• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het consumentenprijsindexcijfer is in de maand juli gelijk gebleven ten opzichte van juni. Gemeten over de periode van twaalf maanden tot en met juli 2012, namen de prijzen met 3,3 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De opvallendste prijswijzigingen deden zich voor in de bestedingscategorieën ‘Vervoer en communicatie’ en ‘Voeding’.   Meest opvallend in de maand juli was de prijsdaling van benzine met 5 procent. Hierdoor daalden de kosten van autorijden met 2,6 procent, met als uiteindelijk effect dat de bestedingscategorie ‘Vervoer en communicatie’ 1 procent goedkoper werd.

Voeding
Interessant is ook de prijsontwikkeling gedurende de afgelopen maand van drie productgroepen in de bestedingscategorie ‘Voeding’ (+0,7 procent). Allereerst, de voedingsgroep ‘vlees en vis’ (+1,4 procent), die vooral wordt gekenmerkt door het duurder worden van zowel kippenvlees als lokale vis (mulá, dradu, buní) met 4 procent. Vervolgens de voedingsgroep ‘graanproducten’ (+1,0 procent), die vooral wordt gekenmerkt door het duurder worden van kleine broodjes (pan franses) met 4 procent. Ten derde, de voedingsgroep ‘aardappelen, groenten en fruit’ (-0,2 procent), waarin vooral de prijsdaling van tomaten met 9 procent opvalt.

Lange-termijn inflatie
Het consumentenprijsindexcijfer nam tussen juli 2011 en juli 2012 toe van 117,7 naar 121,0, een stijging van 2,8 procent. Dit cijfer geeft weer hoeveel duurder de maand juli van dit jaar was ten opzichte van de maand juli vorig jaar. In juli 2012 lag het twaalfmaandsgemiddelde van de prijzen 3,3 procent hoger dan in juli 2011, dus een stijging van ‘het 12-maands-gemiddelde consumentenprijsindexcijfer’ van 115,6 naar 119,4.

1 reactie op “Prijzen stabiel vergeleken juni”

  1. Heeft adviseur Boersma de zakkenvuller dit ook berekend??????????????????????