• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Statenvoorzitter Ivar Asjes is erg tevreden dat ondanks tegenslagen en vertragingen, het gratis onderwijs op Curaçao een feit is. Dat zegt de Statenvoorzitter in het kader van de Internationale Dag van Alfabetisme, dat afgelopen zaterdag werd gevierd.

 
“Door middel van gratis onderwijs zullen alle kinderen en jongeren van Curaçao gelijke kansen hebben om te leren lezen en schrijven, studeren en zich te ontwikkelen, zonder dat de financiële situatie van hun ouders hen daarin hindert”, aldus Asjes.

Dag van Alfabetisme
Afgelopen zaterdag werd weer de Internationale Dag van Alfabetisme gevierd, dit jaar was het thema Alfabetisme en Vrede. De Verenigde Naties heeft deze dag in 1965 uitgeroepen en de wereld viert al meer dan 45 jaar het grote belang van alfabetisering.

Noodzaak
“Alfabetisering is een humane noodzaak waar iedereen recht op heeft, iets dat 60 jaar geleden is erkend door de Verenigde Naties”, zegt Asjes. “Alfabetisering helpt armoede uit te bannen, kindersterfte terug te dringen, helpt bij familieplanning, zorgt voor gelijkheid, bevordert respect tussen mensen en leidt tot duurzame ontwikkeling, vrede en democratie.”

20 reacties op “‘Gelijke kansen door gratis onderwijs’”

 1. Hoor Jasjes eens praten over gelijke kansen. Daar wilde hij niets van weten toen hij buiten alle sollicitatieprocedures om een directeurschap als politiek pastechi aangeboden kreeg.

  En de Staten mogen niet meer vergaderen omdat (MFK-er) Pik Pisas zijn two minutes of fame wilde hebben en met een verzonnen omkoping op de proppen kwam. Tegelijkertijd mag van Jasjes de regering rustig doorregeren, ondanks dat Jamaloodin verdachte is in de grote Bientu zaak van zijn broer.

 2. @Philipe, als Artikel 2:41 ook voor een statenvoorZITter geldt dan lijkt het me dat NarcistAsjes bij deze gearresteerd kan worden.

 3. Gaat dan de nieuwe rekenmethode Jamaloodin-Schotte ingevoerd worden?

 4. Hoewel ik geen jurist ben, kwam ik artikel 2.41 tegen in een wetstekst. Geen idee of ik de laatste versie van deze wet heb, maar als deze wet nog geldt dan biedt het wellicht mogelijkheden.
  Niet voor niets wordt het belemmeren van de democratie in ons hoogste college (de Staten) bestraft met de hoogste straf die we kennen. Hoewel de wetgever natuurlijk de vorm van obstructie die Asjes pleegt niet kon bedenken, is het effect hetzelfde.  Asjes wil de meerderheid van het parlement niet vrij laten vergaderen omdat hij dan als voorzitter en Thode als vice voorzitter wordt afgezet. Asjes beroept zich dan op het reglement, maar “vergeet” gemakshalve dat een reglement nu ook door de meerderheid kan worden veranderd.  Dus ook die optie blokkeert Asjes en daarmee verhindert hij leden van de Staten om “vrij en onbelemmerd hun plicht te vervullen”. Hij doet dan wel niet met geweld of [directe] bedreiging, maar het lijkt me als leek met gezond verstand dat hij volgens dit artikel strafbaar is. Laten we het maar aan de rechter voorleggen. Ik denk dat een gevangenissstraf van 30 jaar wel genoeg kan zijn om volgende democratie-verkrachters een paar jaar rustig te houden.

  ” Artikel 2:41 Hij die door geweld of bedreiging met geweld een vergadering van de Staten of van hun krachtens het reglement van orde gevormde of benoemde commissies
  uiteenjaagt of tot het nemen of niet nemen van enig besluit dwingt of een lid, een minister of een staatssecretaris uit die vergadering verwijdert of opzettelijk verhindert die bij te wonen of daarin vrij en onbelemmerd zijn plicht te vervullen, wordt gestraft met levenslange gevangenisstraf of tijdelijke van ten hoogste dertig jaren of geldboete van de vijfde categorie. “

 5. Aldus Dhr Asjes is 60 jaar geleden door de Verenigde Naties het recht op alfabetisering erkend. Inmiddels zijn we echter 60 jaar verder en dient het onderwijs aan veel hogere normen te voldoen ! En zou het dus veel logischer zijn nu niet te pleiten voor gratis onderwijs, maar toegankelijk onderwijs met kansen om een goede vervolgopleiding te volgen. Iets wat helaas met een papiaments talige school, met alle respect voor de taal, nog niet mogelijk is, zie bijgaand artikel ! http://www.knipselkrantcuracao.com/2012/08/maatschappelijke-armoede-diepgaand-fenomeen/

 6. oops ik ben verwijderd

 7. @Marcia Ik reed gisteren over de brug langs zo’n bord en de gedachte kwam in mij om een Hitler snorretje onder zijn neus te tekenen.

 8. De man is werkelijk verre van normaal.
  Als je de PS borden ziet met het hoofd van Asjes bekruipt je al een gevoel
  van opperste misselijkheid.
  Quel monstre.

