CURAÇAO – Minister van Koninkrijksrelaties Liesbeth Spies is aan de tand gevoeld over het schorsen van de Statenvergaderingen door Statenvoozitter Ivar Asjes. “Het voor onbepaalde tijd opschorten van Statenvergaderingen is in strijd met het Reglement van Orde van de Staten van Curaçao”, geeft Spies aan.

De Kamervragen kwamen van Kamerlid Bas Jan van Bochove (CDA). Spies geeft in eerste instantie aan dat in de media bekend werd dat Asjes de vergaderingen wilde schorsen, maar hij dit later ontkende. “Feit is wel dat er tot nu toe geen plenaire vergaderingen zijn geweest en deze zijn voor de komende weken ook niet uitgeschreven”, concludeert Spies.

Onwenselijke situatie
“Het besluit van de voorzitter van de Staten kan er toe leiden dat de Staten tot aan de verkiezingen niet meer bijeenkomen”, antwoordt Spies op de vraag of de democratie in het geding is. “In dat geval zijn de Staten ook niet in de gelegenheid eventuele begrotingswijzigingen vast te stellen naar aanleiding van de aanwijzing van de Koninkrijksregering. Bovendien zou het betekenen dat de Staten tevens hun controlerende functie ten opzichte van de regering verliezen. Het behoeft geen betoog dat dit uit democratisch oogpunt een zorgelijke en onwenselijke situatie is.”

Gouverneur
Ondanks de zorgen, wil Spies eerst de beslissing van de Gouverneur afwachten. “De Gouverneur van Curaçao heeft de heren Grüning en Koeijers om een advies verzocht, alvorens hij besluit over het verzoek van de twaalf Statenleden om een interim-kabinet samen te stellen. Het is primair aan het land Curaçao om de ‘impasse tussen bestuur en parlement’ te doorbreken. Nederland wacht de ontwikkelingen af.”

[scribd id=105245093 key=key-280bsb1y6o13fvdyay1k mode=scroll]

25 reacties op “Kamervragen over uitblijven Statenvergaderingen”

 1. @henkie, goed gezien zo gaat het en zo wil de politiek hier en in NL het kennelijk ook.
  Als dezelfde figuren worden herkozen, dan wordt het onvermijdelijk.

  Er ligt nu al een initiatief wetsvoorstel bij de Raad van State om toelating tot NL vanuit Curacao te beperken. Op dit moment is NL daar misschien net wel/ net niet aan toe. Maar op het moment dat het hier echt uit de hand loopt en NL de dreiging voelt van een golf Curacaoenaars, dan denk ik dat die wet snel aangenomen kan worden. De voorbereidingen zijn in NL al getroffen.

 2. Ik ben benieuwd of Koningin Beatrix wel zo blij is met haar lokale vertegenwoordiger Goedgedrag. Hij is natuurlijk door zijn ( niet-) optreden ook een smet op haar blazoen.
  Denk dat hij vervangen gaat worden door iemand van meer statuur en daadkracht.

 3. @ Erich, vanuit Nederland verklaar je het volgende: PUEBLO SOBERANO for all curacao.Ta basta awo ku boso habuzunan bon !.we willen vrij zijn van Nederland.Groetjes.
  Je vind het toch niet verwonderlijk dat dit echt grappig overkomt ? Wat doe jij daar dan en al die andere sympathysanten van onze dorpsidioot Wiels ?

 4. GOUDEN KANS,

  alle statenleden en regering op 1 plaats, en een grote groep militairen om het statengebouw

  moet ik nog meer zeggen.

 5. duh,

  heeft niemand nog niet door, nederland heeft zijn handen van het Land Curacao afgetrokken.
  we krijgen steeds te horen we moeten het zelf doen.
  en wat doet nederland?
  hevelt defensie over richting St maarten
  financiert Aruba met alles en nog wat.
  bouwt een steunpunt voor de Kustwacht op Bonaire.
  vergroot de landingsbaan op Bonaire.

  conclusie ze bouwen alles af, wat we nu nog hebben is het paspoort zodat de goede mensen kunnen vluchten richting Nederland.
  Dat moeten we op tijd doen, anders zijn we net als de achter gebleven Surinamers straks verplicht om een visa aan te vragen.

