CURAÇAO – Griselda Blanco, beter bekend als ‘The Godmother of Coke’, is gisteravond in haar woonplaats Medellín vermoord. Colombiaanse media berichten dat Blanco is doodgeschoten door twee schutters die op motorfietsen reden.

 
Blanco was in de jaren ’70 en ’80 actief als pionier op het gebied van de georganiseerde cocaïnesmokkel naar de Verenigde Staten. The Godmother was één van de eersten die op grote schaal cocaïne naar de VS smokkelde en daar verspreidde. Ze werd in 1985 in de VS gearresteerd en kreeg twintig jaar cel, in 2004 werd ze vrijgelaten.

Geweld
Na haar vrijlating leefde Blanco een teruggetrokken leven in de plaats waar ze opgroeide , Medellín, bijna 250 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Bogotá. De drugsbarones werd berucht door het geweld waarmee ze vooral vanaf het midden van de jaren 70 vermeende rivalen en concurrenten uit de weg ruimde. Ze heeft de moord op meer dan 250 slachtoffers bevolen.

Drugsimperium
Aan het begin van haar ‘loopbaan’ vermoordde zelf haar eerste echtgenoot en ze schoot in 1975 samen met lijfwachten haar tweede man, Alberto Bravo, dood. Zo bemachtigde ze ook zijn drugsimperium. Ze werd ook La Madrina, de Peetmoeder, genoemd. Ze heeft in haar ‘topjaren’ meer dan 1700 kilo cocaïne per maand naar de VS gesluisd en verhandeld via 1500 ‘filiaalhouders’.

Pablo Escobar
De later berucht geworden drugsbaron Pablo Escobar (1949-1993) klopte in de jaren 70 bij Blanco in Miami aan op zoek naar een baantje in drugshandel. Blanco bereidde de weg voor Escobar en de Colombiaanse drugskartels die volgden. Haar voor een groot deel geheimzinnige leven speelt een centrale rol in de documentaires Cocaine Cowboys van de Amerikaanse filmmakers Billy Corben en Alfred Spellman uit 2006 en 2008.

© ANP, alle rechten voorbehouden

6 reacties op “Godmother Of Coke Griselda Blanco vermoord”

 1. Opgeruimd staat netjes,zoiets zullen we niet missen.

 2. Heftige vrouw, snoeihard!

  Liet ook de vrouwen van en zelfs kinderen vermoorden. Toptijd voor haar waren de 70-er jaren in Miami. Hele interessante 2-delige documentairefilm (2006) over gemaakt, moeite van het zien waard!

 3. RIP voor Monk. Ze was een goede vriendin van hem

 4. het kan lang duren, maar god straft….
  dus er is hoop voor het Curacao, dat nu door de maffia geregeerd wordt..

 5. RIP godmother we shall miss you

 6. Heb een documentaire gezien over deze vrouw. Zij hield er iets andere regels op na als de Italiaanse mafia. Als je niet betaalde werd je vermoord.
  Zie http://www.imdb.com/title/tt0380268/