• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het College financieel toezicht (Cft) heeft de tweede aanvullende begroting 2012 en 2013 afgekeurd. Dat melden verschillende media. Minister George Jamaloodin (Financiën) was gisteren in overleg over de aanpassingen, maar het Cft vindt dat deze niet overeenkomen met de eisen van de Rijkswet.

Curaçao wordt sinds de aanwijzing van de Rijksministerraad in juli maandelijks gecontroleerd door het Cft en de regering mag als gevolg ook geen nieuwe leningen afsluiten. De regering moest voor 1 september nieuwe bezuinigingsplannen inleveren, waarin er nog 153 miljoen gulden omgebogen moest worden. De bezuinigingsplannen zijnop 24 augustus ingeleverd.

Tekorten
Volgens college maakt de regering in de concept-ontwerpbegroting nog niet duidelijk hoe de tekorten uit 2010 en 2011 verrekend gaan worden.  Ook heeft de regering de belastinginkomsten te hoog en de uitgaven te laag ingeschat, vooral op de gebieden van de zorg, het onderwijs en pensioen. Zo zijn er vergevorderde plannen voor het invoeren van gratis onderwijs, terwijl er daarvoor volgens het Cft geen dekking is verwerkt in de begroting.

Ongewenst
Zolang de maatregelen op het terrein van de gezondheidszorg, de oudedagsvoorziening en het dividendbeleid niet doorgevoerd zijn, is de begroting van Curaçao meerjarig niet sluitend. Het Cft is ook niet te spreken over het besluit van de regering om met ingang van 2 juli per getankte liter benzine 5 cent in een fonds gestort zal worden, waaruit plannen voor verbetering van de wijken worden gefinancierd. Dit is niet opgenomen in de begroting. “Mocht het voornemen van de regering zijn om dit buiten de begroting om te doen, dan is dit uit het oogpunt van deugdelijk financieel beheer zeer ongewenst”, aldus Cft. Het college wil dat de regering een meerjarenplan maakt waarin duideijk de financiële problemen worden aangepakt.

5 reacties op “Cft keurt aanpassing begroting af”

 1. Wat hij betaald aan Soemanta had hij ook kunnen betalen aan een financiele expert die wel een goed financieel beleid zou kunnen adviseren

 2. Volkomen naar verwachting

 3. Als Schotte nu eens evenveel aandacht besteedde aan de begroting als aan zijn Facebook, dan stond de begroting er nu een stuk beter voor.

  Vandaag gaat hij weer met bejaarden op de foto. Maar goed, er is ook een tijd geweest dat hij deze, onverzekerd en met 2 maal de toegestane snelheid, omver reed.

 4. Had iemand, iets anders verwacht dan?

  Is er een weldenkend mens op Curacao (met een beetje basis opleiding) die had verwacht dat ‘ze’ dit wel goed zouden aanpakken? Het lijkt mij inmiddels wel duidelijk dat ze echt helemaal NIETS kunnen. Dat hebben 22 maanden maffia regering wel aangetoond, toch?

 5. Zucht en nog steeds kunnen ze geen normale begroting maken..