• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Amerikaanse stad New Orleans lijkt de orkaan Isaac vandaag zonder grote rampen te hebben doorstaan. “De dijken die zijn aangelegd na de orkaan Katrina hielden stand, al stroomde er wel wat water overheen”, zei burgemeester Mitchell Landrieu.

Ten zuiden van New Orleans stroomde water over een dijk van de rivier de Mississippi. Daarom werd het achterliggende gebied ontruimd. In en rond de stad zitten ongeveer 450.000 mensen zonder stroom door Isaac. Volgens energiebedrijf Entergy kan de overlast lang duren, doordat de orkaan zich maar langzaam verplaatst. Ook kunnen de overstromingen het herstel van de stroomvoorziening hinderen.

Katrina
De orkaan ontwikkelde een windsnelheid van 130 kilometer per uur en zorgde voor zware regenval. Nederlandse ingenieurs hielpen bij het ontwikkelen van nieuwe beschermingswerken rond de Amerikaanse stad, die in 2005 deels werd verwoest door Katrina. Daarbij kwamen 1800 mensen om het leven.

Waterstandverhoging
De plaatselijke autoriteiten besloten om de sinds Katrina gebouwde stormvloedkeringen te sluiten, hoewel Isaac voor de regio niet een heel zware orkaan is. Het was voor het eerst dat de keringen dichtgingen. “Ze moeten prima in staat zijn om de huidige waterstandverhoging aan te kunnen”, liet een medewerker van ingenieursbureau Royal Haskoning DHV gisteren al weten.

Waterinformatiesysteem
Het Nijmeegse bedrijf, dat wereldwijd waterstaatswerken begeleidt, maakte ook een stormatlas en een waterinformatiesysteem voor New Orleans. Met deze gegevens kunnen tijdig maatregelen worden genomen op basis van de weersverwachting. “In 2005 waren sommige waterkeringen bijvoorbeeld niet gesloten. Het systeem waarschuwt daar nu voor.”

Schade
Orkaan Isaac veroorzaakte tot dusver een schade tot 1 miljard dollar aan economische verliezen voor de offshore-industrie. De schade aan land in Louisiana en naburige staten wordt becijferd op 1,5 miljard dollar. Hoewel de schattingen waarschijnlijk nog stijgen, lijkt Isaac uiteindelijk een veel minder schadelijke storm dan Katrina.

Golf van Mexico
Shell moest een aantal pijpleidingen en terminals voor ruwe olie in de Golf van Mexico stilleggen in verband met de komst van orkaan Isaac. Ook de productie bij twee Amerikaanse raffinaderijen werd uit voorzorg stilgelegd. Eerder was al bekend dat Shell, BP, ExxonMobil, Chevron, Valero en Conoco Phillips olieplatformen in de Golf van Mexico hebben ontruimd.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com