• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit Philippe Maaskant kritiek over voorstel van Statenvoozitter Ivar Asjes over statenzetels.

Het voorstel dat Asjes wil doen om de Statenzetels aan de partij te koppelen en niet aan de gekozen statenleden zelf, is riskant. Het eiland glijdt op die manier af. Dergelijke proto-fascistische tendensen  zien we ook in Zuid Afrika.  Ook daar wordt stelselmatig gezaagd aan de poten van de democratische instituten Parlement, Rechterlijke Macht en de Pers.

In Zuid Afrika is de ANC partijdiscipline zo sterk dat de parlementsleden niet eens meer de moeite nemen om op te dagen. Hun stem is toch al bepaald door de partij. Zo wordt de waarde van het parlement ondergraven. ANC parlementsleden Turok en Borman merkten dat de ANC op papier een ‘brede volkspartij’ zegt te zijn, maar dat de partij het geweten van de parlementsleden wil kunnen bepalen. Ook op Curaçao moeten we daarom beducht zijn voor partijen die het vaak over ‘Het volk’ hebben.  In Oost Duitsland gingen de mensen de straat op met de leuze ‘Wir sind das Volk’, wat het einde van  de ‘volks republiek  Oost-Duitsland betekende.

Maar stel dat deze trend op Curaçao niet te keren is, zoals in Zuid Afrika. Wat dan te doen? In Zuid Afrika was, ook nadat de ANC in de regering kwam, de macht in handen van de [blanke] bedrijven. In sneltreinvaart hebben ze toen de ANC topfiguren en hun ‘entourage’  laten participeren in hun bedrijven, waarna de meest  extreme maatregelen tegen die bedrijven en hun eigenaren snel uit de ANC plannen verdwenen. Vertaald naar Curaçaose maatstaven: Zien we het al gebeuren dat Wiels of Asjes worden uitgenodigd om zitting te nemen in de directe van Maduro en Curiel’s Bank?  Denk dat dit nog wel even zal duren, maar als ze inderdaad veel stemmen krijgen is het een betere overlevingstactiek dan op dit forum met elkaar een andere wereld te wensen.

Overigens is het wel jammer dat Curaçao net als Nederland niet over een constitutioneel hof beschikt om wetten te toetsen aan de grondwet en de gewone rechter dat niet mag. Zeker in Zuid Afrika bleek dat Constituionele Hof de enige ‘stop’ op fascistische ontwikkelingen. Voor zover ik weet kent alleen Sint Maarten een constitutioneel hof, maar die hebben zich beter op 10-10 voorbe¬reid dan Curaçao, waar ‘volks’ partijen in de jaren voor 10-10 steeds overal ‘tegen’ waren.  Nu zitten we dus met een mindere wetgeving , teveel ambtenaren en te weinig geld en non-democratische politici.

13 reacties op “Ingezonden: Voorstel Asjes over Statenzetels”

 1. @Sjors, pardon? Jij heb het hier zeker over de PAR, he?

  Als er een politieke partij er is die altijd de rijken bediend heeft dan is het wel de PAR.
  Daarom schreeuwt de VBC nu moord en brand omdat de PAR niet meer terug mag komen van het volk.
  Weet jij dat de rijken die in resorts van Banda Riba wonen slechts 3 gulden per m³ (kuub) betalen om hun zwembaden te laten vullen met drinkwater terwijl de armen 15 gulden hiervoor moeten betalen?
  Op Curacao worden de rijken door de armen gesubsidieerd. Had je niet gedacht, he.

 2. @Sjors, pardon? Jij heb het hier zeker over de PAR, he?

  Als er een politieke partij er is die altijd de rijken bediend heeft dan is het wel de PAR.
  Daarom schreeuwt de VBC nu moord en brand omdat de PAR niet meer terug mag komen van het volk.
  Weet jij dat de rijken die in resorts van Banda Riba wonen slechts 3 gulden per m³ (kuub) betalen om hun zwembaden te laten vullen met drinkwater terwijl de armen 15 gulden hiervoor moeten betalen?
  Op Curacao worden de rijken door de armen gesubsidieerd.

 3. @buboei, wat wil jij dan wel? corrupte frauderende politici die alleen voorzichzelf en vriendjes zorgen maar niets doen voor het volk?

