gouverneur kan gaan om dit ook uit te leggen, scheelt weer enkele 10 duizenden guldens aan advocaatkosten.

 9. amen

 10. En zo zit het, Luister je even mee ASJES ???

 11. Gumbs begriipt het maar Asjes niet

 12. eindelijk iemand die het zegt zoals het is.

 13. amen