• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenvoorzitter Ivar Asjes heeft vanmorgen het parlementaire jaar gesloten en het nieuwe Statenjaar geopend. Volgens Asjes blijkt uit het Reglement van Orde van Staten dat dit zonder een Statenmeerderheid wel mogelijk is. Alleen vergaderen kan volgens de Statenvoorzitter niet.

De Groep van Twaalf was zoals verwacht niet aanwezig in de Staten vandaag. Elf Statenleden hebben gisteravond tijdens een zelf ingelaste Statenvergadering, in het oude Statengebouw aan het Wilhelminaplein de Statenvoorzitter, Ivar Asjes en vice-voorzitter Amerigo Thodé afgezet. Oud-MFK-lid Dean Rozier is aangesteld als Statenvoorzitter en FOL-leider Anthony Godett als vice-voorzitter. Godett zal voorlopig waarnemen aangezien Rozier uitlandig is.

Constitutionele verplichting
Demissionair premier Gerrit Schotte hield de openingstoespraak in de plaats van gouverneur Frits Goedgedrag, die verstek liet gaan omdat de verkiezingen binnenkort zijn. “Ik sta vandaag voor jullie in mijn hoedanigheid van demissionaire minister president van Curaçao, met als enige doel om namens de regering te voldoen aan artikel 54 van het Staatsreglement. Dit is een constitutionele verplichting die de regering heeft en waaraan voldaan moet worden”, zo begon Schotte  zijn toespraak vanochtend. De toespraak is hieronder te lezen.

Legaal
De bijeenkomst gebeurde buiten het parlement om en het is nog onduidelijk of de vergadering een legale basis heeft. De Statenleden, die zich ‘Grupo 12’ noemen, baseren zich naar eigen zeggen op Reglement van Orde van Staten van Curaçao: Onvoorziene gevallen, Artikel 120. “In gevallen waarin het reglement of enige andere wettelijke regelingen niet voorziet, beslist de meerderheid van de leden.”

Voorzitter
Maar volgens Asjes is de vergadering van gisteravond illegaal, omdat de vergadering niet is opgeroepen ‘door de legaal benoemde parlement voorzitter’. “Het Reglement van Orde geeft geen ruimte aan andere leden om een openbare vergadering bijeen te roepen. Indien dit toch plaatsvindt, kan alles wat in deze vergadering wordt besloten niet worden beschouwd als beslissingen van het parlement.” De vergadering met Emily De Jongh-Elhage, Pedro Atacho, Zita Jesus-Leito, Marilyn Alcalá-Wallé, Dennis Jackson, Magali Jacoba, Glenn Sulvaran, Malvina Cecilia, Anthony Godett, Humprey Davelaar en Eugene Cleopa, is volgens Asjes “geheel onwettig en gaat tegen de Staatsregeling van Curaçao en het Reglement van Orde van het Parlement van Curaçao in.”

Lege stoelen bij de Staten vanmorgen

Toespraak premier Gerrit Schotte:

[scribd id=105597827 key=key-2deg0uvs1af5p1xxlys2 mode=scroll]

10 reacties op “Asjes sluit en opent Statenjaar”

 1. Het eerste punt van zorg wat boef Schotte noemt is de vergrijzing….. *zucht*
  Dat is de grote uitdaging geweest na 10-10-10? Laat me niet lachten, zeg.

 2. Wat is dit een zielige vertoning! Lijkt wel of de politiek hier is blijven hangen op een nivo van de middelbare school! Welles en nietes over de interpretaties van regels schiet het volk niks mee op!

 3. Ze zullen wel trots op zichzelf zijn.

 4. Hmm Asjes is afgezet als statenvoorzitter dus hoe kan hij de staten dan voorzitten. Dat is illgehaal en de politie had hem moeten verwijderen. Als ik daar zou gaan zitten wordt ik ook verwijderd!

 5. Het duo Schotte en Asjes stonden er als Peppi en Kokki bij vandaag in een lege statenzaal, zo leeg dqt je zelfs hun echo hoorde.

  Zo ver is Curacao gezakt dat van de bende rovers de grootste boeven Asjes (CTB credit card fraude, politieke benoeming Selikor nooit terugbetaald) en de geflatste MAVO scholier (veroordeeld voor een reeks van fraudes, bekend om zijn veelwijverij en doodrijder van een bejaarde vrouw terwijl hij dronken en onverzekerd met 2 maal de toegestane snelheid reed) Schotte de kopstukken van de lokale politiek zijn.

 6. wat een belachelijke vertoning. Kansloos eiland

 7. nu waren ze allemaal bij elkaar en wat gebuert er?
  jammer een gemiste kans, om onze afkeer te tonen

 8. deze regering was de grootste blamage voor Korsou….
  de 1e 2 jaar van het land Curacao zal herinnert worden als de Maffia periode….
  HET OM: Ga jullie werk eens doen…..
  als de bewijslast moeilijk te verkrijgen is: vraag dan hulp aan NL…
  deze Maffia moet de gevangenis in….

 9. De laatste paar zakkenvullers lieten hun neus nog even zien.

 10. “Statenvoorzitter Ivar Asjes”

  Jasjes is geen Statenvoorzitter meer, dus sluiting en opening van het Statenjaar zijn niet legaal geweest.