• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Greenpeace Nederland biedt ondersteuning aan de organisaties die zich inzetten om het rampgebied Jan Kok van olie te ontdoen, maar komt zelf niet naar Curaçao. Dat zegt Greenpeace-woordvoerder Ilse van der Poel. “We willen de lokale organisaties niet in de weg lopen”, aldus Van der Poel.

“We bieden op dit moment ondersteuning aan de organisaties die de schoonmaakacties op poten hebben gezet, zoals SMOC en Help Curaçao”, zegt Van der Poel tegen Versgeperst.com. “Maar we hebben besloten om niet naar Curaçao te komen omdat de organisaties goed bezig zijn en we willen hen niet in de weg lopen.” Het natuurgebied Jan Kok, een thuishaven voor onder andere flamingo’s, liep afgelopen week vol met olie door een lek bij één van de olietanks bij Bullenbaai. Raffinaderij Isla heeft inmiddels excuses aangeboden voor de vervuiling.

Advies
Greenpeace Nederland geeft op dit moment advies aan stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC), Help Curaçao en Carmabi over de beste manier om de olie op te ruimen. Op de vraag of Greenpeace toch mensen zal sturen als deze organisaties daarom vragen, antwoordt de woordvoerder: “We hebben geen kantoor op Curaçao, maar als er vraag is naar onze mensen, dan zullen we dat verzoek evalueren.” SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen vindt het jammer dat Greenpeace niet komt kijken bij Jan Kok, maar is niet verbaasd. “Dit soort organisaties wachten op een grote vis, ze willen actie voeren. Maar ze begrijpen niet dat Curaçao misschien wel klein is, maar PDVSA wel een grote vervuiler is.” Volgens Van der Poel beschikt SMOC op Curacao aan een onschatbare waarde van kennis en kan veel betekenen. “We doen, op afstand, ons best en ik weet zeker dat ik en al mijn collega’s meer zouden willen doen op een heleboel plaatsen in de wereld, maar we moeten kiezen.”

Kantoor
In de strijd van lokale milieuorganisaties tegen de vervuiling veroorzaakt door Raffinaderij Isla, is Greenpeace Nederland een grote afwezige. Van der Poel laat desgevraagd weten dat de doelstelling van Greenpeace het behoud van een gezonde oceaan is en de huidige klimaatverandering, “daarom focussen we op de grootste vervuilers op de wereld.” Maar de woordvoerder wil ook niet stellen dat Curaçao te klein is om op de radar van Greenpeace te komen. “We zijn in het verleden wel veel bezig geweest met de Shell op Curaçao, destijds was milieudefensie daarmee bezig.” Of er in de nabije toekomst een kantoor van Greenpeace komt op Curaçao kan Van der Poel niet met zekerheid zeggen, maar ze belooft wel de eerste te zijn die dan op het vliegtuig naar Curaçao stapt.

Kamervragen
Terwijl Greenpeace nog op een afstandje blijft, zijn er in de Tweede Kamer ondertussen vragen gesteld over de olievervuiling. GroenLinks wil dat er snel uitgezocht wordt hoe groot de olieramp is, wie verantwoordelijk is en hoe de schade beperkt kan worden. De partij heeft samen met D66 vragen gesteld aan de ministers van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en van Infrastructuur en Milieu. De partijen vragen zich onder meer af of  het, in het kader van de waarborgfunctie, noodzakelijk is dat de Koninkrijksregering ingrijpt om beschermende maatregelen te treffen.

10 reacties op “Greenpeace komt niet naar Curaçao”

 1. Vreemd, zag eigenlijk geen yui korsow ploeteren in de derry. Hoofdzakelijk witten die er niet meer zo wit uitzagen maar toch nog duidelijk herkenbaar.

 2. Is er al een rekening geopend waar donaties op gestort kunnen worden voor de vrijwilligers?!

  Niet iedereen is in staat om mee te helpen maar ik kan me voorstellen dat er mensen zijn (o.a. ikzelf) die wel degelijk geld willen doneren voor alle gemaakte kosten.

 3. Peter van Leeuwen,wat een bekrompen reactie.
  Greenpeace verricht al jaren goed werk en zal heus een hele goede reden hebben om niet te komen,denk je ook niet?

 4. Zelfs dat soort organisaties hebben genoeg van Curacao, Jammer.

 5. Wat gaat de kamer ,in het kader van de waarborgfunctie, doen tegen de corrupte politici op Curacao?

 6. nos mes por

 7. Greenpeace Nederland/international is een witteboorden / salon clubje die alleen te vinden is waar veel camera’s zijn. In het verleden heb ik hun over de 15 maal gebeld en geschreven over wantoestanden in het milieu en alsmaar was het niet goed genoeg voor de heren er op in te gaan. Toen ik dat enkele dagen gelede aanhaalde op de diverse walls waren de reacties van dien aard dat ik dacht dat ik een moord had gepleegd. Ik ben blij dat Greenpeace zijn naam eer aan doet en ook onze milieu clubjes nu in de kou laten staan.

 8. juist nos mes por !!

 9. Greenpeace bedrijft alleen maar politiek.

 10. Greenpeace is helemaal niet geintereseerd in het milieu…Veel Euro’s dat wel..