• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Fotografe Bea Moedt vindt dat de maat vol is, nadat zij een overvloed foto’s heeft verzameld van vervuiling op ons eiland. Moedt maakte een facebookpagina genaamd ‘Sushi Kòrsou’ aan.Terwijl de pagina meer dan 500 leden heeft, ziet minister Nasser el Hakim de pagina het liefst verdwijnen.

De demissionaire minister van Economische Ontwikkeling belde de fotografe zaterdagmiddag met het verzoek de pagina uit de lucht te halen. “De minister zei dat de pagina slecht was voor het toerisme”, aldus Moedt. Toen Moedt weigerde, bleef de minister ‘uitermate vriendelijk’: “Hij vroeg of ik er wat voor voelde om mee te helpen aan een startende campagne, en of ik om de tafel wil gaan zitten met de desbetreffende instanties. Daartoe ben ik best bereid, maar tot die tijd blijft Sushi Kòrsou bestaan.”

Foto’s: Bea Moedt

36 reacties op “Hakim wil ‘Sushi Kòrsou’ uit de lucht”

 1. De grootste vuiligheid zit bij deze demissionaire regering.

 2. Als de rotzooi van deze demissionaire regering weg is, hebben we de meeste vervuiling opgeruimd. De rommel langs de kant van de weg, alhoewel schadelijk voor ons dushi isla, is daar nog peanuts bij. Goed werk, Bea!

 3. @Timo: 100% eens. Niet klagen, maar oplossingen presenteren.

  In dat kader: Afval verwerking vrijstellen, mits de afval gesorteerd aangeleverd wordt. Investeren in machines die bouwafval kunnen recycelen.

  1 x per jaar alle scholen verplichten tot een cleanup en een environment week waar kinderen projecten/werkstukken moeten doen over vervuiling plus ouderlijke participatie!
  Hiervoor zullen de docenten getraind moeten worden, want ook deze hebben vaak niet genoeg in huis.

 4. Een corrupte regering Schotte is ook slecht voor de economie van Curacao.. wat gaat Hakim daar aan doen?

 5. Als Hakim slim is, zegt hij gewoon dat de foto”s gefotoshopt zijn….
  net als Gijsbertha gewoon alles negeren en ontkennen…
  dat is de typische Curacaose reactie op alles.
  ik heb het niet gedaan, maar die andere jongen.

 6. Zet 1 politiepatrouille op de weg naar Koraal Tabak en je ziet daar diverse loaders voorbij komen vol met puin. Die rijden dan Koraal Tabak in, en komen leeg of vol met zand (van de afgraving) weer terug. Waar dat puin is gebleven? Geen idee.

 7. Om het maar bij de olieramp te houden; typisch geval van struisvogelpolitiek, zonder Photoshop…

 8. Een minister om trots op te zijn

 9. Ladies and gentlemen… WORDT LID!

  https://www.facebook.com/ShushiKorsou

 10. Goede aktie Bea! El Hakim maakt zich voor de zoveelste keer weer volslagen belachelijk. Kunnen we deze clown geen soap geven op Telecuracao?

  Ovetigens is el Hskim zelf de grootste vervuiler in de regering met zijn wekelijkse zinloze ‘dienst’ vliegreizen over de gehele wereld.

 11. Geweldige actie van iemand die echt van het eiland houdt. Stop je te schamen Hakim, tijd dat er wat gaat gebeuren!!

 12. Prima reactie van Greenforce! Alle vervuilers flink beboeten en de begroting van Curacao is dan trouwens meteen zeker ruimschoots uit de rode cijfers met al het weggesmeten afval OVERAL. En het gaat niet alleen om die toeristen, maar er zijn ook heel veel wel beschaafde inwoners, die zich aan al dat vuil OVERAL dagelijks ergeren! Waarvan acte.

