• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Elf leden van het parlement hebben vanavond tijdens een zelf ingelaste Statenvergadering de Statenvoorzitter, Ivar Asjes, en vice-voorzitter Amerigo Thodé afgezet. De bijeenkomst gebeurde buiten het parlement om en het is nog onduidelijk of de vergadering een legale basis heeft.

De Statenleden, die zich Grupo 12 noemen, baseren zich naar eigen zeggen op Reglement van Orde van Staten van Curaçao: Onvoorziene gevallen, Artikel 120. “In gevallen waarin het reglement of enige andere wettelijke regelingen niet voorziet, beslist de meerderheid van de leden.” Asjes noemt de vergadering illegaal en heeft alle leden opgeroepen om morgen bij de opening van het nieuwe parlementaire jaar te zijn. Een vergadering om het parlementaire jaar te sluiten ging vandaag niet door, omdat er maar zes Statenleden kwamen opdagen.

Volkslied
Grupo 12, vandaag maar met elf omdat oud-MFK-fractieleider Dean Rozier uitlandig is, draaide vanavond een normale Openbare Statenvergadering af. De vergadering werd geopend met het volkslied, PAR-fractieleider Dennis Jackson trad op als voorzitter en de Statenleden kregen een paar minuten spreektijd. Vervolgens tekende Anthony Godett (FOL) voor de functie van vice-voorzitter. Rozier is volgens Jackson ingelicht over de huidige situatie. De bijeenkomst vond niet plaats in het huidige Statengebouw, maar in het oude Statengebouw aan het Wilhelminaplein.

Brief
Twaalf Statenleden stuurde eind augustus een brief aan de gouverneur met het verzoek om ‘de democratie te herstellen en een interim-kabinet in te stellen.’  De geschorste Statenvergadering van 24 augustus, de vergadering waarin de Statenleden een motie van wantrouwen wilden indienen om de Statenvoorzitter af te zetten, is een direct gevolg van de brief. Asjes vond het niet nodig om de vergadering voort te zetten aangezien er op 19 oktober nieuwe verkiezingen zijn, en schorste alle Openbare Statenvergaderingen tot de verkiezingen.

Emily De Jongh-Elhage, Pedro Atacho, Zita Jesus-Leito, Marilyn Alcalá-Wallé, Dennis Jackson, Magali Jacoba, Glenn Sulvaran, Malvina Cecilia (allen PAR), Anthony Godett (FOL), Humprey Davelaar (PNP) en Eugene Cleopa (oud-MAN-lid) kwamen vanavond bijeen

34 reacties op “Parlementsleden zetten Statenvoorzitter Asjes af”

 1. En ondertussen is de regering druk bezig met het belonen van vriendjes op posities en is zij bezig met ondertekenen van contracten etc etc.

 2. @John, ik ben blij dat je geniet… dan heeft hier tenminste iemand iets aan.
  Ik vind het vreselijk en je beseft niet wat de economische of long term gevolgen zijn van deze onbestuurbare tijd zijn.

  Beginsel van democratie is: Meerderheid beslist.

  Dan kun je wel met 100 argumenten en interpretaties komen van regels, maar de geest achter al deze regels blijft het bovenstaande beginsel.

  Zoals bekend is iemand onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Dus mocht onderzoek + rechter bepalen dat 1 of meerdere mensen zijn omgekocht, dan kunnen zij zware straffen verwachten. Echter tot het tegendeel is bewezen, kan dit niet als argument gebruikt worden.

  Een ander argument, dat deze mensen “zetel-dieven” zijn. Dit is juist de rede dat een zetel persoonsgebonden is en niet partijgebonden is. Dit maakt het veel moeilijker om als een dictator een land te regeren, namelijk ieder statenlid stemt met zijn eer en geweten en kan hiervoor persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden.

 3. Zoals John terecht opmerkte zijn de mazen in wet- en regelgeving op pijnlijke wijze door dit geboefte aan het licht gekomen, waarvoor enige dank en kan er aan gewerkt worden. Het kan geen toeval zijn, dat het zoeken en mogelijk vinden van mazen in de wet doorgaans een crimineel doel dient. Joep van den Nieuwenhuizen bijv. is een meester in het bedenken van “constructies” door de mazen in de wet te vinden. Zelfs de best beschikbare geleerden weten niet wie nu naar de letter het wettelijk gelijk aan zijn kant heeft en ieder van ons heeft natuurlijk een voorkeur. Er is maar 1 verstandige oplossing om daar achter te komen en uit de impasse te komen: DE RECHTER.

