• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het voelt als te veel eer voor mij”, zei astronaut André Kuipers bij de officiële ontvangst die voor hem geregeld was in Noordwijk. Duizenden mensen, onder wie kroonprins Willem-Alexander en premier Mark Rutte, kwamen vandaag naar Noordwijk om Kuipers weer op aarde te verwelkomen.

“Namens heel Nederland wil ik u heel hartelijk bedanken”, sprak de kroonprins Kuipers toe. “U wist iedereen mee te nemen in uw avontuur.” De astronaut wist zich niet zo goed raad met alle aandacht. “Overweldigend dit. Ik ben verbaasd en verrast hoeveel mijn reis in Nederland teweeg heeft gebracht.”

Eerste Europeaan
Kuipers verbleef meer dan een half jaar in het internationale ruimtestation ISS, geen enkele Europeaan verbleef ooit zo lang in de ruimte. Onder luid gejoel en geklap werd de geboren Amsterdammer verwelkomd op het strand in Noordwijk. Hij kwam met een boot aan voor de kust. Een helikopter vloog hem vervolgens naar het strand. Als eerbetoon aan Kuipers vlogen vijf F16-straaljagers over. Voor de aankomst van Kuipers vertoonde een F16-straaljager verschillende kunstjes boven zee.

Twitter
Kuipers woonde van eind december tot begin juli in het internationale ruimtestation, waar hij wetenschappelijk onderzoek deed. Hij onderhield veel contact met de aarde, onder meer door foto’s van zijn uitzicht te twitteren. Het was zijn tweede ruimtereis. In 2004 was hij anderhalve week in het ISS.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com