 13. Mevrouw Moedt,

  Nooit en te nimmer akkoord gaan met het verzoek van deze politicus. Men wil u doelbewust onderdeel maken van hunt systeem, waardoor men grip krijgt op u en uw activiteiten. Er zullenl u koeien met gouden hoorns worden beloofd en uiteindelijk blijft u met een fikse kater achter. Deze “regering” maar ook de achterliggende regeringen hebben gedurende meerdere decennia de kans gehad om puin te ruimen. Het terugkerende puin ruimen rondom de hotels in de omgeving Piscadera om een voorbeeld te noemen, vond plaats op basis van particulier initiatief. Andere initiatieven op het eiland, vonden eveneens hun oorsprong op basis van ideeën van particulieren, verenigingen, doelgroepen etc.. Het schrijnende aan de opmerking van Hakim ligt hem in het feit dat hij praat over een toeristisch belang terwijl VOLKSGEZONDHEID en BEWUSTWORDING van de bevolking, de basis van zijn betoog zou moeten zijn. Met het creëren van bewustwording onder de bevolking wordt het toeristisch belang vanzelf gediend. Zolang de bevolking, lees vervuilers dat niet onderkennen kan Hakim wat mij betreft de bomen in.

 14. El Hakim moet de ballen uit zijn broek schamen en hij is niet de enige.

 15. Soms geef ik de jongens die de rommel opruimen langs de kant van de weg naar Daai Booi en Port Marie een soft drankje en een koek en zeg erbij dat ik mij schaam dat het nodig is dat zij dit moeten doen……het is misschien werk voor de mannen…..maar die kunnen toch ook andere werkjes doen, inplaats van het vuil opruimen dat andere achteloos uit hun ramen smijten!
  Misschien moeten we papieren zakken bij de stranden gaan uitdelen…zodat men hun afval daar in kan deponeren…..zou dit de uitkomst zijn?

 16. goedwerk Bea ga zo door laat je niet intimideren door grote smurf

 17. Beste Minister Hakim en Minister Constancia
  In mijn ogen is er alleenmaar een oplossing en die leg ik u voor in stappen:
  – Undercover patroullies sturen naar gebieden waar er vaak wordt vervuild en gedumpt.
  – Geef alle milieuorganizaties ook bevoegheid om mensen aan te houden tot dat de politie of SKS op lokatie is.
  – Mensen die worden betrapt mogen meteen hun auto inleveren en worden geregistreerd.
  – Tegen betaling van een boete van 3000 gulden en de opruiming van het vervuilde gebied, mogen zij hun auto terug krijgen.
  – Mensen die niet voldoen aan bovenstaande voorwaarde voor teruglevering van hun auto binnen 3 maanden, zijn hun auto voorgoed kwijt. Die kan gerecycled worden in onderdelen en als schroot bij Antilliaan Scrap.
  – Mensen die voor een tweede keer betrapt worden op het storten van afval mogen meteen hun auto inleveren en zijn die voorgoed kwijt. Gevangennis straf van 1 maand.

  Doe dit met 4 mensen, zet ze met hun kop in alle kranten en dan zul je zien dat het nooit meer gebeurd.

  Je kan mensen een boodschap en educatie mee geven, maar er is een selecte groep die gewoon niet te beinvloeden is met kennis, die moet je hard aanpakken waar het ze het meest pijn doet, in hun portemonee.

  PD: Meneer Hakim, “Don’t kill the messenger”, het is aan de regering om maatregelen te nemen tegen vervuil praktijken. Als alles in orde is dan zullen dit soort Facebook paginas niet nodig zijn om bepaalde praktijken aan de kaak te stellen.

  Op het gooien van afval op straat staat een boete van 100 gulden, en 150 als je weigert het meteen zelf op te ruimen. Kunt u mij vertellen hoeveel mensen dit jaar daarvoor beboet zijn?.

  Laat de SKS op de openbare stranden checken op afval dumpen, bij de eerste plastic beker die het water in waait, meteen boete. Zult u zien dat de stranden heel snel stukken aantrekelijker worden voor het toerisme.
  Timo Brouwer
  Green Force

 18. censuur

 19. Vermoedelijk zijn de ramen van de auto van Hakim zo goed geblindeerd dat hij nog nooit iets van het afval heeft gezien.
  Misschien moeten we hem even helpen door gewoon een foto van de straat voor ons huis te maken, zal al meer dan genoeg leuke plaatjes opleveren.

 20. @Stacey, ik stel voor dat je een uittreksel van je onderzoek publiceert op versgeperst, of anders als reactie onder dit artikel!

