CURAÇAO – Kamerlid Jack Biskok (CDA) heeft vragen gesteld over het bericht dat Nederlandse examens voortaan ook kunnen worden afgenomen op een marineschip op Curaçao. Ook wil hij weten wat het verschil is in kosten tussen examens op een marineschip en via de huidige procedure op Bonaire.

Biskok stelt de vraag aan Marja Bijsterveld-Vliegenthart (Onderwijs) of het marineschip kan worden gezien  als Nederlands grondgebied en of schoolexamens conform het Examenbesluit daar afgenomen kunnen worden. Volgens Bijsterveld-Vliegenthart kan dit echter niet. “Aan boord van een marineschip geldt de rechtsmacht van de vlaggenstaat, maar daarmee is er nog geen sprake van grondgebied van een staat in volkenrechtelijke zin.” Aangezien de Nederlandse wetgeving niet van kracht is, kunnen examens niet worden afgenomen op het schip.

Kosten
De kosten om de Curaçaose studenten hun examens op Bonaire af te laten leggen, betreffen volgens Bijsterveld-Vliegenthart 144.000 euro. Dit is inclusief 25 docenten per keer, de voorzitter en secretaris van de staatsexamencommissie, hun reis- en verblijfkosten en de vacatiegelden. De kosten voor afname op een marineschip zijn volgens de minister niet aan de orde, omdat examenafname daar niet mogelijk is.

 

[scribd id=104807050 key=key-k7ey4vw82chociq0hmx mode=scroll]

3 reacties op “Kamervragen over examens op marineschip”

  1. De kamers van het ziekenhuis waar Margriet geboren werd waren tijdelijk extraterritoriaal verklaard. Juridisch betekende dit dat deze kamers niet-Canadees grondgebied werden verklaard. Als de lokalen waarin de leerlingen examens moeten afleggen extraterritoriaal verklaard kunnen worden, zou dit een hele goeie optie/alternatief kunnen zijn

  2. ik vind het een goed idee om examens op een marine schip af te leggen.
    scheelt geld en het is nedelands grondgebied.
    Margriet ie geboren in cananda, maar de plek waar ze geboren werd (ziekenhuis) was even tot NL grondgebied verheven tijdens de oorlog.
    was toen waarschijnlijk ook belangrijk? iets met erfopvolging ofzo..

  3. Hebben we niets betters?? te doen als vragen stellen,?