 4. In de vele rechtszaken en uit de vele gesprekken met de Minjus, PG, OM en Gouverneur blijkt dat er vele wetten en regels zijn waar mensen ge- of misbruik van kunnen maken. PS en heer Asjes en kabinet Schotte heeft ons de laatste jaren gewezen op de vele mazen van de wet. De oppositie kwam alsmaar te kort in hun vermogen de mazen aan te pakken , die ze zelf overigens geschapen hebben! We moeten deze mensen dankbaar zijn dat ze in deze 2 jaren ons geleerd hebben hoe wankel onze democratie is. Ik heb genoten van deze tijd en er gaat nog veel meer komen als de verkiezingen anders uit gaan pakken als menig verwachten. More to come.

 5. @john B, Als er omkoping was dan moet Asjes naar het Om stappen. Maar zoals altijd roept de regering Schotte van alles en blijt het een leugen is. Volgens Wiels is Schotte door en door corrupt en de gouverneur grijpt niet in. Schotte heeft zelf veel geld geboden aan Eisden, Rozier etc om in de coalitie te blijven waarom onderzoekt men dat niet (en ook waar haalt Schotte dit geld vandaan?) Trouwens het reglement van orde is geen WET. Je bent dus niet wettelijk verplicht om je hier aan te houden.

 6. Wat we goed voor ogen moeten houden is dat het niet Schotte c.s. zijn die bepalen wat er gebeurt maar de figuren en het establishment daarachter. Schotte c.s. zijn slechts de waiters in het resttaurant die de fooien krijgen ( vermoedeijk grote fooien ) maar wat er omgaat en gaat naar de “eigenaar”

 7. Wie is er begonnen met een coupe, ik dacht dat dat Asjes was.
  deze heeft de Staten vergadering stopgezet, toen er een motie van wantrouwen tegen hem aangekondigt zpu worden.
  Dus als er iemand een coupe gepleegd heeft, is het Asjes
  Asjes als staten voorzitter was sowieso al een probleem, hij is heel partijdig en dictoriaal.
  Deze man moet gearresteerd worden vanwege machtsmisbruik.

 8. @VITO, 100% met je eens

 9. Waar ik sta en hoe ik denk doet er niets van af dat heer Asjes ge-misbruik maakt van de regels en wetten die hij toe kan passen. Dat het vele niet uitkomt is een andere zaak. In vele zaken gaat de gouverneur naar het OM zeker in het geval als deze waar mogelijk omkopen van statenleden mee gemoeid is dit doet hij in samenwerking met de PG.
  Om tot een beslissing te komen zal ook vanuit daar de nodige informatie moeten komen. Maar het is niet aan mij verder te oordelen. Wel is duidelijk ondertussen dat heer Asjes mooi blijft zitten (wat hij kan volgens de wet) en 11 kaboutertjes elders menen parlementje te kunnen spelen (tegen de wet). Het woord is aan de Gouverneur en dat wachten we maar mooi af.

 10. @John deze “coup” was dus wel mogelijk. Deze vond ik wel toepasselijk. Eigenlijk voor menselijke relaties bedoeld maar goed toepasbaar in onze democratiecrisis:

  Life Law #8: We teach people how to treat us.
  Strategy: Own, rather than complain about, how people treat you. Learn to renegotiate your relationships to have what you want.
  You either teach people to treat you with dignity and respect, or you don’t. This means you are partly responsible for the mistreatment that you get at the hands of someone else. You shape others’ behavior when you teach them what they can get away with and what they cannot.

  If the people in your life treat you in an undesirable way, figure out what you are doing to reinforce, elicit or allow that treatment. Identify the payoffs you may be giving someone in response to any negative behavior. For example, when people are aggressive, bossy or controlling — and then get their way — you have rewarded them for unacceptable behavior.

