• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Raffinaderij Isla heeft toegegeven dat de olieramp bij Jan Kok de schuld is van de Isla en biedt daarvoor excuses aan. “We doen er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen en om te corrigeren”, schrijft de raffinaderij in een persbericht. Het olielek werd op 18 augustus ontdekt door de raffinaderij.

De olie, die sinds vorige week zondag onbeperkt het natuurgebied van Jan Kok instroomt, is afkomstig uit tank 9.056.

Lek
Volgens de raffinaderij werd er op 18 augustus ontdekt dat er vanuit tank 9.056 olie lekte en in de zee terechtkwam. Het verwerkingsproces is meteen stilgelegd en de haveninspectie werd ingelicht. De volgende dag heeft de haveninspectie een kijkje genomen bij Bullenbaai en op de 22ste stuurde de Isla een onderzoeksteam naar het gebied. “Op die dag kregen we een melding binnen van iemand die olie had ontdekt bij Jan Kok. Toen waren we pas op de hoogte dat de olie ook Jan Kok had bereikt”, aldus de raffinaderij.

Schoonmaak
Een inspecteur van het ministerie van Gezondheid heeft vervolgens op de 23ste het gebied bezocht, maar kon niet overal bij omdat een deel van het terrein in handen is van particulieren. Nadat er een vergunning was geregeld kon vrijdag een indicatie worden gemaakt van de vervuiling. De raffinaderij begon afgelopen zaterdag met de schoonmaakactie bij Jan Kok, waarbij veel vrijwillers zich hebben aangesloten. Dieren als flamingo’s, reigers, krabben en hagedissen zitten onder de olie.

Te laat
Er is veel verontwaardiging onder verschillende milieuorganisaties over de manier waarop de overheid de vervuiling aanpakt. De organisaties klagen dat de overheid te laat heeft ingegrepen en dat het schort aan de milieuwetgeving op het eiland. Ondertussen hebben de Nederlandse pers en Amerikaanse pers het verhaal van de olievervuiling bij Jan Kok ook opgepakt.

Foto: SMOC

16 reacties op “Raffinaderij Isla bekent schuld”

 1. aandacht voor het onderstaande
  Isla heeft geen goede boekhouding, word het niet eens tijd om die hele handel door te lichten.

 2. er is mer aan de hand dan we denken
  hoeveel illegale olie ligt er eigenlijk opgeslagen bij bullenbaai.
  conform de verorderingen moet de ISLA betalen voor invoer van de olie.
  je moet toch merken dat je ineens minder olie heb
  ook is het vreemd dat er geen beveiliging of meters hebben gereageerd bij het uitstromen van de olie.
  ik denk dat we de boekhouding van de isla maar nauwkeurig onder de loep moeten nemen
  de betrokken werknemer goed moet verhoren.
  de Isla de boete van 5000 gulden moeten laten betalen maar de verantwoordelijken zoals de, de direktie persoonlijk verantwoordelijk moeten stellen.
  Dit gaat Chavez ook doen bij het ongeluk .

 3. Helemaal gelijk Sylvia!!!

  Hun excuses zegt me 0,0 want als ze echt zo begaan waren met het lot van flora en fauna op het eiland zouden ze er wel voor zorgen dat de raf in betere staat komt te verkeren dan dat het nu is. Maar ondertussen zetten wel mensen als dierenarts DOEST zich in om geheel belangeloos de slachtoffers van deze ramp te bahendelen. 30 jaar lang zullen we de gevolgen van deze ramp ondervinden op het eiland. Een mooi gebied waar Curacao zo mooi om is, is naar de klote! BON BINI DUSHI TOERIST!!!!

  Walgelijk ook om te zien hoe er schaamteloos misbruik wordt gemaakt van de trieste situatie door bepaalde politici. Hoe ver kan een mens gaan of beter gezegd zakken.

  NAF. 5000 als boete is voor mij een regelrechte middelvinger naar het eiland Curacao! Van je vrienden moet je het maar hebben!!

 4. Het Antilliaans Dagblad heeft het hier ook lelijk laten afweten.

  Alhoewel ze redelijk kritisch over de regering berichten, daardoor praten sommige ministers en statenleden ook al niet meer met hen, heeft het Antilliaans Dagblad het ook nooit nodig gevonden eens wat dieper op de wantoestanden rond ons kabinet in te gaan.

  Het AD heeft nooit het dodelijk ongeluk onderzocht dat een scheurende onverzekerde Schotte veroorzaakte. Heeft nooit een aanvullend onderzoek gedaan naar de belastingschulden van Jamaloodin en el Hakim, heeft nooit eens bericht over wat de Facebook kiekjes van Schotte door Soemanta ons tot op heden gekost hebben en evenmin de verdachte transacties op de bankrekening van Schotte eens nader onderzocht.

  Allemaal gemiste kansen van het Antilliaans Dagblad.

 5. Edsel Caciano was in 2009 de ISLA coördinator bij de grote oefening. Hij leidde een ISLA team van 16 man! Waar was hij, waar is hij nu het nodig is?

