• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Partido PAR heeft een crisis document opgesteld met een urgentieplan om uit ‘de diepe crisis waarin Curaçao verkeert’ te klimmen. De partij presenteerde vandaag het plan tijdens een persconferentie.”We moeten een Nationaal Herstel Platform instellen”, aldus de partij.

“Curaçao verkeert in zware crisis. We hebben gigantische financiële problemen, de premier en de directeur van de Centrale Bank hebben een serieus conflict, de levering van stroom is slecht, vele wijken hebben geen waterdruk, het onderwijs verkeert in zwaar weer en de relatie met het Koninkrijk is sterk verslechterd”, begon partijleiderEmily de Jongh-Elhage vandaag haar toespraak tijdens een persconferentie in hun partijgebouw. “Danki dios dat er binnenkort verkiezingen zijn.”

Deugdelijk financieel beheer
“Het herstel zal niet makkelijk zijn maar de PAR biedt het alternatief”, aldus de oud-premier. Zo wil de partij weer terug naar ‘deugdelijk financieel beheer’. Dat moet gebeuren met een realistische begroting, stevige regie van de minister van Financiën, evenwichtige meerjarige begrotingen, goede relatie met de Centrale Banken en een evenwichtige betalingsbalans.

Platform
Een Nationaal Herstel Platform moet volgens de PAR deze maatregelen gaan monitoren. “Er moet zo snel mogelijk een plan van aanpak komen om de vermogens van overheidsvennootschappen financieel gezond te maken, te beginnen met Aqualectra, Curoil en de Dokmaatschappij, die zich in zwaar financieel weer begeven”, vindt de partij.

Gas
Maar de PAR meent ook een oplossing te hebben om de elektriciteits-en waterprijzen, raffinaderij en milieu in een klap aan te pakken. “Door over te stappen naar gas als brandstof, met behulp van het Koninkrijk.” Gas zorgt volgens de oppositiepartij voor een sterke kostenverlaging voor Aqualectra en de raffinaderij. “Daarnaast zal het een verbetering zijn voor het milieu als de raffinaderij op gas gaat draaien.” Dit moet gerealiseerd worden met een Koninkrijksproject. “Eerst per boot voor Curaçao in samenwerking met Aruba en Bonaire. Daarna met een gasleiding naar het vastenland van Zuid-Amerika.”

Democratie
Daarnaast richt de PAR zich op het herstellen van de relatie met Nederland en de Verenigde Staten. Verder staat de versterking van de democratische rechtsstaat en het Constitutioneel Hof op het programma. De partij zal de komende campagnetijd actiefolders verspreiden met concrete actiepunten om dit alles te realiseren om vervolgens het partijprogramma, met plannen voor beleidsterreinen voor de komende vier jaar, naar buiten te brengen.

39 reacties op “PAR presenteert crisis document”

 1. @Willems,

  over inhoudelijk ergens op in gaan gesproken.
  bent u ooit ingegaan over de MOT meldingen, de fraude praktijken en het doodrijden van een 65 jarige dame door de heer Gerrit Schotte onder invloed.
  over zijn contacten met Maffia figuren zijn vele reizen naar Haiti en uberhaupt zijn vele reizen.
  zijn hoffotograaf en zijn auto met sirene en een colonne motorpolitie alsof hij de president is van USA ipv een eiland zo groot als de gemeente Almere.
  en hoe u er toe bent gekomen dit allemaal te accepteren en zijn beleid te steunen van uit het verre Belgie?
  U weet ook inmiddels de toestanden over onze minister van gezondheid.
  de millieu ramp bij Jan Kok, de winkeldiefstallen, diploma fraude, alcoholmisbruik?
  kunt u daar ook nog eens inhoudelijk op in gaan?
  zo kan ik over meerdere ministers een lijstje maken, maar stop even want u bent waarschijnlijk te hoog geschoold om iets te kunnen begrijpen van de realitiet hiet op het eiland..
  volgens uw normen kan een land geregeerd worden door Maffia…….

 2. @Jan Wat weet jij wat wij niet weten. Ik lees nergens dat Curacao gas wil exporteren. Het gaat hier om importeren.

 3. Wie zegt nu dat Zuid Amerika behoefte aan gas heeft? Zuid Amerikaanse landen hebben olie en gas in overvloed en zitten niet te wachten op import gas uit Curacao, en vooral niet wanneer de PAR aan de macht is.
  Onze bevolking trapt niet meer in PAR-luchtkastelen.

