• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het Cft heeft alleen van de overheids-nv’s de jaarrekeningen 2010 ontvangen. Die van de stichtingen en andere entiteiten zijn opgevraagd maar nog niet ontvangen. Uit de analyse van de jaarrekeningen is gebleken dat de overheids-nv’s in 2010  een verlies van 64 miljoen gulden hebben geleden.

In 2009 maakten de overheids-nv’s nog een winst van 74 miljoen gulden. Dat staat in de halfjaarlijkse rapportage van het Cft. Daarbij is het aantal entiteiten dat in de gevarenzone zit weliswaar afgenomen maar de omvang van de tekorten bij de entiteiten in de gevarenzone is juist fors toegenomen.

Negatieve algemene reserve
Aan het eind van 2010 hebben van de achttien actieve overheidsvennootschappen er zes een negatieve algemene reserve, wat betekent dat deze overheidsvennootschappen een cumulatief verlies hebben sinds de oprichting van de vennootschap. Eind 2009 waren dat er nog negen. De twee overheidsvennootschappen met de hoogste negatieve algemene reserve zijn Aqualectra (301 miljoen) en de Curaçaosche Dokmaatschappij (162 miljoen).

Continuïteitsproblemen
Het Cft heeft uit de media vernomen dat het verwachte verlies bij Aqualectra voor 2011 81,3 miljoen gulden bedraagt. Als dit verlies inderdaad blijkt uit de jaarrekening 2011 dan neemt de negatieve algemene reserve toe tot 382 miljoen gulden, dat is 22 procent van het begrotingstotaal van Curaçao. “Bij ongewijzigd beleid komt Aqualectra in continuïteitsproblemen, waarmee zij een directe bedreiging vormt voor de begroting van het land aangezien zij een publieke taak uitvoert”, waarschuwt Cft.

Bewustwording
Het Cft zegt wel verheugd te zijn dat de analyse van de jaarrekeningen is gedeeld met het ministerie van Financiën en dat daarmee veel aan bewustwording is gewonnen. “De Taskforce financieel beheer en beleid van het ministerie wil zelfs het initiatief nemen in de analyse voor wat betreft de jaarrekeningen 2011”, aldus het toezichtsorgaan. Het Cft zal in de volgende halfjaarrapportage hierover een update geven. Daarnaast is tijdens het bezoek van het College aan het bestuur van Curaçao afgesproken dat zij een plan van aanpak zal opstellen en presenteren voor het herstellen van de situatie bij de overheids-nv’s.

[scribd id=104792100 key=key-16fjbv8adyfm8vyugvj5 mode=scroll]

15 reacties op “Cft: ‘Verlies overheids-nv’s 64 miljoen in 2010’”

 1. Maakt mij niet uit hoor, schuld van de PAR of MFK. Maar jaarrekeningen 2010 gaan over het jaar 2010 en volgens mij was voor een groot gedeelte van 2010 de PAR aan de macht. Wel even de feiten aanhouden. Of zijn al die verliezen van de laatste 2 maanden? Maar goed 2011 zal net zo erger of nog erger uitvallen waarschijnlijk.

 2. @Willem aka Juny, als je goed leest zie je dat dit is ontstaan tijdens de periode Schotte. Maar gezien je een aanhanger van deze corrupte regering bent verbaast het me niet dat je niet goed kan lezen. Mensen met hersens geloven namelijk die onzin niet die deze regering verkondigt.

 3. @Willem, lees het artikel nog 1 keer. en idd berechten die MFK criminelen!

 4. ahahahah Dank jullie wel PAR! Nu komt het eindelijk naar buiten van een onafhankelijk bron.

  Grappig om te zien dat kabinet Schotte toch wel een beetje gelijk had om telkens die boeven PAR te beschuldigen. Gelukkig nooit meer PAR, en snel die malloten berechten!

