• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Arthur Donker zijn mening over de toestand van de olieramp bij Jan Kok.

 
We hadden een olievlek nodig om onze ogen open te maken en om ons te doen realiseren, dat het de raffinadrij absoluut niks kan schelen wat er met onze klip gebeurt en dat het puur gaat om geld en macht. Vooral nu tijdens de verkiezingen weten ze precies bij wie ze moeten zijn en waar ze de gouvernementsmachine moeten smeren zodat de schuldvraag elders geplaatst wordt en men de andere kant uitkijkt.

Maar de schade is te groot en valt op en de fotos zijn de hele wereld rondgegaan en hebben ze op de koop toe een grote ontploffing in één van hun raffinaderijen in Venezuela met 40 doden en honderd gewonden. We hebben allemaal de fotos gezien, die naar buiten zijn gesmokkeld, van de lijken die in de achterbak van een pick-up boven op mekaar lagen wat gelijk herinneringen naar boven brachten van foto’s van de concentratiekampen in Duitsland, mensen die als dode beesten vervoerd werden.

De vlammen in die plant waren nog niet eens gedoofd of er was een oilspill bij ons die drie dagen lang gaande was voordat onze actieve regering wakker werdt. Drie dagen lang hebben de buurbewoners iedereen gebeld en gewaarschuwd dat het gaande was en iedereen was óf niet thuis óf was nog zijn Happy Hour roes aan het uitslapen.

Minister Constancia werdt pas wakker toen de NOS haar belde om te vragen wat er aan de hand was op Jan Kok.
Het gevolg was een ramp waar we nog steeds niet de omvang van kunnen vatten, wat één van de mooiste plekken op Curaçao totaal heeft verwoest. Men realiseerde zich de verwoesting pas toen de foto’s in de sociale media verschenen en mensen de besmeurde flamigos en de krabben te zien kregen.

De raffinaderij stuurde zondag toen een truck met een paar mannetjes en een loader om de boel op te ruimen en verschenen daarna ook fotos van de Kustwacht en prachtige luchtfoto’s van Bea Moedt waarop duidelijk te zien was dat de olie zo van Bullenbaai naar Jan Kok dreef.

De verbinding van de zee naar de zoutpannen is misschien drie meter breed als men tijdig daar een oilspill boom had neergelegd was het probleem opgelost maar vanwege de laksheid en niet bereikbaar zijn van de keyplayers in het week-end stroomde de olie zó de zoutpannen in. Gelijk stond er in de krant een excuus van de raffinadrij, dat het om een menselijk fout ging dat iemand een kraan open had laten staan en dat ze alle verantoowrdelijkheid op zich zouden nemen.

Toen kwam Monumentenzorg die zei juridische stappen te overwegen, gezien het feit dat er een historisch stukje Curaçao voor decennia verwoest is. Gelijk draaide de raffinaderij om en ging over op ‘damage control’ en stuurden ze hun spreekbuis Kennteh Gijsbertha de straat op om alles tegen te spreken om zo onder die waarschijnlijk miljoenenclaim van Monumentenzorg te ontkomen.

Deze man durft te vertellen, ondanks hun eerder uitgegeven excuus, dat waarschijnlijk de olie niet van de Bullenbaai kwam en dat daar onderzoek naar gedaan moet worden, dat het waarschijnlijk om een ‘mystery spill’ ging, dat het uitgezocht moest worden, dat de foto’s van de besmeurde flamingo’s gefotoshopped zijn en dat de SMOC alleen maar de raffinadrij zwart wil maken. In mijn ogen heet dit landverraad en zou je doodgeschoten moeten worden door een peleton op het Brionplein!

Persoonlijk vind ik dat een belediging voor de grote groep vrijwilligers onder leiding van mensen als Ryan de Jong en dokter Does, de grote groep van Selikor (niet de Isla) die een weekend lang daar de boel hebben geprobeerd op te ruimen en de beesten probeerden te redden.

Vorig jaar hebben we ook allemaal die foto’s van Bea Moedt gezien van olie die uit de haven liep en van de vervuilde stranden van de hotels, toen zei diezelfde Gijsbertha ook dat de olie niet van de raffinaderij kwam en ook de dag dat er 6000 schoolkinderen naar huis gestuurd werden vanwege de stank van de isla, toen zei meneer Gijsbertha ook doodleuk dat de stank niet van de raffinaderij kwam.

Wiens brood men eet wiens taal men spreekt, natuurlijk moet hij de Isla verdedigen want anders is hij zijn vette salaris en alle leuke bijkomstigheden die erbij horen kwijt, al gaat het ten koste van zijn eigen eiland en de toekomst van zijn eigen kinderen en kleinkinderen. En dit is iemand die jarenlang op zijn borst durft te kloppen dat hij een echte Curaçaoënaar is.

Vaderlandsliefde is niet alleen maar zeggen dat je een Curaçaoënaar bent maar ook op komt voor je eiland en wie doen dat? Ja, de politici als ze hun foto’s in de krant kunnen krijgen dat ze zogenaamd goed bezig zijn!!! De zogenaamde Curaçaoënaar die omgekocht is door multinationals die zijn eiland laat verwoesten zodat hij er zelf beter van wordt, zien we vooral in de politiek deze dagen, opeens heeft iedereen meer vaderlandsliefde dan de paus katholiek is.

Triest, diep triest wat daar op Jan Kok is gebeurd wat niet had gehoeven maar wat door de laksheid van de Curaçaoënaar en het gedogenbeleid van onze regeerders tegenover de raffinaderij wel is gebeurd. En wij voor de volgende decennia zullen moeten geloven.

