• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Oliemaatschappij Pdvsa moet opdraaien voor de kosten van de olieramp bij Jan Kok. Dat zegt demissionair minister Jacinta Constancia (Milieu en Natuur). “Een boete van 5000 gulden is niet genoeg, Pdvsa moet betalen voor de schoonmaak, bodemonderzoeken, inhuren van experts en ga zo maar door.”

Constancia laat desgevraagd weten dat Pdvsa niet staat te springen om voor de kosten op te draaien . “Pdvsa vindt de kosten hoog, maar het zal toch op hun bordje komen”, zegt de minister. Ze sluit juridische stappen niet uit. “Er is enorme schade aan het koraal en de saliña van Jan Kok, dat koop je niet af met 5000 gulden boete.” Op dit moment is een verouderde milieuwetgeving van kracht, waarbij Pdvsa 5000 gulden boete opgelegd krijgt in het geval van olievervuiling.

Actie
Jan Kok is sinds vorige week omgedoopt tot olierampgebied, nadat er olie vanuit een tank te Bullenbaai de zee en het gebied van Jan Kok binnenstroomde. Terwijl het lek op 18 augustus al werd ontdekt door Raffinaderij Isla, werd de minister pas afgelopen zaterdag ingelicht. “Ik heb gelijk actie ondernomen en contact opgenomen met de raffinaderij”, aldus Constancia. De bewindsvrouw benadrukte vandaag tijdens de persconferentie in Fort Amsterdam dat ze bovenop de situatie zit.

Preventie
“Dit mag niet meer gebeuren. Pdvsa heeft experts ingeschakeld maar we gebruiken onze eigen experts”, zegt Constancia. Eén van die experts is Mark Vermeij van Carmabi, die ondertussen al twee rapporten heeft gepubliceerd over de gevolgen van de ramp voor de natuur. “De overheid focust zich op het minimalisering van de schade en preventie. Dit mag nooit meer gebeuren.” De minister zegt dat het volk gelijk geïnformeerd wordt als de onderzoeken rond zijn. Constancia erkent ook dat het schort aan het calamiteitenplan en dat er te laat actie is ondernomen na de ontdekking van het lek. “We zetten alles op alles om dit in de toekomst te voorkomen.”

20 reacties op “‘Pdvsa moet voor kosten opdraaien’”

 1. om ergens van wakker te liggen, moet je ook een geweten hebben, dat kan je bij de MFK niet vinden.

 2. @Silvia. Om ergens van wakker te liggen moet je een beetje inzicht hebben in wat er gebeurt en wat je eigen verantwoordelijkheid is. Dat kun je van Constancia toch niet vragen? Dus slaapt ze prima.

 3. Constancia, dat je nog kan slapen.
  Jij had allang het veld moeten ruimen. Met deze ramp wordt meer dan eens duidelijk dat alle politieke partijen die nu aan het regeren zijn er een potje van hebben gemaakt. Ik zal het maar niet hebben over gratis schoolboeken (PS). PDVSA weet allang dat Pais Curacao ze niets kunnen maken. Puur vanuit de hier geldende regelgeving. Hoe zet je je als land te kijken. Ja door een stelletje buricu’s te plaatsen in een regering. Balken en verder niets.
  Yacintha BAI KAS!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. Jacinta i.p.v. dit hol gebral schrijf ze een brief en laat die bezorgen, ik bedoel echt schrijven en echt bezorgen. Laat een kopie afdrukken in alle lokale dagbladen zodat wij kunnen zien en lezen wat je allemaal hebt gedurfd te schrijven !

 5. @ Rignald,

  Dat kunnen ze makkelijk uit EIGEN zak……

 6. Een bevlogen en zeer betrokken Spuit 11…..

 7. Er is maar één ding waar Constantia bovenop zit:

  Het nuttigen van enorme hoeveelheden drank en vervolgens al kotsende in de toiletten van Iguanacafé rondhangen. Dat verstaat zij onder het stellen van prioriteiten.

  Maar ja, had je iets anders verwacht van een crimineel met enkele jaren lager onderwijs en een dansdiploma??? Ze kan het woord milieu niet eens schrijven, laat staan dat ze weet wat het betekend.

