• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het plan om gratis onderwijs te financieren vanuit overheids-nv Refineria di Kòrsou, begint steeds meer vorm te krijgen. Minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies stelt echter dat een lening vanuit een overheids-nv geen verantwoorde basis is voor de financiering van het gratis onderwijs.

“Het Cft constateert in zijn laatste halfjaarrapportage terecht dat zowel op Curaçao als op Sint Maarten, de neiging toeneemt om gelden buiten de begroting aan te trekken en tot besteding te brengen”, antwoordt Spies Kamervragen van Kamerlid André Bosman (VVD).

Uitgehold
Ook al behoort de raffinaderij volgens Spies niet tot de overheids-nv’s die in de gevarenzone zitten, bestaat wel het risico dat door een lening ook gezonde nv’s worden uitgehold. “Op deze wijze zal het voor de uitoefening van de landstaken benodigde vermogen tenminste bedreigd worden en/of (op termijn) snel afnemen.”

Geen informatie
Bosman wil van Spies weten of het klopt dat Curaçao 17.258.610 gulden beschikbaar stelt via een voorschot op toekomstige dividenduitkering van een overheids-nv. Spies geeft echter aan dat het College financieel toezicht (Cft) de overheid drie keer heeft gevraagd hen van informatie te voorzien, maar dit tot nu toe niet is gebeurd.

In strijd
Spies stelt dat uit de media wel degelijk blijkt dat gratis onderwijs gefinancierd wordt door een voorschot. “Dit maakt dat in dat geval gesproken kan worden van een lening door de nv aan de overheid. Curaçao zou in dat geval niet alleen gehandeld hebben in strijd met de Rijkswet en de aanwijzing, maar ook in strijd met de eigen Staatsregeling en de Landsverordening Comptabiliteitsvoorschriften.”

[scribd id=105479234 key=key-1m9qx9sr5fi6qpybp79g mode=scroll]

2 reacties op “‘Lening RdK geen verantwoorde basis gratis onderwijs’”

  1. Zeker voor overheidsfiguren en Statenleden van de (vertrekkende) coalitie is het nuttig om niet alleen te kunnen lezen en schrijven, maar ook een basiskennis te hebben over geldzaken. De OECD kan daarin helpen. Ze hebben testen die we ministers kunnen laten afleggen. Denk dat Jamaloodin en Schotte zullen zakken. Constancia zal het niet snappen.

    “Questionnaire and guidance note The OECD/INFE financial literacy measurement pilot tested a questionnaire developed to measure financial literacy around the world. This questionnaire has now been finalised, and is available for use by public authorities and other interested bodies to collect data that will enable countries to gather baseline information on levels of financial literacy, measure financial literacy within their country and undertake comparisons with other countries.“

  2. Nederland stond erbij en keek ernaar. “In strijd met de Rijkswet en de aanwijzing, maar ook in strijd met de eigen Staatsregeling en de Landsverordening Comptabiliteitsvoorschriften.” Wiels lacht zich rot….