 6. Het verhaal van Spies, gecombineerd met de aankondiging dat de Gouverneur niet de Staten gaat openen, maar dat Shotte dat doet. Nota bene : op eigen verzoek. Een hele vreemde en verontrustende zaak
  Hieruit mag je concluderen dat deze regering, die ook demissionair, gewoon doorregeert, geen enkel belang heeft bij (eerlijke) verkiezingen. De Gouverneur is kennelijk geïntimideerd , danwel bedreigd.
  Het zou me niets verbazen als er helemaal geen verkiezingen worden gehouden in oktober 2012 , maar dat deze zittende club gewoon verdergaat met een minderheid. Who cares ? De Gouverneur in ieder geval niet.

 7. De zich YU di Korosu noemende (en die weet nog steeds niet dat ze pas de 4e generatie inwoners zijn op dit eiland dus waar praten ze over….) laat zich als een blinde struisvogel leiden door demagogen als Wiels en compadres. De andere helft YU loopt te geilen achter MFK met haar lampjes en feesten en loze beloftes!!!
  DE grote groep op Korsou die WEL zich wil inzetten voor een beter Korsou schrijft zich het apelazerus in een vicieuze cirkel op FaceBook !!!
  De straat op gaan zit niet “in het bloed” van de inwoners en er wordt APATHISCH gekeken en afgewacht totdat de problemen vanzelf overwaaien of wegdrijven (zoals ISLA/PdVSA had gehoopt met haar oil-spill).
  Als “Nos mes Por” ooit gestalte moet krijgen zal het van deze laatste groep moeten komen maar wel met een actie naar de barios om elk nog te vinden normaal denkend mens te betrekken in een nieuwe mindset voor een leefbaar KORSOU !!!

 8. Gebleken is dat goede relaties in het koninkrijk, altijd winst oplevert voor iedereen. Doordat de huidige regering heeft gemeend de keuze van het merendeel van de bevolking willens en wetens te negeren, namelijk, als autonoom (Curacao) land binnen het koninkrijk te willen blijven, hebben zich problemen op problemen opgestapeld. Het parlement is monddood gemaakt, de democratie is op sterven na dood. Ik ben er echter van overtuigd dat de bevolking op 19 oktober as duidelijk maakt wat zij werkelijk willen. Ane Marten de Vries, kandidaat lijst nr 6 PNP

 9. Zou het echt zo zijn dat de echte yu di korsow net als wiels en asjes een fascist is ? Of is het alleen maar het stelletje criminelen wat achter de PS club aanloopt. Je zou het wel gaan denken als alle onzin leest die ze uikramen. Nu mag opnieuw nederland het weer oplossen. Zelf doen jullie niets. Waarom starten jullie zelf geen opstand tegen deze bandieten ?

 10. Advies richting Randy: Neem Nederlandse lessen voordat je nog een keer onzin plaatst.

 11. Advies richting min Spies blijf ver weg dit is interne zak van Curacao.bemoei met zaken in Nederland jullie heb genoeg problem daar zelf laat PAR jij niet misbruik.trouwens volgende week ben je uit de regering daar moet zorgen maken.

 12. ik weet echt niet wie Makayu en anderen zijn die slecht over Helmien Wiels en onze regering die nu naar huis zijn gestuurd praat of schrijft,maar Het kan echt geen Joe di Korsou zijn of zijn jullie jets black sets?weet wat jullie hier doen met jullie kommentaren oke ! wij weten waar we naar toe willen met onze curacao oke.het zij zo….blijf wel dromen dat het anders wordt ja en over een tijdje zullen jullie wel achter komen.PUEBLO SOBERANO for all curacao.Ta basta awo ku boso habuzunan bon !.we willen vrij zijn van Nederland.Groetjes.stof om over na te denken.

 13. Beste mensen,
  We moeten de realiteit maar onder ogen moeten zien.
  De beslissing om onafhanleijk land te worden op 10-10-2010 was gewoon te vroeg.
  De bevolking noch de politicii waren en zijn er nog niet klaar voor.
  Misschien over 30 jaar.Dan pas kunnen zij anders denken,handelen en nieuwe kansen ontdekken.

 14. @ Makayu. Schelden helpt ook niet. Alleen over financiën en justitie mag Nederland (achteraf) wat zeggen. De rest is de verantwoordelijkheid van Pais Korsow (sinds 10-10-10) Curacao heeft nu de regering die het graag wilde. Het is een autonoom land, binnen het Koninkrijk.
  Groeistuipjes zullen we het maar noemen , in de groei naar een complete dictatuur.

 15. Ik denk dat we dit zelf moeten oplossen…goedschiks of kwaadschiks! The Dutch are capable of sticking their finger in the dike, but not their finger in local politics!!!!

