• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Drs. Arjan Linthorst, bestuurslid van SMOC, deelt vandaag zijn vraag of er politieke wil aanwezig is om de Onderzoeksraad voor Veiligheid te benaderen.

Eerst wat oud nieuws. Medio 2011 zijn er grote olievlekken op het water te bespeuren ter hoogte van Blue Bay. Juni 2010 is er een explosie op het terrein van de Isla. Hemelvaartsdag 2011: er ontsnapt catcrackerpoeder. Is dit alles? Nee hoor, als gevolg van incidenten zijn er benzinedampen uitgestoten over woonwijken, raakte een Isla-werknemer gewond door waterstoffluoride, enz. En nu vrij recent ook nog de olieramp aan de zuidkant van Curaçao ter hoogte van Jan Kok erbij, waarvoor de Isla in eerste instantie het boetekleed aantrok, om het vervolgens direct weer uit te trekken. Voor uw eigen beeld: zwarte flamingo’s ipv roze, zwarte in olie gedrenkte krabben, vissen die je niet meer moet consumeren, etc. RdK (Refineria di Korsou) laat inspecties achterwege en de Milieudienst, die het de Isla sowieso niet moeilijk maakt, blinkt ook nu weer uit in disfunctioneren. Een bekend en oud liedje dus.

In meer of mindere mate slaat het voorgaande op acute toxiciteit –giftig op korte termijn- van mens en milieu. Uit eerdere rapporten is gebleken dat de Isla zich met de uitstoot van onder andere zwaveldioxide en fijn stof ook schuldig maakt aan chronische toxiciteit –giftigheid bij langdurige blootstelling-, zo blijkt uit onderzoek van EcoRYS in 2005 dat werd uitgevoerd in opdracht van de Curaçaose overheid. Als het voorgaande bij elkaar wordt opgeteld dan is het wat SMOC betreft hoogtijd dat er veiligheidsonderzoek wordt gedaan naar de naleving van voorschriften, installaties en de bedrijfscultuur van de Isla. In het Koninkrijk der Nederlanden is er een orgaan dat hiervoor uitermate geschikt is: De Onderzoeksraad voor Veiligheid. SMOC staat er namelijk niet op te wachten dat een volgend incident moet leiden tot gewonden en doden onder de werknemers van de Isla, laat staan onder de bewoners van de rook die het toch al jarenlang moeten ontgelden. De vraag is natuurlijk wel of de politieke wil en rechtgeaardheid op Curaçao en in Nederland aanwezig is om de Onderzoeksraad voor Veiligheid hiervoor te benaderen. In verkiezingstijd is dit misschien een leuke klus voor journalisten om dat te onderzoeken.

5 reacties op “Gezocht: Politieke wil”

 1. De wereld oliemachine is te groot en te machtig om te buigen voor alternatieve energien. Olie zal voorlopig nog blijven domineren en oppermachtig blijven.

  Een mooi schone haven willen we allemaal. maar helaas bestaat dat concept niet. Welk spul draaien de motoren van al deze plezierjachten? Dus het product dat je wilt introduceren draait ook op olie en elke haven stinkt naar olie.

 2. Het is so wie so niet verstandig op Curacao vis te consumeren. Ik ken niet 1 visser die vis eet hier.

 3. geen enkele regering heeft hier nog een besluit over durven nemen.
  een beetje begrijpelijk is dat helaas wel.
  er zijn altijd twee kanten aan een zaak.
  ik denk dat de fabriek gesloten moet worden en na een grote schoonmaak (werkgelegenheid), kan daar iets moois verrijzen (werkgelegenheid)
  een grote en schone haven als toegangs/overslaghaven voor het hele zuid amerikaanse gebied.
  dit geeft voldoende werkgelegenheid de komende tig jaren.
  olie wordt steeds minder belangrijk energie moet uit zee/wind/zon komen.
  schoon en blijvend…
  de haven is ook geschikt voor woongebied en jachthaven voor plezier vaartuigen
  we zijn als benedenwinds gebied zeer geschikt voor een grote jachthaven.
  Deze smeerboel moet verdwijnen, het zal niet meer in mijn leven gebeuren, maar voor toekomstige generaties moet dit gerealiseerd worden.

 4. We kennen natuurlijk het antwoord. Deze regering gaat het niet vragen. De Staten mogen niet vergaderen van Asjes, dus die kunnen geen vuist maken. En.. niet te vergeten, na Nederland is nu Venezuela de kolonisator en tegen Nederland kunnen we trappen, maar voor Venezuela moeten we als slaven buigen. L`histoire se repete!

 5. Politieke wil op Curacao? Alleen als het uitkomt en iemand er beter van wordt, dat is zo ongeveer wel de stand van zaken.