• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Gouddelvers hebben een bloedbad aangericht onder een groep Yanomamö-indianen, die in de jungle van Venezuela leven. Hoeveel slachtoffers er precies zijn gevallen is niet duidelijk, maar het zou gaan om tientallen mensen.

Luis Shatiwe Ahoiwei, de leider van een belangengroep van de Yanomamö-indianen, maakte het nieuws bekend. De slachtpartij had vorige maand plaats in de plaats Irotatheri, in het zuiden van Venezuela. Volgens Ahiwei troffen mensen uit een nabijgelegen dorp begin juli de verkoolde lichamen van de bewoners aan. Het Venezolaanse openbaar ministerie heeft opdracht gekregen om een onderzoek in te stellen.

Gevlucht
Ook de ‘shabono’, een ronde hut, was in de as gelegd. Het is niet duidelijk hoeveel mensen precies om zijn gekomen, maar volgens een ooggetuige woonden er ongeveer tachtig mensen in Irotatheri. Slechts drie mensen zouden het bloedbad hebben overleefd. Zij waren de jungle in gevlucht.

Gered
De overlevenden vertelden de bewoners van het nabijgelegen dorp dat ze ten tijde van de aanval aan het jagen waren. Ze hoorden geweerschoten, explosies en het geluid van een helikopter. De drie beschuldigden mijnwerkers ervan achter de aanval te zitten. De gouddelvers zouden tot de aanval zijn overgegaan, omdat de indianen ‘Yanomamö-vrouwen hadden gered’ van de mijnwerkers.

Water met kwik
De Yanomamöleven leven al een tijd op gespannen voet met veelal uit Brazilië afkomstige gouddelvers. De mijnwerkers trekken de jungle van Venezuela in op zoek naar goud. Ze hakken bossen om en laten poelen water achter die verontreinigd zijn met kwik. In 2010 kwamen volgens de Venezolaanse autoriteiten ook al vier mensen om het leven, nadat ze water hadden gedronken dat vervuild was.

Actie
De in Londen gevestigde belangenorganisatie voor inheemse stammen, Survival International, pleit voor een snelle berechting van de verantwoordelijken. “We willen snelle actie zien van de Venezolaanse autoriteiten”, aldus de directeur van de organisatie.

8 reacties op “Tientallen Yanomami-indianen vermoord in Venezuela”

 1. Ik moet toch aan de “documentaire” van Wiels denken, waar hij de Hollanders als koloniale plunderaars neerzet. Toegegeven, de Nederlandse geschiedenis is verre van vlekkeloos, maar het bovenstaande bericht neemt momenteel in onze achtertuin plaats, maar volgens de PS moeten we vooral een voorbeeld nemen aan de Venezolanen……..misschien moet hij eens het woord “hypocriet” googlen.

 2. Ik geef Wansito gelijk. Zij het Greenpeace, Unicep, Care of een andere internationale organisatie. Vaak geven wij in de hoop dat zij met hun deskundigheid, contacten etc. actie kunnen ondernemen. De waarheid is dat dat soort organisaties in de duurste panden in New York gehuisvest zijn en je bestoken met de eeuwige zielige foto’s, maar niet met nieuws van wat zij daadwerkelijk doen om de today-problems te verhelpen. We kunnen inderdaad het beste je naaste buur op Curacao helpen. Maar ja, als ‘global’ wereldbewoner snap ik dat Wansito wil dat iemand (zo’n stichting) wat doet.

 3. Greenpukee, waar is je eigen verantwoordelijkheid ? Zo van onder de tamarinde boom schreeuwen kan iedereen zelfs Wiels heeft daar geen probleem mee.

 4. Ja, Trukupee is een typische soberano. Geen eigen verantwoordelijkheid. Alles is de schuld van een ander en alles moet gratis verstrekt worden door een ander. De rest is moderne slavernij.

 5. @Trupukee. Heb jij je al aangemeld om beestjes schoon te maken bij de Curacao olieramp? Of ben je er zo een die alleen kan zeiken op anderen? Leden van Greenpeace zijn meerendeel zeer betrokken bij hun natuur. Het meerendeel van de leden woont in Europa, Australie en Noord Amerika, dus logisch dat daar de focus is. Mischien moet je zelf een bijdrage in je eigen regio gaan leveren!

 6. Heel heel triest,

  maar laat wederom weer zien wat mensen doen voor geld !!!

 7. Ik geloof dat Greenpeace zich voornamelijk met dieren bezig houdt

 8. HALLO GREENPEACE waar blijven jullie ???? Of is het zoals het op Curacao NU gebeurt dat JULLIE ” a PEACE OF SHIT ” zijn???? Waarom geen woord/aktie ???? Gaat het HIER NIET OM MENSEN ??? Of hebben ZE een ANDER valuatie ?? Stelletje HYPOKRIETEN !!!!! Hier hebben JULLIE ZEKER GEEN BELANG BIJ…. Het is ZEKER DE ANDERE KANT VAN DE WERELD !!!!! Echt een HYPOKRIETE ORGANIZATIE !!!!!! Spaar ons om voor ZO´N organizatie te kollekteren!!!! Shame on UUUUUU !!!!