 6. Helemaal eens met Silvia. We moeten uitkijken dat de “goede relatie” tussen Chavez en onze regering niet tot gevolg zal hebben dat Isla alleen een laag bedrag aan schadevergoeding betaald en dat wij verder met het groot milieuprobleem blijven. De overheid moet de onderhandelingen aan een kundig organisatie als bijvoorbeel Carmabi laten.

 7. Schuld bekennen en excuses aanbieden.. tja dat zouden we nooit van de regering Schotte horen naar aanleiding van hun wanbeleid van 23 maanden!

 8. Nos mes por? Laat me niet lachen.
  In een fatsoenlijk land was de verantwoordlijke minister direct opgestapt. Hier op Curaçao verdraaien en liegen ze er vrolijk op los en komen er ook nog mee weg.

 9. zomaar een gedachte.

  het is erg wat er is gebeurt, maar wat NU

  Het zal me niks verbazen dat dit stukje EOP gebied nu geen enkele waarde heeft in de ogen van onze politici.
  tenslotte was dit voor iedereen toegankelijk.
  Nu de vervuiling zo groot is geworden, zal er worden gezegd dat het als natuur geen enkel nut meer heeft.
  wie heeft er voordeel hierbij? zal er weer een stukje grond verkwanseld worden aan een buitenlandse onderneming of zijn er binnenlandse belangen. moet er nog iemand die een politieke partij steunt betaaald worden met een stukje on ontwikkeld land.
  over een jaar zullen veel mensen aan deze woorden terugdenken.

 10. En is de Curacaosche versie van Hendrik Haan ( die uit Koog aan de Zaan die de kraan open had laten staan) al ontslagen? Heeft er al iemand op het ministerie toegegeven dat er veel te laks is gehandeld? Heeft er al een sg of andere tobambtenaar verantwoordelijkheid getoond?

 11. Waarom moet de Isla weer liegen over het feit dat zij pas op 22 aug. de melding kregen over de olie bij Jan Kok. Zoals ik al eerder heb gemeld, hadden wij op zondag 19 aug. de kustwacht gebeld en die heeft meteen contact gehad met de haveninspectie, deze wist via de Isla al van het lekprobleem! Maar er werd gezegd dat de olievlek op zee bleef drijven en het was natuurlijk weekend…..niemand bereid om actie te ondernemen…Die zondag 19 aug. was de olie alleen nog de salina binnengekomen bij het achterste gedeelte waar de buis over de ingang met de zee ligt. De late actie om wat te doen, heeft ervoor gezorgd dat de olie met het draaien van de wind de gehele salina binnen kon komen! Verder is het onzin dat de mensen van de Isla en haveninspectie niet konden gaan kijken wegens priveterrein want iedereen, mountainbikers en vissers en wandelaars, kunnen via de linkeroever helemaal naar achteren lopen naar de zeekant waar ze de schade van de olie hadden kunnen waarnemen! Wij hadden die 19 aug. ‘s avonds ook deze melding bij het Antiliiaans Dagblad gedaan om hier aandacht aan te besteden maar ook zij namen niet de moeite om hier te gaan kijken en via een fotograaf alvast foto’s te nemen. Wij hoopten dat we via deze weg meer actie konden verwachten van de overheid maar ook zij lieten deze kans liggen.Dankzij SMOC is alles aan het rollen gegaan maar het leed is niet te overzien. Er moet hier een onderzoek plaats vinden hoe dit kon gebeuren en welke mensen bij de betreffende instanties hun werk niet hebben uitgevoerd. Dit onderzoek moet door een onpartijdige instantie gedaan worden en zeker niet binnen de Isla of overheid!

 12. ja, ze konder er echt niet meer onder uit.
  anders zouden ze natuurlijk geen schuld bekennen.
  en van onze overheid mag je niet verwachten dat ze enig verstand van zaken hebben.
  ze zijn veel te druk met politieke spelletjes te spelen.
  het is nu aleen nog maar wachten op een echte ramp…..
  Nos mes por, nou echt niet……

 13. Ze hebben bekend. En Nu????
  LAAT ZE BETALEN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! AND BIG TIME!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 14. Er is dus gewoon niet goed gecontroleerd, de controle zal wel vanaf de snack zijn uitgevoerd, sorry hoor maar de lakse houding omtrent dit hele gebeuren is tekenend voor de compleet falende instanties en ook de mentaliteit. Volgende keer beter?? Eerlijk gezegd denk ik van niet.

 15. Altijd wel honderden redenen om niet direct te handelen. Laksheid en domheid dat zijn de redenen.! Hoeveel mensen heeft Isla zelf ingezet NU om de milieuramp zo ver als mogelijk te beperken??? Of enkel eentje toen, die de kraan heeft dichtgedraaid? HULDE AAN DE VRIJWILLIGERS!

 16. EXCUSES???????????
  Alle kosten van deze milieuramp op je nemen.
  Daarmee bedoel ik niet alleen maar het opruimen van de olie maar alle andere bijkomende kosten als verzorging van de dieren en verdere onderhoud van het gebied tot dat het ecosysteem zich weer volledig heeft hersteld. Voor minder gaan we het niet doen.
  Jacintha deze ramp is te groot voor jou en je adviseurs. Laat Carmabi hiermee dealen. Die hebben de know how of weten die in te huren om heirmee te dealen.