 21. Hakim wil eigenlijk hetzelfde als wij dan De Isla uit de lucht.

 22. Misschien kan de 30 mil die elke maand opgaat aan tonnen, openbare toileten om de 10 meter en bewaking bij de Nieuwe Haven om een handjevol mensen over het asfalt te laten fietsen en lopen, gebruikt worden om 1. al dat vuil op te ruimen en een bewustwordingcampagne te financieren.
  Ik ga de pagina ook liken, dat is een manier om aandacht te vragen voor Korsou Sushou

 23. Goed zo Bea, recht die rug! VERVUILING is slecht voor het toerisme. En bovendien slecht voor de volksgezondheid. Jouw facebookpagina beoogt daar verandering in te brengen door bewustwording. Zeg maar dat je bereid bent van elke plek een nieuwe foto te maken, nadat er is opgeruimd. Op die manier help je het toerisme!

 24. Ik heb afgelopen half jaar een uitgebreid onderzoek gedaan naar zwerfafval op Curacao. Uit mijn onderzoek blijkt dat er in zekere zin wel een ‘oplossing’ kan zijn voor het vervuilingsgedrag waargenomen op Curacao. Het onderzoek was in opdracht voor mijn afronden van mijn Master Sociale en Organisatie Psychology te Leiden. Geinteresseerden kunnen contact opnemen en de resultaten bekijken. Misschien kan mijn onderziek bijdragen aan een toekomstige interventie ter bestrijding van de zwerfafval problematiek op Curacao.

  Gr. Stacey Mac Donald
  MSc. Social & Organizational Psychology
  stacey.macdonald@gmail.com

 25. Bea, toon ballen en laat je niet door deze leugenaars inpakken.

 26. Mensen, wel even verder lezen dan je neus lang is. Hakim ziet blijkbaar wel in dat er iets moet gebeuren en wil samen werken om iets op poten te zetten. Prima dus, wel jammer dat de regering niet eerst zelf het initiatief neemt.
  De gedachte van Hakim dat de pagina het tourisme zou kunnen schaden getuigt in ieder geval wel van het inzicht van hem dat deze sector belangrijk is voor ons eiland!
  Het verzoek de pagina uit de lucht te halen gaat uiteraard te ver, ik ga de pagina ook ‘liken’ zodat zoveel mogelijk mensen zien wat er aan de hand is. Misschien dat er daardoor meer bewustzijn ontstaat over hoe mooi ons eiland eigenlijk wel niet is en dat we dit zo moeten houden. Het begint inderdaad bij de opvoeding. Geef het goede voorbeeld.

 27. Bravo, bravo Bea! De waarheid boven tafel! Nog maar goed, dat je geen foto’s van wat zich binnen de schedel van sommigen bevindt, op de site gezet hebt 🙂

 28. precies de reactie die je van dit soort bestuurders kan verwachten.
  Hakim en zijn hele MFK partij zijn zo corrupt als het maar kan.
  MFK staat voor MaFfia Korsou….
  Bea ga door om dit soort zaken aan de kaak te stellen.
  onze regering wil alleen maar de andere kant op kijken.
  want in hun woonwijken is het allemaal keurig opgeruimd, maar de rest van het volk mag op een vuilnisbelt wonen.
  Het volk is trouwens wel schuldig aan de vervuiling.
  ze zijn zo trots op hun land dat ze gewoon het vuilnis neer gooien waar het hun uitkomt.
  Alleen door opvoeding kan dit veranderen…

 29. heeft ie het over schottte?

 30. Misschien kan elke foto van Bea geadopteerd worden door iemand die regelmatig kijkt of het al is opgelost/opgeruimd en het hier op de faceboeksite meldt. Mooie dossiervorming ook m.b.t. de laksheid van het bedrijf van Hakim

 31. Hakim wil zijn kop in het zand steken, we weten van niets en we zien het niet…..Welkom op ontkennend Curacao.

 32. Te triest voor woorden!

 33. Het frappante vind ik dat juist Hakim zijn schoonmaak bedrijf het contract heeft om alle baaien van Curacao schoon te houden of ze schoon zijn laat ik maar voor wat het is

 34. Bea, ik vind het fantastisch, laat je niet de mond snoeren. Go Bea go.

 35. Ik wil Hakim uit de lucht.

 36. VERWIJDEREN??? HET LEF!! WERK ERAAN!! Ik erger mezelf al jaren eraan wat voor viezigheid er rond het eiland ligt.. naast waar nu Sambil komt.. ligt eral meer dan een jaar gewoon. Niemand die er wat van zegt, niemand die er wat aan doet..

  #ik schaam me echt af en toe..-_-“