10 reacties op “Ingezonden: Landverraad”

 1. @Arthur

  Men weet het wel maar je mond opentrekken kost je je pastechi’s en andere voordeeltjes.
  Zo is een groot deel van de mensheid, Kijk vooral naar alle Afrikaanse en Zd Amerikaanse landen zelfde laken en pak.

 2. @ Sander helemaal mee eens !!!!!

 3. @Tuna en alle regeerders

  Uitvaagsel in de trant van Gijsberha en anderen zullen alleen altijd voor eigen portemonee hun leugens verklaren. Dit zijn mensen zonder principes die hun eigen moeder nog zouden verkopen om er beter van te worden.

  Vanochtend mijn hokje in Montana rood gemaakt er waren best veel mensen die nieuwe partijen waaronder de Pais ondersteunden.
  Ik denk dat het boeventuig in de Forti wel eens lelijk op hun bek kunnen vallen. Ik heb er alle vertrouwen in. Ze zullen nu moeten redden wat er te redden valt en zullen zich moeten verantwoorden. We zullen het allemaal meemaken op korte termijn.

 4. Makayu: je hebt volkomen gelijk van de week zei iemand ook dat ik maar naar mijn land terug moest en men mij tot “persona non grata’ moesten verklaren niet wetende dat mijn familie al 5 generaties hier zitten en mijn vader voor zijn inzet voor het wel en wee van het eiland meer onderscheidingne heeft gehad dan welk ander Curacaoenaar OOIT!!!
  En ik zet mij in voor MIJN KLIP en moet ik van het eiland af alleen OMDAT IK VAN CURACAO hou en de rottigheid laat zien om mensen hun ogen open te maken! Dat mag hier niet want hier vegen we alles onder de vloerkleed omdat we WETEN DAT WE FOUT BEZIG ZIJN MAAR HET NIET DURVEN TE ACCEPTEREN!

 5. Pijnlijke spijker op zijn kop! Niet alleen Curacaoenaars zouden hun eigen eiland tegen betaling niet mogen verraden, ook zouden onze bestuurders veel harder bovenop deze grootse vervuiling moeten optreden. Maar dat gebeurt somehow maar niet……..

  SMOC is de enige die zich al jarenlang belangeloos inzet tegen vervuiling van veel grotere omvang van de raffinaderij ten behoeve van de bewoners en ons milieu, maar vindt juist de overheid tegenover zich, nog steeds een ongehoord schandaal.

  Wel veel hulde voor dierenarts Doest en vele vrijwillers die doen wat ze kunnen met dit schandaal.

 6. Goed analyse !!!!
  MAAR hoe krijgen we het nu eindelijk in de koppen van de “zogenaamde YU’s” die de makamba’s en alle andere niet -locals nog steeds verrot schelden, zwaar intimideren, bedreigen en zeggen dat ze maar moeten oprotten als de “stijl van de YU’s” hen niet bevalt???
  Onder invloed van gevaarlijke volksmenners en demagogen als Wiels, Monk, Asjes, Wilsoe etc denkt de YU (wie dat ook ik moge zijn want zij die zich de status YU toeeïgenen zijn pas de 4e generatie bewoners van Korsou !!!) alles voor het zeggen te hebben!!! Minderwaardigheidscomplexen, verheerlijking en godsdienst verdwazing is hun motto !!!
  Stem met verstand en doorzie de TRICS van huidige regering (MFK/PS/MAN) !!!!
  LAAT JE NIET OMKOPEN denk aan je kinderen die nog jaren aan JOUW KEUZE zijn gebonden !!!!

 7. Sluiten de raffinaderij!

 8. De parij MAN wordt gesteunt door de Isla,
  dus de stemmen van het personeel en familie zullen altijd naar de partij MAN gaan.
  Cooper en Gijsbertha, zijn hiervan het levende bewijs.
  deze mensen hebben geen belang bij Curacao, maar bij hun eigen portemonee.
  het land zullen ze vergiftigd en in haat achterlaten.
  De MAN wekt samen met PS en MFK, dit zijn de gebroeders van het kwaad.
  geef het volk/stemvee een beetje (spaarlamje en een stukje asvalt), zelf zullen ze zich giga salarissen en reisjes en pastechis toe eigenen.
  Dat het volk dit niet ziet is te begrijpen, want dit volk wordt al jaren dom gehouden.
  Papiamentstalig onderwijs sluit de mensen af van een fatsoenlijke kijk op de wereld.
  Op internet kunnen deze mensen nooit fatsoenlijk terecht en zullen dus afgesloten blijven van de wereld.
  En dat is het doel van deze bestuurders.
  ook literatuur en studie boeken zijn bijna niet te vinden is het papiaments.
  dus dom zullen en moeten ze blijven van deze bstuurders:

  PS/MAN/MFK Bedankt voor al jullie leugens en bedrog, maar nu BAI KAS

 9. Als het Shell was die het hier had geflikt, dan stapten we direct uit het koninkrijk.
  Nu we onze ziel aan Chavez c.s. hebben verkocht slikken we alles van deze kolonisator.
  Dit is war we willen.. onafhankelijk van Nederland en goede banden in de regio, want daar moeten we het van hebben… Die snappen ons toch?

 10. Geheel mee eens met het stuk van A Donker, Curacaoenaars zijn Curacoaenaars als het ze uitkomt, dat wordt steeds meer duidelijk.
  Kenneth Gijsbertha is een waardeloos en zileig persoon die met de geldwind meedraait, want daar gaat het om. Wat een onvoorstelbare draaikont. !!

  Kenneth Gijsbertha zit in de MAN, moet ik nog meer zeggen over corruptie en de andere leden van deze in elkaar, en uit elkaar vallende partij waar zelfs de oprichters niets meer mee te maken willen hebben?? ( Don Maritina)

  Voor wie is deze partij eigenlijk, voor de bevolking of voor de vriendjes?? Ik weet het wel.