 8. Zo zooooo, en wat is de verantwoording van mevrouw de mini-ster van milieu zelf?
  Te laat ingegrepen, ramp onderschat, geen tot weinig kennis van milieukunde, bagatelliseren van het probleem en ga zo maar door. Zulke rampen kosten 10-tallen miljoenen om de boel te saneren.
  Verder heeft ze nooit gehoord van een rampenbestrijdingsplan. Hoe staat het met die rampenbestrijdingsplan van dat bedrijf dan? Of hebben ze hier nooit van gehoord?

 9. Er wachten in Nederland nog tientallen winkeliers op het moment dat Constantia voor de schade van haar winkeldiefstallen gaat opdraaien.

 10. Verkiezingsstunt,….ze heeft zich naar plaats #2 geslijmt op de lijst van ‘de fraude partij’, dus moet ze toch iets…!

 11. Mannentaal van onze minister.
  PDVSA zal zeker op milieubewuste wijze meewerken. We kennen hun bewogenheid met het welzijn van de bevolking uit het verleden.
  Dit zal ongetwijfeld goed komen zonder dat de bevolking er voor hoeft te betalen.
  Weltrusten!

 12. tutje hola….

 13. Beste minister, ik citeer u: ‘Op dit moment is een verouderde milieuwetgeving van kracht, waarbij Pdvsa 5000 gulden boete opgelegd krijgt in het geval van olievervuiling”.
  Dit is dus bij wet geregeld, Pvdsa lacht zich rot, en wie krijgt dit op zijn bordje? Juist… de bevolking van Curaçao… u had zich wellicht afgelopen maanden met de verouderde regelgeving kunnen bezighouden?! (retorische vraag).

 14. De verantwoordelijke minister, die dus borg moet staan voor rampenplannen en de uitvoering daarvan, moet opstappen. Dit wegens het totaal maar dan ook totaal falen van welke instantie dan ook die zich hiermee bezig had moeten houden.

  In ieder normaal land gebeurt dit dus ook, niet op Curacao, daar bliven we gewoon zitten, sterker nog daar mag je minister worden met een nogal indrukwekkende lijst aan niet geheel in de haak zijnde gebeurtenissen en dan druk ik me nog heel diplomatisch uit.

 15. Beste “milieu” minister,
  Begint u alvast met het sturen van die brief waarin staat dat de rafinnaderij zich moet houden aan de hindervergunning en aan de internationale normen voor uitstoot.

  Als u dat eerst doet dan kunnen wij u gaan geloven. Anders lijkt het meer op een politieke stunt net voor de verkiezingen.

  We weten met zijn allen dat tot nog toe u niets heeft bereikt omtrent milieu, wetgeving, ziektekosten en/of nieuw ziekenhuis.
  YWN

 16. deze grap gaat minimaal één miljard kosten in iedergeval meer wat cabinet Schotter ! heeft vervuild door de lucht met snoeprijsjes! $ 18.miljoen in 22 maand

 17. “Mag ik een teiltje” want ik werd even niet wel.. Daar gaat ons gansje weer..

  Gaat de ISLA ook de mensen compenseren die dagelijks hun uitstoot moeten inademen?
  Je vraagt je ook af wat de rol van RdK is in deze. Of zijn dat alleen ere baantjes?

  Als CPA geen tijdige actie heeft genomen, dan kun je ISLA lastig schade laten vergoeden.
  CPA was tijdens de oefening in 2009 “on-scene commander” in de persoon van Russell Henriquez tel 510‐5907 , email R.Henriquez@curports.com
  Zie: Oil Spill Deployment Exercise “Exercise Masbangu” Final Report 8 April 2009

  Mag de ISLA dan verwachten dat [ze waren geinformeerd] daar ook het intiatief ligt in zo’n geval? Lijkt me juridisch dus een lastige zaak om ISLA [veel] te laten betalen. Constancia zal in haar eigen staart bijten, maar ik ben bang dat ze dat niet snapt.

 18. Mvr Kont omhoogstaan heeft u nu echt niet wat anders te vertelen?????????????

 19. Help, ik verdrink hier op het eiland in de eeeeeuwige stroom van mooie woorden (praatjes, leugens) en vervolgens helemaal geen daden! Je bent wat je DOET, niet wat je zegt!

 20. Gaat de regering Schotte dan ook betalen voor hun 23 maanden wanbeleid?