• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Raffinaderij Isla en oliemaatschappij PdVSA nemen geen schuld op zich voor de olieramp in Jan Kok. Dit meldt het Antilliaans Dagblad aan de hand van een bijeenkomst van vertegenwoordigers van de raffinaderij en Stichting Monumentenzorg. Eerder bood de Isla nog publiekelijk haar excuses aan.

De raffinaderij gaf zelfs in een persverklaring een gedetailleerd overzicht van de olie die gelekt is van olietank 9.056 bij Bullenbaai. Nu lijkt de raffinderij volgens de krant toch terug te krabbelen. Volgens woordvoerder Kenneth Gijsbertha hoeft landeigenaar Monumentenzorg niet bij de Isla aan te kloppen voor de geleden schade bij Jan Kok.

Schip
Volgens de haveninspecteur Russel Henriquez van Curaçao Ports Authority (CPA) zou de olie afkomstig zijn van een voorbijvarend schip. Dat zou Henriquez gezegd hebben tijdens de bijeenkomst. Demissionair minister Jacinta Scoop-Constancia (Milieu en Natuur) zei vorige week nog in een persconferentie dat PdVSA, die een leasecontract heeft met de Isla, voor de kosten moet opdraaien. Maar de minister gaf ook tegenover Versgeperst.com toe dat Pdvsa niet van plan was om over de brug te komen.

‘Mystery spill’
Nu de mogelijkheid van een ‘mystery spill’ van een voorbijvarend schip wordt geopperd, lijken de Venezolaanse oliemaatschappij en de Isla onder de kosten uit te willen komen. Op 24 augustus werd bekend dat er al een week lang olie vanuit de olietanks van Bullenbaai het gebied van Jan Kok binnenstroomde. Het natuurgebied is een thuishaven voor flamingo’s. Veel dieren zijn besmeurd door en bezweken aan de olievervuiling.

21 reacties op “Isla bekent tóch geen schuld”

 1. Gooi een brandende krant over het hek van de COT, de wind doet de rest !

 2. Het lijkt mij wenselijk om een oude lijfstraf weer in te voeren: “Stokslagen op het parkeerterrein binnen het fort toedienen”. Beginnen we met Cooper er tot 40 stokslagen te veroordelen ?

 3. Henriquez is de grootste smeerlap van het eiland. zal wel een pak geld gekregen hebben om te zeggen dat de olie van een ander schip af komt. zo is hij wel!

 4. Oke,
  Men neme een mosnter van de olie in de zoutpannen en uit die van de olie opslag. Spuiten deze na voorbewerking in een gaschromatograaf en VOILA!! We hebben een match of niet. Juridisch bewijs is noodzakelijk.

 5. Als de regering ballen heeft sluiten ze de isla tot het volledige onderzoek is afgerond….. En dat kan wel jaren duren als ze niet mee werken. Zo pak je zoiets aan

 6. @amateurs,

  Jacinta is natuurlijk al een lachertje als minister van gezondheid en milieu.
  men kan/mag niet verwachten dat deze dame enig initiatief zal nemen.
  ze zit er alleen maar om de billen van schotte schoon te likken.

 7. Tijd voor een nieuwe haveninspecteur?

 8. Kraan open laten staan, nee toch niet.
  Lekkage in tank, nee toch niet.
  En nu, boot had olie “geloosd ”

  Is er nog steeds niemand daar poolshoogte wezen nemen om te kijken wat er nou precies aan de hand is?
  Zijn er nog steeds geen oliemonsters genomen?

  Alle tanks moeten per direct gecontroleerd worden. Die dingen hebben hun langste tijd gehad.

 9. was te verwachten van deze giffabriek.
  mensenlevens tellen niet, laat staan dat het milieu mee zou tellen…
  van ondergeschikt belang…..
  ik zou me kapot schamen als ik bij deze fabriek zou werken.
  maar aan de andere kant als er niets anders is, wat moet je dan.
  Maar iemand als Cooper, die zou zich wel kapot moeten scahmen en niet trots vertellen, dat hij daar een belangrijke functie heeft.
  Cooper gaat over lijken en zijn vrouw inmiddels ook met die niet werkende druktank.
  het volk zal het een worst wezen, dat een heel mooi stukje van curacao vergiftigd wordt.
  zei stemmen toch weer op de partijen, waar ze de meeste winst denken te halen.
  ze zullen bedrogen uitkomen…..
  nu zijn de partijen even gul tot de volgende verkiezingen…
  deze fabriek is net zo corrupt als de regering Schotte……….