  Because you are accountable, you can declare the relationship “reopened for negotiation” at any time you choose, and for as long as you choose. Even a pattern of relating that is 30 years old can be redefined. Before you reopen the negotiation, you must commit to do so from a position of strength and power, not fear and self-doubt.

  Dus: BEFORE YOU REOPEN THE NEGOTIATION< YOU MUST COMMIT TO DO SO FROM A POSITION OF STENGHT END POWER, NOT FEAR AND SELF-DOUBT.

  Go Statenhelden! Doorgaan naar de motie van wantrouwen, de meerderheid en iedereen staat achter jullie, ik vraag het bij elke snek weer, allemaal zeggen ze hetzelfde: No more PS en MKF!

 11. @john baselmans, hmm volgens mij vergeet jij wie nu de coup pleegt. Schotte heeft de minderheid en dient op te stappen! Staten is het volk en die kan je niet buitenspel zetten dat is een coupe a la Noord korea etc

 12. @John Inderdaad John, het is tijd om de koppen te tellen. Je laat duidelijk zien waar jij staat in deze.

 13. Het parlament heeft allang dit besluit moeten nemen in naam van de democratie.De staten van Curacao was allang in de minderheid en hadden dus geen enkele recht om Curacao meer te besturen. De 12 nieuwe parlementsleden hebben inderdaad de Curacaose democratie voorlopig gered. Nu is het afwachten wat de minderheid van die statenleden zullen doen, want alles wat hun nu doen is strafbaar. Ik hoop dat het nieuwe parlement per volgende vergadering het ontslag van de Gouverneur Frits Goedgedrag direct op tafel zullen leggen en nieuwe sollicitanten oproepen voor een nieuwe gouverneur voor na de verkiezingen. Feit is dat dit de zwakste gouverneur is die Curacao ooit heeft gehad. Het is een watje en een scheitert een man zonder persoonlijkheid. Deze man mag ergens anders zijn zakken gaan vullen niet meer op Curacao. Op Curacao zijn er genoeg goede kandidaten voor dit post dit moment.
  @Baselmans dit kan je geen coupe noemen want Asjes is zelf degene die de eerste coupe heeft gepleegd met zijn consortium door met een minderheid te denken dat ze conform de wetten en regels hebben gehandeld. De gouverneur is niks aan zet want die zit nog steeds te wachten op advies van zijn adviseurs en heeft allang geen macht meer, het parlement weet beter wat ze moeten doen dan Frits Goedgedrag. Het enige wat Frits kan doen op dit moet is zijn ontslag indienen en de eer aan zichzelf houden. Voorlopig moet er een interiem Gouverneur komen die orde op zaken komt stellen.. Hij deugd niet. Saleh, Kibbelaar en Leitu dat waren de beste mannen met lef en daar komt de naam Frits Van goedgedrag niet in voor. Ik zie deze man liever gaan dan blijven.

 14. Meneer baselmans, bent u de kluts kwijt??

 15. Het is niet alleen de bedoeling van wetgeving alles naar de letter op te volgen, maar vooral “in de geest van” te interpreteren en uit te voeren met de democratie als leidraad en niet die van dictators, waarvoor de wetgeving juist niet is bedoelt.

 16. @John Baselmans. Het OM is geen rechter, dus dat kan zo niet lopen. Zelfs als men verdachte wordt, dan nog is men onschuldig totdat de rechter….etc.. Het geeft aan hoe krom Asjes denkt. Geen benul van wet en recht en democratie.

 17. Deze “coupe” is niet mogelijk en heer Asjes werkt conform de wetten en regels. De Gouverneur is nog steeds aan zet en zal eerst van OM moeten te horen krijgen in hoeverre statenleden omgekocht werden om een zogenaamde meerderheid te vormen. Hopelijk worden na de uitspraak van de Gouverneur alle 12 vervolgd en uit hun ambt gezet want een staatsgreep / coupe plegen staan altijd nog hoge straffen op. We wachten rustig af op de beslissing van heer Goedgedrag.

 18. Het handje vol sobrano’s van ps en mfk die hebben gereageerd op de oproep van wiels om vanmorgen om 9 uur te gaan demonstreren lopen en rijden nu doelloos rond niet wetende wat te doen. gewoon zielig om te zien. de redu zegd dat asjes en thode heden ochtend geen toegang tot de staten hebben gekregen, weet iemand meer????