  Het zou de PAR sieren als de PAR wel iets deed aan de rioolpijpleidingen van Hotels, die Poepeoe en Pishi in onze baaien, en zeeën lozen. (ook tijdens de PAR periode).

 4. @Jeroen. zie bijvoorbeeld

  http://gasoilpress.com/online/index.php?ELEMENT_ID=33045

  LNG kan over de hele wereld worden getransporteerd, gas komt vaak vrij bij oliewinning en werd vroeger bij de bron vaak afgefakkeld. Nu wordt het vloeibaar gemaakt. Er zijn grote LNG terminals voor gebouwd en het spul gaat de hele wereld over.

 5. @ Jeroen. Hoe denkt men gas naar Zuid Amerika gaan exporteren als men geen goede banden ermee heeft? Graag antwoord a.u.b.

  Laat nu iedereen gedacht hebben, dat onze “regeerders” zich het schompes hebben gereisd en dagvergoedingen hebben “opgeofferd” om de banden met Z-Amerika uit te breiden en te perfectioneren en tot vriendschappen te promoveren. Wil je ons nu gaan vertellen, dat ook dat mislukt is? Tot enige oogst of rendement is het zoals met alles weliswaar nooit gekomen, maar dat heeft zijn tijd nodig.

 6. @Philippe Maaskant, waar komt al dat gas vandaan? Graag antwoord a.u.b.

  Hoe denkt men gas naar Zuid Amerika gaan exporteren als men geen goede banden ermee heeft? Graag antwoord a.u.b.

  Ik denk niet dat Venezuela om die pijpleidingen zit te springen.

  Dit plan is en blijft een droom die nooit de werkelijkheid kan worden.

 7. @Louter,
  Er zijn van de volkstammen die het nooit meer leren! Hier gaat het om wat PAR presenteert en je maakt je druk over mijn persoon! Neem de tijd man en kijk naar jezelf. Ik bepaal voor mij zelf, wat ik wil en dat gaat je niks aan. Wanneer leren eindelijk zakelijk te blijven en op de issue ingaan? Het is zielig met jullie dat jullie het zelf niet inzien. Is het zo moeilijk om altijd, ipv op de issue in te gaan, persoonlijk te worden. Waarom doen jullie het eigenlijk? Geen discipline en elementaire opvoeding? Domkoppen of wat mankeren jullie? Documenten aanleggen om anderen onderuit te halen is een lachertje geworden, Het werkt niet meer. Ik veeg mijn voeten aan al jullie documenten en bevindingen, omdat jullie te laf zijn voor confrontatie. Moet ik misschien medelijden met jullie achterlijkheden hebben? Vergeet het maar, een domkop, blijft een domkop wat je ook zegt en doet!!
  @Rignald,
  Verkiezingstijd man. Niet blijven zeuren en mauwen. Wees eens een volwassen vent.
  Mag je Schotte niet, stem niet op hem. Stem op jouw soort Cleopa!

 8. @zorro, zijn alternatieven maar ik vrees ervoor dat mijn stem verloren zal gaan, ik overweeg overigens wel PAIS.

  het komt bij mij neer om op het minst slechte te gaan kiezen en er in ieder geval voor te zorgen dat dit stelletje clowns wat er nu zit niet meer terug komt, het zou toch een drama zijn van jewelste

 9. PAR heeft een aanpak! Wie heeft soortgelijke brede plannen van de andere partijen gezien?
  Dat alleen al verdient waardering. Ze denken er tenminste over na.

  Het gas kan LNG zijn. Daarvoor kan een terminal gebouwd worden (Bullenbaai?) en inderdaad dalen de gasprijzen, dus dat hoeft geen slechte zet te zijn. Als je de ISLA sluit zal NL e/o de EU best nog wel eens bereid kunnen zijn zo,n terminal te bouwen. PAR ziet, denk ik, de grote verbanden wel goed.

  Wind en zonne-energie worden gestimuleerd omdat het westen niet afhankelijk wil zijn van instabiele oliestaten, Rusland, Venezuela ,Arabieren etc..Puur een geo-politieke zaak. Als dat vormen aanneemt zal de olieprijs onder druk komen en is wind/zonne-energie nog minder rendabel. Dan is gas de betere optie.

