CURAÇAO – Zwarte rookwolken hangen dreigend boven het kleine vliegveld van Saba. Er is zojuist een klein passagiersvliegtuig neergestort met diverse slachtoffers tot gevolg. De brandweer, ambulance en politie rukken uit. Het altijd zo rustige eiland stond zaterdag in het teken van de Hurricane Exercise 2012.

Normaal gesproken concentreert de Hurricane Exercise van de Koninklijke Marine in het Caribisch gebied zich vooral op Sint Maarten. Dit jaar is de oefening uitgebreid met rampenoefeningen op zowel Sint Eustatius als Saba. ’s Ochtends werd een vliegtuigramp gesimuleerd met doden en gewonden. Doelstelling van dit scenario was om de rampenstaf, lokale autoriteiten en hulpdiensten van het eiland te laten oefenen met een ramp van dit kaliber. De Koninklijke Marine in het Caribisch gebied hielp hen een handje daarbij door deze grootschalige oefening te faciliteren.

Evacuatie
Maar het bleef niet bij een vliegtuigramp voor het eiland. In het scenario schakelde de rampenstaf ook de marine in voor een evacuatie van burgers als gevolg van een dreigende verwoestende orkaanpassage. Hr.Ms. Pelikaan fungeerde als transportschip en zorgde ervoor dat in totaal 160 burgers van Saba geëvacueerd werden.“Ik ben erg blij dat we deze gesimuleerde vliegtuigramp en orkaan evacuatie oefening konden uitvoeren, om te testen in hoeverre Saba is voorbereid op een ramp. Ik ben verder erg verheugd over het nieuws van de minister van Defensie, dat de Marine op Sint Maarten worden gestationeerd om op onze eilanden te helpen”, zei gezaghebber Jonathan Johnson. Soortgelijke oefeningen zijn vorige weekeinde gehouden op Sint Eustatius.

Foto’s: Peter Bijpost

www.versgeperst.com