• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Venezuela heeft de eerste stappen gezet om zich terug te trekken uit een regionaal mensenrechtenverdrag. Het Zuid-Amerikaanse land liet secretaris-generaal José Miguel Insulza van de OAS formeel weten dat Venezuela de Amerikaanse Conventie over Mensenrechten opzegt.

De opzegging gaat pas over een jaar in en ontslaat een land in de tussenliggende periode niet van zijn verplichtingen onder het verdrag. Dat maakte de Organisatie van Amerikaanse Staten gisteren bekend. Insulza zegt met spijt kennis te nemen van het besluit en hoopt dat Venezuela het in heroverweging wil nemen.

Beslissing
President Hugo Chavez kondigde in juli aan Venezuela te willen terugtrekken uit het Inter-Amerikaanse Mensenrechtenhof. Aanleiding was een beslissing van het hof ten gunste van een man die was veroordeeld voor bomaanslagen op de Spaanse ambassade en het Colombiaanse consulaat in 2003 in Caracas, waarbij vier mensen gewond raakten.

Ondersteuning terrorisme
De man, Raul Diaz, kreeg negen jaar gevangenisstraf, maar vluchtte in 2010 tijdens een verlof en vroeg asiel aan in de Verenigde Staten. Diaz houdt vol dat hij niets met de aanslagen te maken had en kreeg van het hof gelijk. Chavez beschuldigde het hof daarop van ‘ondersteuning van terrorisme’.

3 reacties op “Venezuela trekt zich terug uit mensenrechtenpact”

  1. Goed voorbeeld voor Curacao. Zo zou de MFK en de PS het ook wel willen.

  2. Tja mensenrechten worden toch al niet gerespecteerd in Venezuela.. Executies van anti chavistas is daar heel normaal..

  3. Asjes, zo doe je dat. Je zoekt een slachtoffer (Schotte ?) dat naar Nederland vlucht en je roept je onafhankelijkheid uit en stuurt het Koninkrijk der Nederlanden een brief waarin je stelt dat het Koninkrijk der Nederlanden hand en spandiensten aan een terrorist verleend. En tegenover het Curaçaose volk ben je de held, alhoewel ?