 10. @Anonymous,
  Wat wil je nou precies zeggen?Je bent volkomen in de war man.Het was een zwendel en ik heb mijn geld terug via mijn advocaat! Wat wil je nu zeggen? Is het niet beter dat je zwijgt?

  Pukkie,
  Zal een film van maken om jou tekortkoming aan te vullen! OK?

 11. @jeroen, waarom vraag je dat niet aan Schotte en Jules Eisden. Zij beweren bewijs te hebben maar maken dit niet openbaar! duidelijk dat zij zelf willen gaan roven! openbaar maken dus!

 12. @polar love…Hoe ver is Curacao gekomen met deze coalitie? Van het rijkste land van het Caraibisch gebied op 10-10-10 naar een puinhoop 23 maanden later. Dan maar de PAR.

 13. Wie stemt op PAR verlangt naar het stenen tijdperk. Een oude partij met nog oudere zeurmiepen. Daar kom je niet verder mee.

 14. @ JC en RW
  Er is niets gevaarlijkers in deze wereld dan gekken die in iets geloven. de gekken zijn nog gevaarlijk als zij de macht verwerven. (daar is de bevolking de laatste 23 maanden achter gekomen)

 15. @ Willems. Hoi Willems, Wat een verhaal. Maak er maar een film van, wellicht begrijpt iemand dat dan wel. Voor de rest is het jammer dat je in België woont, kun je niet meestemmen hier. Dat zal Wiels wel jammer vinden, maar ik denk de Belgen ook wel.

 16. @ R.Willems, in je onnozelheid zul je nog nooit van het gezegde : als het te mooi is om waar te zijn is het meestal dus niet waar. Dat jij zoals je zegt met je met moeite gespaarde zure centjes in louche beleggingen trapt en dan alles kwijt raakt komt door “greed”,weet je wel hebberigheid.In België zullen ze zeggen wie het onderste uit de kan wil hebben krijgt meestal de deksel op zijn neus en dit schrijvend zie ik jouw kromme neus.

 17. @ Jan L. Weer je pilletjes niet ingenomen.

 18. @ Jeroen. Je haalt alles door elkaar. Ja, alleen bij de huidige dictatoriale regering zou het zo gaan met dien verstande dat je Nederland moet vervangen door de extra grote ingenaaide broekzakken van die boeven.

 19. nou eindelijk de laatste dagen PAR.

 20. Ze gaan onze eigen gas via booreilanden op zee exploiteren en doen alsof het gas uit Nederland is. De winst gaat zo onopgemerkt naar Hulanda ”stima nossss”.
  Daarom wil de PAR-fariseos aan de macht komen.

  Sanikolas a trese gaaas. Sanicolas stima nos,. Duh
  Sigaar uit eigen doos.

  Wij eisen openheid in dit gas-gedoe, NU !

 21. @R.Willems. blij om te horen dat u toegeeft dat Schotte een corrupte crimineel is! en iemand die denkt elite te zijn aangezien hij een privefotograaf heeft, alleen maar eerste klas vliegt, elke avond een ander model of journaliste in bed heeft, in geblindeerde suv;s ridt en een prive leger van lijfwachten heeft.
  Ook ik ben tegen corruptie! Ook van de PAR kant. Waarom vechten wij niet samen tegen corruptie? Welke kleur dan ook.. Curacao verdient beter!

 22. R Willems

  Uit uw taalgebruik als ook de gebruikte argumenten maak ik op dat uw opleiding enige voortzetting behoeft. Maar geef niet op ! Oefening baart tenslotte kunst. En wijsheid komt met de jaren. Waarbij ik dan hoop dat u nog heel jeugdig bent want u heeft nog een lange weg te gaan.

 23. Na flink wikken en wegen zal de PAR dit keer mijn stem krijgen. Ik hoop dat de partij alle commentaren op dit en andere forums flink aantrekt en zich de komende jaren wat mens gerichter en minder arrogant opstelt. De samenwerking moet worden gezocht met partijen in alle lagen van de bevolking en het elitaire moet passe worden. PAIS heeft mijn sympathie, maar de lijst waarmee men gekomen is is te licht. Er hadden zware mensen moeten opstaan. Het feit dat deze partij een onafhankelijk Curacao nastreeft vind ik te riskant voor het welzijn van mijn kinderen later. De PNP heeft mijn absolute respect voor de manier, waarop men een zuivere gedachte lijn heeft gehouden en niet zoals de MAN en de FOL de ‘zoals de wind waait waait men jasje’ mentaliteit erop na houdt. Men moet zich echter veel beter profileren. We weten waarvoor ze niet staan, maar waar staan ze nu wel voor. Wat zijn de actieplannen, hoe gaan we er komen etc. De PAR is wat dat betreft altijd beter in beweging.
  Happy voting next month 8)