 9. als je 2 kinderen hebt ben je al bijn 10 NAF kwijt aan het vervoer.
  dat is ruim 200 NAF per week.
  als je een laag salaris hebt, dan is dat niet te doen.
  daar moet toch ook iets op gevonden gaan worden…..
  want als kinderen wegens geld gebrek hierdoor niet naar school gaan is dat een groot probleem.
  Asjes met zijn gelijke kansen, hij kan dat echt zelf niet geloven….

 10. Gratis onderwijs is volgens mij niet eens zo’n slecht plan, maar natuurlijk moet de financiering wel goed geregeld zijn en moet er een totaalpakket komen waarbij ook ieder kind naar school kan en naar school gaat. Alle belemmeringen moeten dus worden opgeheven en een zekere mate van dwang kan ook geen kwaad.

  Verder vind ik het gratis maken van alle bussen, ook de kleine busjes een goed idee, het geeft mensen meer mogelijkheden en alhoewel ik er weinig verstand van heb kan het ook weer geen vermogen hoeven kosten lijkt mij.

  Gratis busjes kan betaald worden door eenvoudig de wegenbelasting te verdubbelen, hierdoor worden ook alle mensen die nu maandelijks kromliggen voor hun auto, gepushed om met de bus te gaan. Scheelt vast een hoop in het maandelijkse budget!

 11. Lekker makkelijk denken te scoren over de ruggen van de kinderen.
  HET IS NOG HELEMAAL NIET GEREGELD!!!!
  Wat een notoire leugenaars!!

  Ga eerst je geroofde geld maar eens aan Selikor terugbetalen.

 12. @Smile! inderdaad. Nu moeten de kinderen nog gewoon met een busje naar school en hier iedere dag normaal tarief voor betalen, zoals ieder ander die met de bus gaat.

  Laatst had ik het er nog over met een jongen uit de buurt. Ik verbaasde mij dat er geen speciaal tarief is voor scholieren.

 13. En kunnen kinderen GRATIS met de bus(jes) mee naar school toe en terug of moeten de ouders dat wel betalen, zoals ik denk ?

 14. Gratis onderwijs is nog helemaal niet geregeld. Er is geld gepikt uit een overheidsNV, maar structureel niks geregeld. Wat een sukkels bij de PS. Kunnen werkelijk niets goed regelen.
  Normaal leg je dit vast in beleid, dan begroting, dan invoeren. Het meest trieste is dat de mensen die toch al een vergoeding kregen nu nog steeds met lege handen staan.

 15. Leren rekenen zou ook mooi zijn voor de proleet Asjes (60 jaar geleden = dus 47 jaar geleden).

  Daarbij hoeft alfabetisering niet voor vooruitgang te zorgen zoals dat figuur Asjes zelf elke keer weer laat zien.

 16. Alleen vergeet Asjes erbij te vermelden dat het totaal onnodig was !
  Hij vergeet ook te melden dat de financiering niet wordt geaccepteerd door het CFT.
  Hij vergeet er ook bij te vermelden dat het momenteel een complete chaos is v.w.b. de invoering van gratis onderwijs.

  Goed gedaan jochie………!

 17. In welk opzicht is er iets verandert voor ouders, die moeite hadden om het schoolgeld op te hoesten? Worden de schoolkleren nu ook betaald uit deze nieuwe pot? Krijgen de kinderen die ‘s ochtends een lege maag hebben nu een ontbijtje uit deze pot? Helaas moeten we al deze vragen negatief beantwoorden meneer de Ivar de Huichelaar.

 18. kan hij mij dan ook vertellen hoe hij dit allemaal gaat financieren.
  Het onderwijs was al gratis voor mensen met een lager inkomen dan 3000NAF per maand.
  Men kan namelijk subsidies aanvragen voor deze kinderen.
  Maar nu kunnen de kinderen van rijke ouders (zoals hij zelf) ook gratis onderwijs genieten.

  Heeft hij ook een plan om het onderwijs te verbeteren?
  Heeft hij ook een plan om de scholen op te knappen?
  Heeft hij daar geld voor gereserveerd?

  Ik dacht van niet, want deze Asjes kan niets fatsoenlijk doen.
  Door het bedrijfsleven is hij al jaren geleden uitgekotst, alleen in de politiek bij een corrupte partij als de PS kon hij nog een baantje veroveren.

 19. Kinderen hebben niet perse recht op gratis onderwijs. Kinderen hebben recht op GOED onderwijs. Het onderwijssysteem wordt al jaren zo uitgehold dat er nauwelijks wat van over is.

  Waar zijn al die vele miljoenen die Nederland in het onderwijs heeft gepompt gebleven? In Curaçao heeft onderwijs in de politiek altijd een ondergeschikte rol gespeeld, er gaat meer geld naar Mix grill en de dagelijkse nummertjes dan naar hun eigen kinderen.

  Ouders die het kunnen betalen zullen de kinderen naar een prive school sturen, zodat hun kinderen wel goed voorbereid worden op hun toekomst. Hoezo gelijke kansen voor iedereen?

  Nederland…. laat Curaçao los en gooi geen geld meer in deze ondankbare bodemloze put.

 20. Die kinderen worden meteen in verwarring gebracht, zodra ze de waarheid over democratie geleerd zal worden en dan daarnaast wat Asjes van democratie vindt. Dat schiet niet op.