• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De stemlokalen zijn open, bijna alle lijsttrekkers hebben hun stem uitgebracht. In de stemlokalen op de NS-stations was het al vroeg druk, en de opkomst was vanochtend zo’n 13 procent. Vandaag stemmen Nederland en de BES-eilanden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen.

Om 21.00 uur Nederlandse tijd gaan de bureaus dicht; daarna worden de eerste contouren duidelijk van hoe Nederland de komende jaren geregeerd gaat worden.

Concurrent
Diederik Samsom van de PvdA bracht al vroeg als eerste van de lijsttrekkers van de grote partijen zijn stem uit. Hij deed dat in zorgcentrum Groenhoven in zijn woonplaats Leiden. Zijn vrouw en kinderen vergezelden de PvdA-leider. “Ik stem op de Partij van de Arbeid en dan is het leuk om je eigen hokje een keer rood te maken”, aldus Samsom. Samsoms grootste concurrent, premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte, volgde al snel in zijn oude school in Den Haag. Rutte zei tijdens het uitbrengen van zijn stem dat het belangrijk is dat mensen hun democratisch recht uitoefenen en gaan stemmen. Hij stemde op de nummer 2, Edith Schippers.

Legitimatie
SP-leider Emile Roemer stemde in Sambeek. Hij twitterde kort tevoren: “Wat een steunberichten krijg ik binnen. Dank daarvoor. Vandaag: niet gokken, maar SP stemmen, voor de zekerheid!” Alexander Pechtold, D66-lijsttrekker, bracht zijn stem uit in Wageningen, waar hij ook burgemeester is geweest. Kort na het stemmen riep hij de zwevende kiezers op te landen. ChristenUnie-lijsttrekker Arie Slob was vandaag op weg naar het stemlokaal, toen hij er achter kwam dat hij zijn legitimatiebewijs was vergeten. “Hm. Even terug naar huis. Legitimatie vergeten.”, twitterde de CU-leider.

BES-eilanden
Voor het eerst kunnen inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba (de ‘BES-eilanden’) stemmen. De stemlokalen gaan vanwege het tijdsverschil om 07.30 uur open en sluiten vanavond. De bijna 15 duizend stemgerechtigden zijn goed voor een kwart Kamerzetel, als iedereen gaat stemmen. Die kans is echter klein. Alleen 50Plus, het CDA en de Partij voor de Dieren hebben even campagne gevoerd op Bonaire.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com