• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Dengue (knokkelkoorts) vormt al jaren een groot probleem op Curaçao, maar ook in andere delen van de wereld. Een experimenteel vaccin, ontwikkeld door Sanofi Pasteur in Singapore, zou  nu bescherming bieden tegen drie van de vier virussen die knokkelkoorts veroorzaken. Dit zou het eerste vaccin kunnen zijn tegen de ziekte.

Het nieuwe vaccin is getest op 4000 Thaise schoolkinderen. Ze kregen drie doses van het vaccin of een placebo, met telkens zes maanden ertussen. Twee jaar later bleek bij alle kinderen ongeveer even vaak dengue voor te komen. Het vaccin leek dus niet effectief, maar achteraf bleek dat de inenting getest was tijdens een knokkelkoortsepidemie.

Meeste zieken
“Door het grote aantal gevallen van dengue konden we naar de effectiviteit per virustype kijken”, zegt Derek Wallace, regionaal directeur klinische ontwikkeling van Sanofi Pasteur. Hieruit bleek dat het virus 60 tot 90 procent bescherming bood tegen drie van de vier denguevirussen. De inenting werkte echter niet tegen het virus dat verantwoordelijk was voor de meeste zieken tijdens deze uitbraak: DENV2.

Grotere groep
Waarom het vaccin niet effectief is tegen het DENV2-virus is niet bekend. Er wordt nu verder onderzoek gedaan onder een grotere groep van 31.000 kinderen in 10 landen. Het onderzoek is gepubliceerd op de website van The Lancet.

Geen vaccin
Jaarlijks treft Dengue rond de 100 miljoen mensen wereldwijd. Er zijn vier verschillende, verwante virussen bekend. Het virus veroorzaakt hoge koorts, bloedingen en hevige hoofd-, spier- en gewrichtspijn. Knokkelkoorts komt vooral voor in de tropen, maar het virus is ook in het zuiden van de Verenigde Staten opgedoken. Er bestaat nog geen vaccin tegen dengue.

1 reactie op “Doorbraak in ontwikkeling denguevaccin”

  1. Ik geloof meer in de Wolbachia bacterie, dan pak je het probleem tenminste bij de bron aan:

    http://www.guardian.co.uk/science/2011/aug/25/dengue-fever-mosquitoes-injecting-bacteria

    Ook vreemd dat dit helemaal niet is opgepakt op de Antillen. Een eiland lijkt me juist een ideale omgeving voor verder onderzoek hiermee.