 4. ik denk dat buboei wel gelijk heeft, de PAR is een bejaarde partij aan het worden.
  er moeten nieuwe mensn komen, daar….

  ik had trouwens begrepen, dat de mensen met de grootste mond ooit ook uit de partij zijn gegaan en hun zetel hadden meegenomen.
  de naam Schotte viel toen en nog een paar namen, die ik heel even vergeten ben.

 5. Ministers via een weggetje benoemen om stiekem weer aan de macht te komen omdat je weet dat niemand meer op bejaarde lijsttrekkers zullen stemmen is ook ondemocratisch.

  Wanneer dringt het tot de botte hersenen van de PAR dat het volk UITGEKEKEN is op de PAR???
  WIJ WILLEN DE PAR NIET !!!!!

  Begrepen, goed zo.

 6. I don’t know. Volgens mij zitten er haken en ogen aan beide gedachten. Doordat statenleden nu hun zetel mee kunnen nemen zijn ze heel gevoelig voor omkoperij. Er worden op straat zelf bedragen genoemd die Cleopa en Rozier hebben ontvangen. Is dat dan democratie? Het succes van elk systeem dat je bedenkt hangt af van de integriteit van de personen die deelnemen aan het systeem.
  Om het volk echt de macht te geven, en zo een dictatuur te ontlopen, kunnen we ook denken aan een referendum systeem als ondersteuning aan onze democratie, zoals men in Zwitserland heeft. Met onze huidige automatiseringskennis moet het vrij eenvoudig zijn om op een snelle wijze het volk zelf te laten beslissen over essentiele zaken. (even “out of the box” denken).
  Verder moeten we veel betere “checks and balances” introduceren om corruptie te voorkomen.
  Zo vind ik het niet kunnen dat mensen zonder screening deel uit kunnen maken van de lijst van een politieke partij. Je moet de koe bij de horens vatten. En zo kun je allerlei betere checks and balances introduceren.

 7. @jan. de stemmen zijn van cleopa. de stemmers hebben op hem gestemd en wil dat hij beslissingen neemt namens hem. als de stemmers hadden gewild dat asjes hun representeerde dan hadden ze op asjes gestemd.kla i raspa.

 8. Elke dag als ik om 6 uur mijn krantje lees en daar ben ik zo’n 2 uur mee bezig,is mijn dag weer goed??????????!

 9. Ami ta biba un dushi bida en verder kunnen ze allemaal mijn rug op. Ik ben klaar met de mensen die zich politicus noemen, die al tientallen jaren geen visie tonen en slechts een beetje rotzooien in de marge. Volgende week heerlijk op vakantie en ik kom terug als ik zin heb. Ik heb gepraat als brugman in mijn leven, om misstanden aan de kaak te stellen. het resultaat is bedroevend en dus is qualitytime het enige wat nog belangrijk is. AJO i te despues

 10. @jan. Of je bent aan het trollen, of je bent aan het astroturfen. Of je hebt het hele stuk niet eens gelezen of niet begrepen. Philippe Maaskant legt hier uit waarom het belangrijk is dat zetels aan parlementsleden toe behoren en niet aan partijen. Vrij mandaat is er niet voor niets. Dat is niet lowlife. Het is essentieel voor de democratie.

 11. Wetgeving is doorgaans gemaakt vanwege het gedrag van mensen. De Staatsregeling en kiesstelsel binnen een democratie is gemaakt voor democraten en niet voor dictators, die daar misbruik van maken. Democratie is ook voor een regering en in dit geval zelfs een regering, die een minderheid vertegenwoordigt, om op te stappen, zodra zoals nu duidelijk is, dat die minderheid veel groter is geworden en er niet meer op de steun van het volk gerekend kan worden. Omdat helaas slechts 2 Statenleden van de coalitie dit onderkend hebben, kunnen en mogen ze niet anders dan de democratie en de wens van het volk volgen, omdat die 10 andere daarvoor het inzicht ontbreekt. Met het voorstel van Asjes zou dus weer de democratie ondermijnd worden, maar waar wil hij een meerderheid voor zijn voorstel vandaan halen of wil hij ook dit gewoon als hamerstuk doordrukken?

 12. @jan, ja dat heeft Schotte zelf ook gedaan! Hoeveel stemmen had Cooper? juist!
  hoeveel stemmen hadden monk en asjes?

 13. dus met andere woorden het is OK dat Cleopa de zetel met stemmen van Eisden een regering gaan vormen buiten MAN, lowlife gedachte