• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Minister van Defensie Hans Hillen heeft onlangs een bezoek gebracht aan de Bovenwindse Eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. De bewindsman liet zich daar uitgebreid bijpraten over de Koninklijke Marine, Koninklijke Marechaussee en Kustwacht in het Caribische Gebied.

De Commandant der Zeemacht in het Caribisch Gebied, brigadegeneraal der mariniers Dick Swijgman, vergezelde de minister tijdens zijn bezoek. Op Saba en Sint Eustatius sloot Rijksvertegenwoordiger Wilbert Stolte zich bij de delegatie aan.

Sint Maarten
Op Sint Maarten spraken gouverneur Eugene Holiday en premier Sarah Wescot-Williams hun waardering uit over de toegezegde permanente plaatsing van mariniers op het eiland. Nederland, Curaçao en Aruba kennen reeds een permanente militaire presentie en nu wordt dit ook voor Sint Maarten geregeld. Ook benadrukte Hillen dat hiermee de reactietermijn voor steunverlening aan Sint Eustatius en Saba aanmerkelijk wordt verkort. Komend jaar wordt een vaste staf van zes mariniers geplaatst op het eiland om de praktische voorbereiding te beginnen. In de loop van 2014 moet de gehele eenheid van 26 mariniers volledig operationeel inzetbaar zijn.

Trots
Op een persbijeenkomst op de Hr.Ms. Tromp, het huidige stationsschip van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied, zei Hillen trots te zijn op het werk van de Tromp en de Kustwacht. “De Tromp heeft samen met de Kustwacht in de Cariben geweldig werk geleverd bij de bestrijding van drugscriminaliteit en mensensmokkel. Defensie beschermt onze grenzen, het luchtruim en de wereldzeeën. Terwijl de piraten die de Tromp heeft opgepakt in Nederland voor de rechter staan, is dit schip nu actief in de Cariben. Daarmee onderstreept ze dat de krijgsmacht onze belangen bewaakt, dat ze onze vrijheid, veiligheid en welvaart beschermt. Ook in dit deel van ons Koninkrijk.”

Reddingsdemonstratie
Dinsdag was gezaghebber Jonathan Johnson op Saba gastheer van Hillen. De minister bezocht de orkaannoodhulpoefening, de zogenoemde Hurricane Exercise. De bewindsman was getuige van een reddingsdemonstratie van een verkeersslachtoffer in een ravijn uitgevoerd door Mountainleaders van het Korps Mariniers. “Dit zag er snel en efficiënt uit”, reageerde bewindsman na de demonstratie. De gezaghebber vulde Hillen aan door te benadrukken dat de militairen zeer welkom zijn op het eiland. “Wij moeten hier roeien met de riemen die we hebben. Vorig jaar is een vrouw verongelukt in één van de ravijnen hier op het eiland. Toen hadden de hulpdiensten veel moeite om haar lichaam te bergen.”

Afsluiting
De Hurricane Exercise werd dit jaar groter aangepakt en behelste naast de ‘standaard’ orkaannoodhulpoefening op Sint Maarten ook een gesimuleerde vliegtuigramp en evacuatie van burgers op Sint Eustatius en Saba. Aan deze oefeningen namen eenheden van het Korps Mariniers, het ondersteuningsschip Hr.Ms. Pelikaan, de Koninklijke Marechaussee, de kustwacht en hulpdiensten van Sint Eustatius en Saba deel. Minister Hillen sloot woensdag zijn bezoek af op Sint Eustatius waar hij onder meer overleg voert met gezaghebber Gerald Berkel.

www.versgeperst.com