 10. Het is weeeeeer zover, the Curacao way : ALTIJD (!) heeft EEN ANDER het gedaan, grrr. Vroeger sneden ze (criminele) leugenaars de tong uit!

 11. Laten we Terry Hernandez maar een rapport hierover maken..

 12. hahahaha….die durven! zal mj benieuwen wat humty dumpty hier aan gaat doen…

 13. ISLA heeft duidelijk juridisch advies gekregen. Ik kan hun `line of defense` al zien aankomen. `Ja er was een lek`, maar wij kunnen als `particuliere` onderneming toch niet op het kostbare koraal en het natuurgebied zelfstandig gaan optreden. Dat is voorbehouden aan de bevoegde instanties. CPA als oil spill coördinator dus. Die heeft niet opgetreden dus ja, dan is er grote schade, maar dat is ons niet aan te rekenen. Enne… het was wel olie van het depot Bullenbaai, maar dat had al in het schip gezeten, denken wij, dus het schip is de schuld…

  Denk dat SMOC nog eerder voor elkaar krijgt dat Constancia haar ISLA milieu-eisen gaat handhaven, dan dat ze nu bij de rechter gelijk krijgt inzake ISLA en Jan Kok. Als we Shell nog op het eiland hadden, dan hadden ze onder druk van de publieke opinie wel wat gedaan, schuld of niet. Maar PDVSA heeft geen last van dat soort gevoeligheden. Zij zijn toch geen kolonisator, dus.. dan kan alles.

 14. Toch nog schuld van PAR :)!

 15. Dezelfde uiterst doorzichtige leugen als vorig jaar toen de stranden ook besmeurd werden met olie. Toen maakten luchtfoto’s al gauw duidelijk dat de olie vanuit de tanks van de Isla kwam (pier 4 meen ik). De autoriteiten zijn echter omgekocht en doen aan dit uiterst doorzichtige en extreem laffe spel mee.
  Alleen een zwakzinnige met het IQ van een colafles (typetje Asjes, Wiels, Wilsoe, Schotte etc.) zou ook echt geloven dat het wellicht van een langsvarend schip is.

  Sneu stelletje idioten!!!

 16. Als de regering liegen tot kunst verheft, waarom zou de Isla dat dan niet doen.. Verwacht geen eerlijkheid op dit stuk rots het is zo langzamerhand wel bewezen dat liegen en frauderen je de top baantjes geeft, kijk maar naar de gobierno.

 17. eerste klas onzin!! ik geloof hier niks van. Betalen stelletje maloten.

 18. Nou, dan zijn we er toch helemaal uit! Monumentenzorg draait op voor alle kosten, ruimt ondertussen de smerige troep op en we leven gewoon weer verder op deze mooie (zwarte) klip…

  Op dit moment moet het demissionaire kabinet een statement maken, opkomen voor de belangen van het milieu en het illustere duo Isla & PdVSA volledig aansprakelijk stellen voor de geleden schade en de daarmee samenhangende kosten voor het opruimen.
  Er zat dus duidelijk niet voor niks een week tussen eerste melding en daadwerkelijke actie. Wat is dit toch vreselijk corrupt! En het gevolg laat zich raden: deze overheid zal Isla / PdVSA geen strobreed in de weg leggen, want men wil dikke vriendjes blijven met Venezuela.

  De oliebewijzen liggen bij Jan Kok nog steeds voor het oprapen! Nu nog een sterke man/vrouw die echt durft op te treden tegen dit soort machtsvertoon. Bah, kotsmisselijk word ik hiervan!!!

 19. Het aflullen is nu goed begonnen. Gijsbertha is sowieso niet te vertrouwen, hij is immers lid van een coalitie partij. En Henriques zou onafhandelijk moeten zijn, maar hoe kan dat als je HVI, waar hij werkt, ophangt onder CPA!

 20. Lijkt me toch een kwestie van de gelekte olie vergelijken met die in de tank.

 21. LIjkt de regering Schotte wel.. Daarvan is ook niets de schuld van hunzelf!