 19. Hoewel ik geen jurist ben, kwam ik artikel 2.41 tegen in een wetstekst. Geen idee of ik de laatste versie van deze wet heb, maar als deze wet nog geldt dan biedt het wellicht mogelijkheden.

  Niet voor niets wordt het belemmeren van de democratie in ons hoogste college (de Staten) bestraft met de hoogste straf die we kennen. Hoewel de wetgever natuurlijk de vorm van obstructie die Asjes pleegt niet kon bedenken, is het effect hetzelfde. Asjes wil de meerderheid van het parlement niet vrij laten vergaderen omdat hij dan als voorzitter en Thode als vice voorzitter wordt afgezet. Asjes beroept zich dan op het reglement, maar “vergeet” gemakshalve dat een reglement nu ook door de meerderheid kan worden veranderd. Dus ook die optie blokkeert Asjes en daarmee verhindert hij leden van de Staten om “vrij en onbelemmerd hun plicht te vervullen”. Hij doet dan wel niet met geweld of [directe] bedreiging, maar het lijkt me als leek met gezond verstand dat hij volgens dit artikel strafbaar is. Laten we het maar aan de rechter voorleggen. Ik denk dat een gevangenissstraf van 30 jaar wel genoeg kan zijn om volgende democratie-verkrachters een paar jaar rustig te houden.

  ” Artikel 2:41 Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vergadering van de Staten of van hun krachtens het reglement van orde gevormde of benoemde commissies
  uiteenjaagt of tot het nemen of niet nemen van enig besluit dwingt of een lid, een minister of een staatssecretaris uit die vergadering verwijdert of opzettelijk verhindert die bij te wonen OF DAARIN VRIJ EN ONBELEMMERD ZIJN PLICHT TE VERVULLEN, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie. “

 20. Ik kan niet beoordelen of dit een goede zet is.
  de aanhangers van deze maffia regering zullen alleen nog maar bozer worden.
  hopelijk is er genoeg verstand onder het volk en zal er straks een meerderheid zijn voor de combinatie PAR/PNP/PAIS…
  Ik heb geen vertrouwen in Godett, die waait met alle winden mee en zoekt alleen maar weer een goede positie (ministerspost)..
  Het doel voor hem is niet het volk maar puur eigen belang.
  Maar het volk moet beslissen…..
  Waar blijft trouwens het commentaar van Gerrit Schotte over deze hele gang van zaken.
  wacht hij tot de beslissing gevallen is.
  In het kader van waar 2 honden vechten gaat de sluwe vos er van door met het bot.
  Deze sluwe vos (gerrit) heeft geen diploma”s maar is een straatvechter en is zo link als een lode deur.
  Hij is een gevaar voor de democratie en voor Curacao.

 21. Supertrots op:

  Magali Jacoba
  Emily de Jongh-Elhage
  Pedro Atacho
  Dennis Jackson
  Malvina Cecilia
  Glenn Sulvaran
  Zita Jesus-Leito
  Marilyn Alcala-Walle
  Anthony Godett
  Humphrey Davelaar
  Eugene Cleopa
  Dean Rozier

  Deze 12 Statenhelden hebben onze democratie gered!
  Dank!

 22. het is mijn nog niet duidelijke wat er precies aan de hand is in de Statenleden,
  zo te zien vele hebt de de wet niet goed gelezen,
  ook Asjes moet op de hoogte zijn van alle wetten en orde.
  het is niet toegestaan als meerderheid u naar huis sturen en toch dreig u allemaal , door dat u wil gewoon door gaan met u zin.
  kom op Curaçaoënaar kom op voor u eiland laat u stem horen en ga er voor niet bang worden omdat God is met u.

 23. Vanmiddag lunch special “Tutu” in de kantine van de concordiastraat.

 24. Bovendien zou de groep van 12 direct deze nieuwe vergadering moeten laten stoppen door de politie. Zij vormen de meerderheid en zij beslissen. Wanneer Asjes een nieuwe vergadering opent of gebruik maakt van de faciliteiten van het parlement in zijn oude functie als statenvoorzitter, dan overtreedt hij de wet.
  Asjes is legaal afgezet en is derhalve nu geen voorzitter meer. Dit in tegenstelling tot wat Asjes vindt, want die denkt nog altijd dat de statenvoorzitter, na de premier, de baas is van dit eiland.

