• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Tijdens de vredesonderhandelingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrillabeweging FARC is geen staakt-het-vuren van kracht. De militaire operaties tegen de guerrilla’s gaan gewoon door. Dat zei de Colombiaanse president Juan Manuel Santos gisteravond in televisietoespraak tot de natie.

Hij kondigde officieel aan dat de eerste gesprekken in de eerste helft van oktober in de Noorse hoofdstad Oslo zullen beginnen. In een later stadium wordt verder onderhandeld in Cuba. Deze keer wordt er ook geen gebied vrijgemaakt voor de guerrilla’s. Dat gebeurde wel bij het mislukte vredesoverleg in 2002. De rebellen kregen toen stuk land toegewezen in ruil voor een staakt-het-vuren. De guerrilla’s hielden zich echter niet aan de afspraken.

Onderhandelingen
Santos zei verder niet van plan te zijn jaren te onderhandelen over vrede met de FARC. Wat hem betreft wordt het een kwestie van maanden. Behalve Noorwegen en Cuba zijn ook Venezuela en Chili betrokken bij het vredesproces. FARC-leider Rodrigo Londoño Echeverri bevestigde dat de guerrillabeweging met de Colombiaanse regering om de tafel gaat om te praten over vrede. De Verenigde Staten en de Europese Unie reageerden gisteren positief op de aanstaande vredesonderhandelingen die een einde moeten maken aan 50 jaar strijd tussen regeringstroepen en de FARC.

Guerrillabeweging
De FARC begon in 1964 als een marxistische guerrilla van boeren. De beweging en het gebied dat ze beheerst, groeiden sterk in de jaren ’70 en ’80. Daarmee werd de FARC ook een drugsbende met enorme inkomsten die zich ook op ontvoeringen stortte. De afgelopen jaren heeft de FARC sterk aan kracht ingeboet.

© ANP, alle rechten voorbehouden

1 reactie op “Colombia: vredesberaad zonder wapenstilstand”

  1. Voor echte vrede is een diepgaande verandering nodig van de Colombiaanse samenleving, die al 200 jaar geregeerd wordt door dezelfde kliek.