 24. Het Eiland sukkelt uit de pan in het vuur!
  Het gaat Emily de Jongh Elhage niet om land en volk, daar heeft zij als elite een grote schijt aan, maar om macht en grootheid en show en belangrijkheid. Skyhigh uitsteken en neerkijken! Zij is royaal voor haar omgeving, die haar moet dragen, maar is zelf een lege dop! Zij had zelf het Eiland uiterst en gestaagd gefrustreerd, door geen enkele positieve bijdrage te leveren, dan alleen maar extreme polarisatie, om nu als redster in nood te komen op te dagen. Liefde en eerlijkheid voor dit Eiland, kunnen niet zo zijn wanneer het goed uitkomt: Extreem, met vakmensen met kennis van zaken het Eiland gestaag vertrappen om vervolgens te redden, is valse dubbelzinnigheid, lafheid en bedrog! Ik trap er niet in. Eén-oog is gericht op Eiland en volk van Curaçao voor de schijn, en twee ogen op haar eigen land: show, la grandeur, pouvoir et élite. Zij ziet graag onderdanige mensen, vastklampen aan haar gele rok! Overblijfsel van het Shon-gedoe! Zij heeft wel de mensen met kennis in pacht en om zich heen geschaard en is daarom een groot gevaar voor overheersing en dictatuur, waarvan zij zich niet bewust van is en probeert het bij Asjes te leggen! Mocht de meerderheid gekocht zijn geweest als een kruipende slang, dan zal de stem van het volk haar niet sparen in al haar grootheidswaanzin als genepte chicheid en elegantie.
  Ik zal haar, Zalm, Zus de Lannooy, Ruggenaath, nooit kunnen vergeven in de aandelenlease zwendel. Met moeite gespaarde zure centjes in één keer weg en hoeveel huisvrouwen en “kleine Nederlanders” niet de dupe van deze zwendel en met veel moeite met advocaten terug kunnen krijgen. De Antilliaanse en Surinaamse zwarte drugsgelden werden wel afgeroomd en het gaat hier om miljarden! Verstandige Zus en Ruggenaath verdwenen, maar De jongh Elhage houdt stand van het kan mij niets gebeuren, vroeg of laat madam! Nep screening en integriteit zullen haar niet doen terugschrikken! Een dubbel agenda, Mevrouwtje, hij die weet, weet! Beter dan Schotte??? Vergeet het maar, Schotte ligt open en bloot op straat, maar zij niet!! Schotte heeft, hoe dan ook een gedwongen vaderlandliefde, maar …slangen niet!

 25. Vooral de verhaal over het gebruik van gas spreekt natuurlijk aan. Schoon en kostenverlagend. In een mini / micro staatje als Curaçao, moet het mogelijk zijn. Voor iedereen op middellange termijn een goed leven , zonder al te veel zorgen.
  Overigens heeft vandaag een professor in Nederland bekend gemaakt dat windmolens niet rendabel kunnen draaien zonder subsidie. Zonne-energie is de oplossing.

 26. @Kasuari, mens wordt eens een keertje wakker en stop met dat bullshit van PAR dit en PAR
  dat.

  Zelfs een hersenloze wezens zou e.e.a betere dan jouw gebrabbel beargumenteren

  Be a man en geeft een keertje jouw visie vanaf 10-10-’10 tot heden.

 27. Volgens het World Economic Forum (WEF) staat Nederland dit jaar in de top vijf van meest concurrerende economieën ter wereld. Anders dat Wiels predikt wil NL graag van haar zorgenkindje af, althans dat wordt niet zo gezegd, maar is wel merkbaar. Maar helaas voor NL vast zij vast de VN kolonien manifest waarin staat dat dat initiatief alleen vanuit de voormalige kolonien kan worden geinitieerd. En Curacao wil dat niet.

  Als de komende regering nou handig is, sluit ze vrede met NL, stelt zich meewerkend op, en sluit aan bij een regering/beleid/economie die zich heeft bewezen. Ipv een regering die het tegenovergestelde heeft bewezen!