 25. @ Frits,

  Wanneer Wiels, Asjes c.s. dat flikken dan worden ze zelf opgepakt. Een parlementslid is onafhankelijk en moet, zonder druk van buitenaf, zijn werk kunnen doen. Eenieder die tracht invloed op hen uit te oefenen breekt de wet en is daarmee strafbaar.

 26. Nu moet het volgende gebeuren:

  1. De regering moet naar huis gestuurd worden
  2. Een nieuwe regering moet worden benoemd
  3. De nieuwe ministers dienen desnoods bij de rechter hun authoriteit af te dwingen

 27. http://www.nrc.nl/nieuws/2012/09/11/313990/

  HET HEEFT DE AANDACHT.

 28. Ik ben trots op jullie. Er moest iets gebeuren. We kunnen niet langer toestaan dat Ashes to Ashes mensen gijzelt.
  En nu op naar het OM, allemaal massaal uit naam van het”Volk” aanklachten indienen richting Ashes (Asjes alias Jasjes) Wiels, Schotte, Constanzia, Jamoloodin en El Hakim. Ze moeten voor het gerecht, allemaal. Dat is wet dat is democracy.
  Akshon Sivil is al begonnen en wij moeten hen daarin steunen en volgen. GThis may never happen again!!

 29. Mark, Staatszaken en wetten daaromtrent vergen meer kennis dan tijdens je euforia en soorgelijke politieke opwellingen op juiste wijze kan worden beoordeeld.

 30. Ik las dat Asjes/Wiels dreigen de statenleden die morgen niet komen opdagen te laten arresteren. Kan de democratische meerderheid van de Staten ook bepalen dat niet zij maar Asjes wordt gearresteerd ? Lijkt mij meer passend in een democratie dan wat die dikke ( waaruit geen zelfbeheersing blijkt ) kwiebus met dictatoriale trekken uitkraamt.

 31. Heeeel goed, dat was 1.
  En nu gelijk doorstomen naar de motie van wantrouwen tegen Schotte cs, vanavond gelijk maar? Geef ze geen tijd tot nadenken, geloof in de meerderheid, het s misschien artikel 120, en anders de ongeschreven regels van de democatie!.

  Evt de rechter dit laten bevestigen. Dit wordt wereldnieuws, laat veel foto’s maken, wij het volk zijn tots op jullie 🙂

 32. Tja, dat krijg je Frits Lafgedrag als je je afzijdig houdt en liever borrels en recepties afloopt in plaats van je verantwoordelijkheid als gouverneur te nemen. En je dan verschuilen achter een advies gevraagd aan derden dat een rechtenstudent met vooropleiding dansschool in een middag schrijft maar waar Lafgedrag weken voor uittrekt omdat hij helemaal geen beslissing durft te nemen en alles maar liefst zo lang mogelijk voor zich uitschuift.

  Laf Frits, heel laf. Maar vertel je adviseurs maar dat ze hun advies kunnen stoppen op een plek waar dezon nooit schijnt, want we hebben het niet meer nodig. De Staten hebben het vanavond zelf al opgelost.

  Borrel maar rustig verder, welke receptie staat morgen op het programma, Frits?

 33. Slim, maar dat wordt dus een gang naar de rechter lijkt mij zo. Asjes krijgt een koekje van eigen deeg, hij is niet de enige die de regels mag gebruiken.

 34. Ik ben heel beniewd wat er nu gaat gebeuren. De gouverneur zal nu met de billen bloot moeten en de democratie uit naam van het koninkrijk moeten beschermen. Een meerderheid is een meerderheid, Het gebouw maakt niet uit. Als het afbrand zullen er ook nog gewoon besluiten genomen worden. De voorzitter is niet van belang. Als de voorzitter en de vice-voorziter een ongeluk krijgen, gaan de vergaderingen ook gewoon door. De agendering is aan de meerderheid, Dus, de vertragingstactieken van de gouverneur zijn nu gedwarsboomd en hij zal duidelijk moeten maken waar hij/Nederland staat