• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In de Verenigde Staten groeit de roep om de aanslagen van 11 september 2001 op een ingetogener manier te herdenken. Betrokkenen zeggen dat in Amerikaanse media, vooruitlopend op de ceremonie vandaag in New York.

 
“De tijd van de grote gezamenlijke rouw is voorbij”, zei Charles Wolf, wiens vrouw Katharine stierf toen de torens van het World Trade Center (WTC) instortten. “Dat de politici er niet bij zijn, maakt het intiemer voor de families. Zo kan het voortaan zijn.”

Volgende stap
Oud-gouverneur George Pataki van de staat New York zegt dat de herdenking vandaag een einde maakt aan de vrij persoonlijke herdenking in de voorbije tien jaar. “Het is tijd voor de volgende stap. Dat is gewoon doorgaan met eer bewijzen.”

Herdenking
The National Sept. 11 Memorial and Museum kondigde in juli aan dat de herdenking dit jaar alleen bestaat uit familieleden die namen voorlezen. “Het is er tijd voor”, concludeerde de krant The Boston Globe in een commentaar. Dat de campagnevoerende politici dit keer niet welkom zijn, is volgens kwade geruchten ook uit wraak: meerdere politici weigerden subsidie voor de instelling.

Onthullend boek
Bij de herdenking is nu vooral veel aandacht voor een onthullend boek van een oud-commando, die meehielp om Osama bin Laden te doden. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een proces aangekondigd tegen auteur Matt Bisonnette. President Barack Obama zei in een radiotoespraak dat de VS sinds de aanslagen ‘sterker en veiliger zijn en meer gerespecteerd in de wereld’. Hij neemt vandaag twee minuten stilte in acht in het Witte Huis en gaat daarna naar een herdenking in het ministerie van Defensie en een militair ziekenhuis.

Aanslagen
Door de aanslagen met vier gekaapte passagiersvliegtuigen vielen bijna 3000 doden in New York, Washington en Shanksville. De meeste slachtoffers vielen, nadat twee vliegtuigen zich in de WTC-torens hadden geboord. De aanslagen werden opgeëist door het islamitische al-Qaeda van de toen nog levende Osama bin Laden. Op de plaats van het WTC nadert een nieuwe wolkenkrabber zijn voltooiing. Die is inmiddels het hoogste gebouw in New York.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Herdenking 11 september ingetogener”

  1. des te groter de leugen ,des te meer erin geloven