 5. @s.treurniet, van der Dijs zit lekker op onze kosten groot te leven in Miami. daarom komt ze ook speciaal naar Curacao om de PS te steunen. Ook is ze fan van Gerritje ondanks dat die elke dag Cicely ontrouw is.

 6. Specialisten, economen en rekenwonders aan de overkant van de oceaan begrijpen echt niet hoe het in de tropenzon functioneert.
  Onze minister president en al zijn vazallen zeggen dat het goed gaat.
  Geen zorgen dus !

 7. De overheids nv’s zijn op sterven na dood en onze MAVO3 premier staat door een vriendje ver boven de prijs geleverde lampen in te draaien.

  Maar Margareth van der Dijs zag vanuit Miami dat het goed was.

 8. De hele energie markt op Curaçao privatiseren. Dan heeft de overheid geen zorgen van een Aqualectra en kan er vrij geconcurreerd worden op de energie markt. Win-win?

 9. @herencia, denk meet al die kosten aan zgn audits en rechtzaken om mensen te lozen, echter de flutrapportjes van Hernandez kosten veel maar worden in de rechtbank als flut betiteld dus moet er schadevergeodingen worden betaald.

 10. Het CFT maakt pijnlijk duidelijk dat de zaak financieel uit de hand loopt en de regering geen idee heeft hoe ze daar greep op moeten krijgen. Cijfers kloppen niet, wisselen steeds en zelfs de inzet van BRK gelden is niet toereikend. Als je dit in het bedrijfsleven zou lezen in de “management letter” van de accountant, dan is de directie direct ontslagen.

  Zo kun je geen organisatie leiden. Dit is een bodemloze put. Het stuk is daarom alleen al een aanrader voor Bedrijfskunde studenten. Zo gaat dat dus in een land zonder serieuze politici. Schotte blijft zich laten fotograferen.Jamaloodin komt niet terug na de verkiezingen en het kabinet en de Staten in spoedzitting bijeenroepen..? Nee hoor, we houden nog een feestje, maken nog een foto, laten de Staten met vakantie gaan…..we zien wel..

  Hoe ging dat in Argentinie destijds?

  Maar een advies.. Devaluatie van de gulden is onontkoombaar. Zorg dat je geld niet in guldens zit. Suriname ging stevig devalueren. Zie voor Curacao geen andere optie.

 11. @Herencia, jij snapt het geheel zo te lezen helemaal niet. Jij bent net zo slim als de mensen die in de regering (coalitie) zitten.

 12. Definitief geen erfenis van de PAR.
  In 2009 maakten de overheids-nv’s nog een winst van 74 miljoen gulden.
  Sinds 10-10-10 is de Regering Schotte direkt verantwoordelijk voor het verlies bij alle Overheid nv’s.
  Regering Schotte heeft toen bij alle Overheid nv,s. de vroeger Direkties Ontslagen en hun stroomannen benoemd die geen kaas hebben gegeten van het uitvoeren van goed Management bij de Overheids nv,s, reden dat de overheids nv,s met verlies draaien.

 13. Helemaal geen erfenis van de PAR. Hoe durven jullie het nog niet te accepteren dat de huidige regering de schuldigen zijn voor de situatie waarin wij ons bevinden. Wie dit niet inziet of will inzien is even corrupt als deze regering. Het is genoeg geweest om de vorige regering de schuld te geven van alles en als dat zo is waarom heeft de huidige regering niets gedaan om de situatie te verbeteren? Helemaal niets is verbetered in tegendeel de situatie is alleen maar verergerd en heel erg ook nog. Als deze regering weer de verkiezingen wint dan kan ik niet anders concluderen dat we een domme volk zijn en dat we gewoon de richting van de corrupte en dictaroreele landen gaan. Heel erg jammer.

 14. Erfenis van de PAR.

 15. OK en regering Schotte wilde dan de winsten van de overheids Nv’s gebruiken om hun prive reisjes te bekostigen.. makes sense!