 28. @Kasuari, je vergeet, gemakshalve ?, dat de PAR de schulden van de gehele Nederlandse Atillen verweten worden. Je zou dat dus als appels en peren kunnen vergelijken.

 29. Lijkt mij wel een gotspe om dit plan bij de opening van het nieuwe parlementair jaar voor te lezen, Emily, show them you are the Margareth Thatcher of Curaçao, show them !

 30. Het wordt niet meer dan een keus uit de minst slechste oplossing. Het kudde gedrag blijft. Een mens wil nou eenmaal ergens graag bijhoren en zich ergens mee kunnen identificeren of wat te zeiken te hebben.
  Echt helemaal opnieuw beginnen met mensen die kennis en kunde hebben, politiek ongebonden zijn , onafhankelijk, geen gedeelde belangen met bestaande partijen, groepen of individuen. Aan de slag, handen uit de mouwen. Willen is kunnen!

  HL

 31. PAR laat ons niet lachen,na 16 jaar regering heeft jullie nooit niets gedaan voor de bevolking. alleen nederland zijn opdracht uitvoeren.denk jullie dat de bevolking alweer intrap.de bevolking is wijzer geworden.otro pero con ese hueso.

 32. En waar komt dat GAS dan vandaan? Gas per boot vanuit Nederland en dan via pijpleidingen naar het gasrijke Zuid Amerika????
  Sterk verhaal, hihihi, dat gelooft toch geen mens. Het Nederlandse gas is zo goed als op.

  Ku bakoba ta fangu MAKAKU !

 33. @ trabou. Een andere goede keuze is PAIS en PNP, maar we moeten ze niet met al te veel zetels opzadelen, want waar moeten ze zo veel capabele mensen vandaan halen. Een gulden regel zou moeten zijn om op geen van de 3 huidige coalitieconcubinaten te stemmen, hoewel dat nog niet door alle boberano’s begrepen wordt.

 34. ik weet het niet…
  maar weet wel dat de PAR een hoop kansen heeft laten liggen toen ze de meerderheid hadden.
  ik bedoel meer hun gezicht hadden moeten laten zien in de Bario”s, de mensen daar leven met honger en in pure armoede.
  het koninkrijk onwaardig…..

  niet met arrogantie er naar toe gaan maar met een goed hulp plan.
  Niet van boven af, maar op een gelijkheidsbeginsel komen.
  kijken waar de mensen echt behoefte aan hebben en luisteren naar hun problemen.

  als ze dat gedaan hadden, zaten we nu niet met een maffia regering, die deze mensen veel beter weten te bereiken.
  met wat presentjes en grote beloften, gaat deze massa straks weer op MFK en PS stemmen.
  deze mensen kan je niets kwalijk nemen, ze hebben al jaren niets te verliezen….

 35. geen grootheden

 36. PAR is HET alternatief, ze zijn grootheden geweest maar op zijn minst een stuk meer integer en niet meer deze freaking bullshit die nu ontstaan is, we moeten oo PAR stemmen om deze ellende te stoppen, er is geen andere keuze

 37. PAR kon in 1996 niet anders handelen toen de erfenis op tafel kwam aangevuld met lijken van 10-tallen miljoenen uit de kast van MAN/PNP. De rente van de schuldfinanciering lag boven de 10 procent en was onbetaalbaar met alle consequenties van dien. Ik wil daar niet verder over uitweiden, omdat dit tot in den treure is verteld, maar die lessen/ervaringen van toen moeten de PAR tot goede oplossingen hebben aangezet om niet weer in die situatie te komen en het land de gezonde startpositie jawel ook met 1,7 miljard geherfinancierde schuld tegen een “prettige” rente (Cooper wilde geen 100% schuldsanering en vindt dat er daardoor geen gezonde startpositie meer is, hetgeen onzin is) van 10-10-10 terug te geven. Alle redenen dus voor minstens het voordeel van de twijfel of zelfs vertrouwen. Gelukkig voor het LAND heeft Nederland een DEEL van de schuld overgenomen.

 38. Eindelijk een soort van plan. Zucht.

 39. Alles beter dan de afgelopen coalitie, maar we moeten niet vergeten dat PAR veel meer schulden had gemaakt, wat gelukkig voor hen, wel was kwijtgescholden door NL.

  Dus ik twijfel sowieso aan hun oplossing(en)….