• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De olieramp waarbij het gebied van Jan Kok en Rif St Marie vervuild raakte met olie afkomstig uit een van de tanks bij COT, heeft ook gevolgen voor de gezondheid van mensen. Bij het bekend worden van de ramp was de opkomst aan vrijwilligers die de handen uit de mouwen wilden steken groot.

Door Michelle da Costa Gomez

Sommige ouders kwamen zelfs met hun kinderen naar de locatie. Al gauw werd dan ook de oproep rondgestuurd om vooral niet met kinderen naar de locatie te komen en in ieder geval beschermende kleding en schoeisel aan te trekken. De vluchtige bestanddelen, die goed te ruiken waren, zorgden bij verschillende mensen voor hoofdpijn en bij aanraking van de in het water liggende bestanddelen zelfs reacties van de huid bij enkele helpers.

Aangespoelde vissen
Uit betrouwbare bron werd maandag vernomen dat enkele mensen de dode op de kant aangespoelde vissen in zakken meenamen. Waarschijnlijk werden deze vissen voor consumptie meegenomen en waren de mensen die de dieren verzamelden niet op de hoogte van de gevaren die hieraan kleefden.

Net
Gisteren werd dierenarts Odette Doest, tijdens een poging om de vervuilde flamingo’s te vangen, verrast door een net wat in de zoutpannen was geplaatst. Het is onbekend wie het net daar heeft gespannen en wat het doel ervan is. Wel is bekend dat verschillende eilandbewoners de gewoonte hebben dit soort netten uit te zetten in de zoutpannen om onder andere vissen te vangen. De Kustwacht is van het net op de hoogte gebracht.

Informatie
Bij het horen van deze gevallen tijdens de persconferentie over de ramp toonde demissionair minister Jacinta Scoop-Constancia zich verbaasd. “We geven toe dat we laat gereageerd hebben op de ramp, we bieden daarvoor onze excuses aan. Maar we proberen via persberichten, radio en televisie zo veel mogelijk mensen op de hoogte te brengen van wat er gaande is in dat gebied”. Er zijn nog geen informatie sessies gehouden in de nabijliggende wijk Willibrordus.

7 reacties op “Gezondheidsimplicaties olieramp Rif Sint Marie”

 1. Leg die vissen die bij Jan Kok gevangen zijn in de vriezer en verkoop ze in december.

  Als oliebollen.

  Overigens vind ik de aandacht voor deze milieuramp in zoverre overtrokken dat we wel toestaan dat de Isla dagelijks de grootste chemische troep uitbraakt. Maar daar zie je Schotte niet in witte overal.

 2. Verbaasd, Excuses. Die is echt niet van deze planeet.
  Er is nu voer voor motie van wantrouwen als zij zelf niet opstapt.

  @edgar, Jacintha kan geen werk meer gaan doen. Zij is daarvoor niet capabel genoeg.
  Een melding krijgen van olievervuiling en verder niets ondernemen. Dat betekent dat je inhoudelijk helemaal niet weet waar het over gaat. Laat staan dat je beseft dat jij opper verantwoordelijk bent voor alles wat er met met de departementen gebeurt.

 3. De domheid ten top.

 4. Ze is verbaasd ?????
  Daar ben ik weer verbaasd over.

  De regering zou gewoon het beschikbare plan moeten uitvoeren. Er is een plan, ligt ergens in een la, is ook al eens beoefend oftewel Jacintha………..ga je werk doen !

 5. Ach, Jaccinta was meer bezig met het onderhandelen over haar plaats op de verkiezingslijst.
  Het beste lijkt mij om de zee zelf het werk te laten doen.

 6. verbaasd verbasd???? nauw dat verbaasd mij niks als je er alleen maar komt om er een foto shoot te doen.

 7. Jacintha Bai kas