 16. @Makayu, ik ben het met je eens.
  Echter, NL kan relatief weinig doen, vanuit staatkundig standpunt, maar misschien ook vanuit een meer emotioneel standpunt.
  Mocht NL zich hier daadwerkelijk in gaan mengen, dan is een hele grote groep Curaçaoenaars meteen klaar om dit te verklaren als Neo-kolonialisme, Apartheid, Rasicme etc. etc.
  Deze mensen maakt het niet uit dat corruptie en leugens het land van binnenuit uithollen, zolang men een spaarlampje en feestje krijgen, en vooral niets met de makamba te maken hoeft te hebben, is men gelukkig.
  ” l’état c’est le président ” oftewel ieder volk krijgt de leider die het verdient. En een volk wat achter een bewezen crimineel en leugenaar aanloopt verdient helaas niet beter.

  Ik zie het somber in….

 17. Natuurlijk gaat Spies niets doen, zo lang het maar geen geld meer kost, want dat is gewoon over en afgesproken. Curacao mag en moet zijn eigen boontjes doppen, en dat willden we toch??

  We willen toch LAND zijn?? Nou… gefeliciteerd met de behaalde resultaten zou ik zeggen, we doen het geweldig vindt u niet??En dat na slechts 22-23 maanden.

  Is er eigenlijk nog een groep, en ik bedoel dus nadenkende mensen, die het nog wel goed vindt gaan??
  Is er eigenlijk nog een “staatsbedrijf” wat wel goed gaat en niet tot over zijn oren in de ellende zit??
  Onderwijzers, medici, vakbonden, enz enz allemaal op de achterste benen, omdat het zo goed gaat??

  Moet ik nog doorgaan??

 18. @Makayu

  Jij bent precies kwaad!
  Inderdaad het klopt niet deze georkestreerde “meerderheid”!
  Er moet een verplichte aangifte komen en een streng onderzoek tegen de omkopende als tegen de omgekochte partij. Dat is de uitgangspunt en niet de tralala’s op basis van een
  vermoedelijke nep “meerderheid”. Meerderheid dient om te kunnen functioneren karaat zuiver zijn!

 19. @Makayu, ik respekteer elk mens,maar wat u nu doet is weer NL de schuldgeven,ik weet ook wel dar DONNER de schulddige is maar die heeft nu meer tervertelen als onz konigingshuis,maar maak u geen zorgen er komt inderdaat rotzooi maar ik weet niet wanneer,geef antwoord aub!

 20. Ach, wacht maar tot zij maandag hoort hoe (J)asjes haar en NL vandaag in een radio intervieuw belachelijk heeft gemaakt. Sterker haar en NL voor gek heeft gezet onvoorstelbaar. Er iets aan de hand waar de bevolking geen weet van heeft anders had hij dit en de overge. niet durven uitspreken of doen. Ik denk dat de bevolking zich tijdens het openen van het parlementere jaren zich eens massaal moeten laten horen.

 21. Makayu heeft gelijk. We hebben een laffe Spies, een bange Goedgedrag en totaal passieve Statenleden van PAR en PNP die mij enorm teleugesteld hebben door dit alles zo maar te pikken. En daarmee mijn stem verloren hebben, want die gaat van PAR naar PAIS.

  Ik heb een bloedhekel aan Helmin Wiels, maar die zou dit nooit gepikt hebben als hij PAR statenlid was.

 22. @makaku, ik kan niet anders vaststellen dan dat dat laagje beschaving bij jou flinter dun is of eigenlijk niet eens aanwezig. Waar blijft die NOS MES POR ? Bij iedere scheet die jullie dwars zit moeten die gehate makambas ingrijpen om de hete kooltjes voor jullie uit het vuur te halen. Dringt het nog steeds niet tot je door dat die makambas jullie aan je eigen “NOS MES POR” houden, doe dat dan ook dropl.l.

 23. Spies doet het juist goed.

  Curacao wil toch zelf alles oplossen? Ga je gang is de houding. en terecht na alle hulp van het verleden.

  Als je er een rotzooi van maakt moet je zelf in de troep zitten.

  Wacht niet op Nederland om je stoepje schoon te vegen. Te laat!

 24. @Makayu Je moet zelf iets doen. Je bent nu onafhankelijk. 🙂

 25. SCHIJTLUIS SPIES ziet wel dat het NIET KLOPT maar vindt dat de Gouverneur het mag bepalen ???
  MENS toon eens “ballen” jullie laten je weer “inpakken” door de LEUGENS en CHAOStactiek van onze MAFFIOSE regeerders ……
  Stelletje LAFBEKKEN ……DOE eindelijk eens wat aan deze COUPE/STAATSGREEP